facebook
twitter

Просвета

Лошото поведение на учениците тормози 86% от учителите

6 от 10 педагози са с консервативни нагласи към новостите, показва изследване на МОН, КТ "Подкрепа" и Пловдивския университет
1 093
 Илияна Кирилова

Лошото поведение на учениците и липсата на мотивация за учене са доминиращите стресови фактори за учителите. Това показва представително изследване на диагностика на Бърнаут синдрома на педагогическите специалисти в България. То е по поръчка на министъра на образованието, по идея на КТ „Подкрепа“ и е осъществено от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Prometrix LTD, Bulgaria.

85.9% от педагогическите специалистите нареждат лошото поведение на челно място по значимост като източник на стрес. Според 75.8% от тях липсата на мотивация за учене от страна на учениците е следващият по значимост източник на стрес в работна среда. По тази причина от КТ "Подкрепа" предлагат в учебните планове на педагогическите специалности да се включат учебни програми и теми, които да повишат подготовката им за справяне с проблемното поведение на учениците и тяхната мотивация.

Основен стресогенен фактор е организацията на учебния процес и претоварването с административни формалности, показва още изследването. Девет от десет педагогически специалисти (85.3%) твърдят, че справянето с прекалено много административни формалности е силен стресогенен фактор за тях. Следващ по сила бърнаут ефект е драматично трудното взаимодействие с родителите и липса на партниране и гражданско отношение от страна на родителите - 74.3% от учителите посочват като сериозен източник на стрес неразбирането, което се среща често от страна на родителите. 63.3%, т.е. шест от десет изследвани лица, отговарят, че изпитват потребност от развитие на умения за разрешаване на конфликти в системата учител - родител - дете. Само 24.5% се чувстват подготвени за справяне с конфликтите на работното място.

73.4% от учителите казват, че не намират време и енергия за редовна физическа активност, 19.5% намират време и възможност за спорт поне три пъти в седмицата, а 49.9% - половината от изследваните лица - посочват, че страдат от хронично недоспиване. Шест от десет (59.8%) учители считат, че размерът на възнаграждението им е несправедливо, като само 15.1% са на мнение, че заплатите им справедливо съответстват на положения от тях труд. Седем от десет (67.7%) педагози преценяват, че внезапните промени в учебния процес са сериозен източник на стрес, защото изискват допълнително усилие.

Резултатите от изследването показват още, че шест от десет учители са с консервативни нагласи към новостите, което издава тяхното отношение на инертност и скептицизъм към модерните образователни средства. От КТ "Подкрепа" цитират данни от проучването TALIS на ОИСР, които посочват, че само половината от учителите в България (49.8%) се чувстват подготвени за използване на информационни и комуникационни технологии. "Оказва се, че липсата на ресурси вероятно не представлява сериозна спънка в преподаването за значителна част от онези учители, които така или иначе не са в състояние да ги използват пълноценно", заключават от синдиката.

Оттам посочват, че изследването за диагностика на Бърнаут синдрома на българските учители установява нива на нездравословен стрес, който превишава значително максималните нива на стреса на учителите в Европа. "Бърнаут ефектът към професията на педагогическия специалист обаче НЕ е личен проблем на учителя и директора! Дистресът трябва да бъде взет под внимание от МОН и да бъде УПРАВЛЯВАН!", смятат от профсъюза. Затова отправят предложение към МОН да инициира създаването на експертна група от представители на заинтересованите институции и организации за изработване на Национална политика за диагностика, превенция и справяне с хроничния стрес на работното място при педагогическите специалисти. В нея според тях трябва да бъдат включени както ежегоден скрининг и превенция, така и осигуряване на ефективни възможности за справяне с бърнаут синдром в уязвимите групи по алгоритъма на представеното изследване. По подобие на световния опит и традиции в България да бъдат ситуирани компенсаторни механизми, които да намалят натоварването и стреса на учителите приоритетно след 50 годишна възраст, настояват от синдиката.

 

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН
И частните образователни центрове искат да отворят врати

22.05.2020

603 1
Детските градини отварят от 22 май

19.05.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

688 9

Коментари

Kifa

Рибата е вмирисана от главата, както винаги.

Бойко Борисов и компания са платени от глобалистите, сооросоидите и големите корпорации да промовират вредната електронизация на образованието, забрана на физическите наказания, налагане на т.нар. приобщаващо образование (което на практика означава всички да се прирравняват към най-слабите и с антисоциално поведение ученици), допускане на телефони и всякакви електронни устройства в училищата.

В резултат учениците стават арогантни, агресивни, незаинтересовани, а учебният процес се срива.

 

Учителите, за да оцелеят, се примиряват.

 

Родителите, които имат средства, пращат децата си в частни училища, където не се допускат деца с телефони и електронни устройства, където уроците се преподават на черна дъска от учители, които имат права да дисциплинират учениците, а ученици, които системно нарушават дисциплината се изключват.

sega_reader

👍

Точно така е.

Учителя трябва да има право да наказва, не разбира се в ъгъла, но да гони от час, да пише неизвинени и т.н.

А първата задача на директора на училището е да се монтира заглушаващо устройство и в сградата и в диаметър 100 метра от нея да няма никакъв сигнал.

Не засягам темата за родителите защото тези родители са родени в "демокрация" и не знаят какви ефективни методи за дисциплина имаше предишното поколение преди тях.

Evasion

6 от 10 педагози са с консервативни нагласи към новостите

Интересно какво смятат останалите 4-ма педагози. Може пък и да им харесват непрекъснатите реформи, пробутвани от поредната модерна сред политическия кабинет на МОН, неправителствена организация на фейсбук експерти.. 

Колега kifa, приобщаващото образование трябва да е основен приоритет. Въпросът е към какво приобщава... Но все пак, съгласете се, че не може с нищо невиновните деца да бъдат оставени само и единствено на благоволението на изтрещелите си от чалга, евтин алкохол и духовна мизерия родители... Все пак, обществото е длъжно да им предостави някакъв шанс...

Conviction
снимка на Conviction

Сетиха се ! те учителките са бити  и често иб@ни/има клипове даже/

 

но нали $ вървят след посещаващите училище...?

Luckbox

Айде пак соросоидите виновни. Не, не са соросоидите виновни.

Основната причина за ситуацията са непотизмът и изобщо как се става ''успешен'' човек в България - а именно, не чрез учене и труд, а чрез връзки и далавери. Така да бъдеш образован и трудолюбив става просто една пожелателна екстра, която има все по-малко значение за качеството на живот на един човек. И какво да очакваме от такава система? Оттам тръгва всичко. 

Това се усеща както от децата, така и от родителите (които често участват активно в тази порочна система). 

Илиан Мавров156...

Що пък да не е дедо Сорос,не е Вартоломей ,който налива пари в НПО да обезличават образованието.Кога си седеше у кьошето зад желязната завеса беше по-добре(роден съм 1965 лето) ! Муха да бръмне се чуваше в стаята, а сега : Г-жо, може ли да си сипя водааа ? (от чешма в стаята), Г-жо може ли да отида до тоалетна?, Г-жо,може ли да си измия ръцете (или седалищните части).При рестрикции върху"горкото детенце" на следващия ден се изсипва цяла медийна кохорта с камери преки вклюкчвания, интервюта с родители ,фейсбук срещу "тая гад учителя дето накарало детето само да решава задачи за наказание". 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×