Quantcast
Започват мащабни инспекции на училищата | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Започват мащабни инспекции на училищата

Директорите предварително ще знаят кога ще бъдат проверявани
48 037
 Илияна Кирилова
Планът максимум на Националния инспекторат по образованието е тази учебна година да провери 200 училища и детски градини.

Днес започват първите инспекции на училища в България, които трябва да дадат реална картина на качеството на предлаганото образование у нас. Първи на независима експертна проверка ще бъдат подложени училища и детски градини от Софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол. Това съобщи за "Сега" директорът на Националния инспекторат по образованието Анелия Андреева. 

Миналата година бяха направени пилотни инспекции в 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел е не да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование. Новият тип проверки бе заложен в закона за предучилищното и училищното образование, като целта им е в бъдеще от тях да зависи част от финансирането на образователните институции.

За учебната 2019/20 г. са планирани между 150 и 200 инспекции. На 21 октомври започват първите проверки в училища и детски градини в Софийска област. Те ще са в рамките на една седмица, като ще продължат, отново в рамките на седмица, през ноември и декември. През януари и февруари догодина вероятно инспекторите ще стигнат и до училища и забавачки в Ямболско.

Инспекциите ще се извършват от един вътрешен и двама външни инспектори, като ще продължават 2-3 дни. Планът за посещение във всяко училище ще се договаря с директора, който ще знае предварително в кои дни ще бъде посетен от експертите. Обект на проверка ще са както документите - учебни програми, планове и т.н., така и самият учебен процес - ще се влиза директно в учебните часове. Планирани са и срещи в училището с общо 5 групи хора - учители, ученици, родители, ръководство и непедагогически персонал. "Целта на инспекциите не е да назидаваме и наказваме, а да окажем подкрепа на образователните институции за подобряване на качеството на обучение", коментира Андреева.

В момента в инспектората работят 12 инспектори, а обучените от НИО външни инспектори са около 220. През ноември предстои обучението на още 103-ма външни инспектори.

 

БЪДЕЩЕ

Новият училищен закон постанови, че училищата и детските градини у нас подлежат на задължителна оценка на всеки 5 години. От НИО се надяват да могат да обхванат всички около 2400 училища и 1800 детски градини до 2023/24 г. Т.е. най-рано през 2025 г. би могло да се пристъпи и към финансирането според качеството на обучение - училищата, получили добри оценки, ще могат да получават допълнителни средства за увеличаване на заплатите на учителите. Тези със слаби оценки пък ще трябва да използват парите за допълнителни дейности за подобряване на образователния процес.

Още

Всички ученици в София минават на онлайн уроци от утре

20.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6360
4 млн. лв. от хазарт ще влязат в училищата
В училищата ще могат да се прилагат 11 антигенни теста

13.10.2021

950