Quantcast
Има поне 20 иска срещу прокуратурата заради т.нар. възродителен процес | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Има поне 20 иска срещу прокуратурата заради т.нар. възродителен процес

Неприключеното наказателно дело от 1991 г. води до лавина процеси за десетки хиляди левове
1 199
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Само през юни седем души, пострадали по време на възродителния процес, са завели дела срещу прокуратурата по закона за отговорността на държавата. Това казаха за "Сега" от Софийския градски съд, който ще гледа делата. Исковете им са за между 50 хил. и 100 хил. лв., обясниха адвокати. С тези 7 нови дела процесите срещу прокуратурата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок вече са над 20.

Вече има съдебна практика по темата, след като окончателно приключи делото, заведено от Ш.С.М. В неговия случай първата инстанция прие изцяло частичния му иск от 5001 лв. и отсъди, че и целият му иск от 100 хил. лв. е справедлив. Втората инстанция намали сумата на 30 хил. лв. Официално пострадалите от възродителния процес са 446 души. 369 вече са разпитани, някои от пострадалите са починали. Давността за наказателно преследване отдавна изтече, но прокуратурата не прекратява делото.

По гражданския иск на Ш.С.М. магистратите приеха, че трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото е претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Гражданинът ще бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционално напрежение и загуба на доверие в институциите, както и здравословни проблеми. Става дума за принудителната смяна на имената на ислямизираните български граждани, довела до репресии през 80-те години. Досъдебното производство, образувано през 1991 г., още не е приключило. 

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на Ш.С.М. са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през т.нар. възродителен процес.

В съда има и десетки молби за ускоряване на разследването, с които се настоява магистратите да дадат срок на прокуратурата най-сетне да приключи делото. Още миналото лято съдът даде едномесечен срок на държавното обвинение да сложи точка на разследването, но това не се случи. През есента се разбра, че прокуратурата е пратила съдебна поръчка до Турция.

 

НАКАЗАТЕЛНОТО ДЕЛО

Следственото дело №1/1991 за възродителния процес първоначално се води срещу Тодор Живков и Димитър Стоянов. През 1993 г. е внесен обвинителен акт срещу Живков, Стоянов и Георги Атанасов. В него се казва, че от май 1984 до февруари 1985 г. като министър-председател Атанасов в съучастие с Живков е подбудил министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов да злоупотреби и да превиши властта си. Той възложил на личния състав на МВР нерегламентирани задачи и въвел фактическо извънредно положение в част от страната. В резултат на това настъпили тежки вредни последици - български граждани били противозаконно изолирани в местата за лишаване от свобода, били ограничени да пътуват между градовете и т.н. През 2012 г. Атанасов е разпитан и разследващите му обясняват, че 15-годишната давност по делото срещу него е изтекла през 2000 г. Питат го дали разследването да продължи, в случай че иска да бъде оневинен въпреки давността. Атанасов е поискал прекратяване, става ясно от документите, с които "Сега" разполага.

Още

Борисов в чудния свят на Мата Хари
Прокуратурата ще плати още 80 хил. лв. за Възродителния процес
Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11.10.2021

3763