Quantcast
Училищните директори ще получават минимум 1724 лв. | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Училищните директори ще получават минимум 1724 лв.

От 2800 на 3100 лв. се увеличава и годишният бонус за училищните началници за официални празници
609
 Илияна Кирилова
От 10 на 15 годишно се повишава броят на работните дни, в които директорите могат да бъдат в служебен отпуск или командировка

Минималната основна месечна заплата на директор в средното образование става 1724 лв. със задна дата от 1 април т.г., съобщиха от МОН.

Оттам уточниха, че увеличението на възнагражденията в образователната система с 12.3% от началото на миналия месец вече е в сила и за ръководителите на образователните институции. Това е станало след актуализиране на правилата за определяне на заплатите на директорите на общинските и държавните училища, както и на другите видове образователните институции - центрове за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие, регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, астрономическите обсерватории и планетариуми, Държавния логопедичен център и Националния дворец на децата.  

Повишени са и добавките за организация и контрол на заниманията по интереси. Ако в училището има до 10 групи, сумата става 25 лв., при 11 до 20 групи - 38 лв., а при над 20 групи - 50 лв. месечно за периода 1 април - 31 декември 2022 г.

Увеличава се също максималният годишен размер на допълнителното трудово възнаграждение, което може да получи един директор за официални празници или за началото на учебната година - от 2800 на 3100 лв. общо за календарна година. В края на годината се допуска еднократен бонус, който от 2000 лв. се вдига на 2200 лв. Конкретните суми, които ще получи всеки директор, са обвързани със средните размери на съответните допълнителни възнаграждения на персонала в институцията, увеличен с коефициент 1.5.

От 10 на 15 годишно се повишава броят на работните дни в учебно време, в които директорите могат да бъдат в служебен отпуск или командировка за изпълнение на трудовите им задължения извън населеното място на постоянната им работа. В този брой не са включени дните за квалификация и за изпълнение на служебни задачи, възложени от регионалните управления на образованието, от министъра или министерството на образованието и науката.

Относно заплатите на учителите, последните данни на МОН от 3 май сочеха, че близо 72% от учителите са с увеличени заплати от април, а останалите ще ги договорят по-късно, но считано от 1 април 2022 г. Училищата, които не успеят да увеличат възнагражденията на преподавателите, ще бъдат анализирани от МОН за причините това да не се случва. Последно просветният министър акад. Николай Денков обеща, че ако се наложи, може да помогне финансово на някои школа след съответните анализи. Директори наскоро заявиха, че още не са повишили възнагражденията на педагозите, защото изчакват да видят колко ще са сметките за ток. Те призоваха за 40% увеличение на средствата за издръжка на образователните институции с актуализацията на бюджета през юли.  

 

 

 

 

Ключови думи:

директори, заплати, 1724 лв.

Още

Директор на болница: Ще заведа болните при кмета, ако ми спрат тока

20.06.2022

1255
Здравната каса затваря заради протест за 10 млн. лв.

11.06.2022

2939
Смениха ръководството на държавната Банка за развитие

10.06.2022

9346