Quantcast
МОН утвърди нови дати за отложените олимпиади | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН утвърди нови дати за отложените олимпиади

Пролетните математически състезания за 4 клас ще бъдат на 8 май
659
 Илияна Кирилова
Доста ученически състезания от март и април бяха отложени заради третия локдаун, по време на който учениците учеха онлайн

Просветният министър Красимир Вълчев утвърди датите за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, които през месец март и април бяха отложени поради въведените противоепидемични мерки в страната, съобщиха от МОН.

Националният кръг на олимпиадата „Знам и мога“ ще се проведе на 15 май. По български език и литература ще бъде на 6 юни, по английски и испански език - на 5 юни, а по немски език - на 9 май.

Олимпиадата по математика за седмокласниците и осмокласниците ще e на 15 май, а за учениците от 9 до 12 клас - на 15 и 16 май.

Националният кръг по информационни технологии и по гражданско образование ще се състои на 8 май. По лингвистика е насрочен за 12 май, по философия - за 5 юни, по история и цивилизации - за 12 юни, по география и икономика - за 13 юни. Теоретичният кръг по физика ще бъде на 9 май, а експерименталният - на 5 юни. Олимпиадите по астрономия и биология и здравно образование ще са на 6 юни, а по техническо чертаене - на 13 май.

Учениците от 5 до 12 клас ще могат да се явят на състезанието „Европейско кенгуру“ на 29 май. Пролетните математически състезания за 4 клас ще бъдат на 8 май, а за учениците от 7 до 12 клас - на 9 май. Състезанията по информатика ще са на 7 и 8 май, а по компютърни мрежи - на 12 юни.

Тестовите задачи на олимпиадата по химия и опазване на околната среда за учениците от гимназиален етап са предвидени за 8 май. Областният кръг на националния конкурс „Бог е любов“, както и общинският кръг на националното състезание по безопасност на движението по пътищата, ще се проведат до 8 май. Областният кръг на състезанието за безопасност на движението по пътищата е насрочено за 15 май.

Националният кръг на ученическите олимпиади и състезания ще се провежда на територията на съответния регион (област). Изключение правят състезанията от Националния спортен календар на МОН, от Националния календар за изяви по интереси, националните състезания по професии и по безопасност на движението по пътищата, които ще се организират в определен център предвид по-малкия брой участници и спецификата на състезанията.

 

МОДЕЛ

МОН разработи модел за проследяване на реализацията на завършилите професионално образование и обучение в рамките на проект за пилотно проследяване на реализацията на завършилите професионално обучение по програма "Еразъм +", съобщиха още от ведомството. Той е направен след анализ на всички административни данни за всички завършили професионално образование и обучение възпитаници на училища с професионални паралелки в областите Бургас, Стара Загора и Враца през 2018 г. Включени са данни от административните регистри в образованието и пазара на труда в съчетание с анкетно проучване сред завършилите в три области. Анализирани са данни за 2841 младежи относно бързината на навлизане на пазара на труда, тяхната заетост, доходи, трудова мобилност, продължаване на образование в системата на висшето образование. В допълнение през 2020 г. е проведено онлайн анкетно проучване, в което се включиха 484 младежи и дадоха своята субективна оценка на приложимостта на придобитите знания и умения и удовлетвореността от професионалната подготовка, придобита в училище. Инструментариумът може да се прилага на национално и на областно ниво, както и на ниво училище.

 

 

Още

МОН реши: Няма да отпада материал на матурите

05.05.2021

494
Ректорът на ЮЗУ сам си отпусна 110 000 лв. бонуси
МОН ще стимулира с 3.5 млн.лв. най-добрите ни учени

26.04.2021

462