Quantcast
Платформа на УНИЦЕФ ще дава съвети срещу онлайн тормоз | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Платформа на УНИЦЕФ ще дава съвети срещу онлайн тормоз

Младежите ще учат, като играят, казват от организацията
70
 Илияна Кирилова
За да разпознават и да се справят с кибер тормоза, младежите се нуждаят от конкретни умения, смятат от УНИЦЕФ

УНИЦЕФ България планира да създаде уеб базирана, адаптирана и за мобилни устройства, платформа с интерактивни функции - онлайн игра, онлайн викторина, видеоклипове и др. - за тийнейджъри. Тя ще има за цел да научи подрастващите как да се предпазват от кибератаки, онлайн тормоз и дезинформация, като същевременно подобрят уменията си да говорят, да създават собствено съдържание и да предоставят свои собствени решения. Днес, на връх Деня на детето, стартира дарителската кампания за набиране на средства за създаването на платформата.

Името й е "Cyber Survivor", като целта е тя да бъде дигиталният компас, с който подрастващите да навигират и да развиват потенциала си, казват от организацията. Младежите ще учат, като играят (edutainment). Този подход осигурява потребителско преживяване - от онлайн защита до онлайн овластяване. Платформата ще има 5 функции - как да създавате безопасни профили в социалните медии и да избягвате кибератаки, как да разпознавате фалшивите новини и да ги докладвате, как да избягвате онлайн тормоз и да реагирате на него, как да се предотврати неетично участие в инциденти и как да говорите, да създавате съдържание, да популяризирате младежки проекти. Въпросните проблеми и решения са набелязани и приоритизирани от младежи в България - в рамките на иновативен дигитален хакатон, който УНИЦЕФ и партньори проведоха през 2020 г.

Желаещите могат да подкрепят инициативата чрез дарение - онлайн на dari.unicef.bg, с месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв., с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021 (ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори) или по баков път на дарителската сметка на УНИЦЕФ България: IBAN BG34RZBB91551065034919.

 

ОНЛАЙН НАСИЛИЕ

Над 1 на 7 деца под 18 г. съобщават, че са били подложени на насилие онлайн, особено в социалните мрежи. 5 от 10 млади хора пък (47% от всички) казват, че нещата, които четат и виждат в интернет като реч на омразата, дезинформация, тормоз, кибератаки, ги притесняват и разстройват, а 1 на 10 споделя, че е преживял обидно отношение онлайн през 2019 г. Това показват данни от проучване на УНИЦЕФ България от 2020 г.

Според изследването само 57% от българите между 16-19 г.оценяват своите дигитални умения като основни или по-високи, значително под средната стойност за ЕС от 82% - България е на предпоследно място, само преди Румъния. Те включват умения за бораване с информация, комуникация, решаване на проблеми, софтуер. Българските ученици в прогимназиалното образование имат по-малко доверие в своите дигитални компетенции от средното за ЕС. На ниво гимназия учениците са по-малко уверени в комуникацията и взаимодействието помежду си, бораване с информация и данни, като са и по-уверени в създаването на дигитално съдържание, решаването на проблеми и безопасността.

 

 

Още

Онлайн тормоз! Какво да правим?
Фрапиращо: Всяко второ българско дете е преживяло насилие
Меси съветва как да се отнасяме с децата в пандемията

23.03.2020

193