Quantcast
18 загинали след престрелка в Мексико | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

18 загинали след престрелка в Мексико

163
 БГНЕС
Полицията съобщава, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан.

Въоръжени лица са убили кмета на малък град в югозападната част на Мексико и поне 17 други души, пише БГНЕС, цитирайки Би Би Си.

Полицията съобщава, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан в 14:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич). Снимки в интернет показват, че сградата е осеяна с дупки от куршуми.

Партията на кмета Конрадо Мендоса Алмеда, PRD, осъди "страхливото" му убийство и поиска справедливост.

За нападението е обвинена престъпната банда Los Tequileros.

При клането са убити и полицаи и общински служители, а в социалните мрежи се разпространяват ужасяващи фотографии на окървавени тела, лежащи на земята.

Бащата на Мендоса Алмеда, бившият кмет Хуан Мендоса Акоста, също беше убит - в дома си - преди нападението да се пренесе в кметството.

Съобщава се, че магистрала в щата Гереро, където се намира Сан Мигел Тотолапан, е била блокирана за кратко от големи превозни средства, за да се попречи на силите за сигурност да влязат в града.

Дори по стандартите за насилие в щата Гереро това е шокиращо нападение - съобщава кореспондентът на Би Би Си в Мексико Уил Грант.

Сан Мигел Тотолапан е разположен в сърцето на регион, известен като Tierra Caliente, жестока част от контролираното от наркокартелите Западно Мексико.

Различни групировки се борят за контрол над доходоносните наркомаршрути на север по Тихоокеанския коридор.

В предварителен доклад, предоставен на местните медии, главният прокурор на Гереро съобщава, че освен 18-те убити, още трима души са ранени.

След нападението Министерството на националната отбрана заяви, че изпраща в района армейски и военноморски части, за да открият стрелците.

Губернаторът на Гереро Евелин Салгадо Пинеда написа в Туитър, че дълбоко съжалява за смъртните случаи.

Малко преди нападението предполагаемите членове на "Лос текилерос" публикуваха видеоклип в социалните мрежи, в който обявиха завръщането си в региона, където са се сражавали с конкурентна наркобанда.

Престъпната група опустошаваше Гереро между 2015 и 2017 г. - и беше известна с това, че заплашваше кметовете на региона - докато нейният лидер Райбел Хакобо де Алмонте беше убит.

Де Алмонте е бил известен като Ел Текилеро - Пиячът на текила - и бандата му е взела името си от него. 

Ключови думи:

Мексико, престрелка

Още

Меси остави жива мечтата си за световната титла

26.11.2022

Обновена

1279
Измамата с колекцията Акамбаро

07.10.2022

966
Земетресение с магнитуд 7,6 разлюля Мексико

20.09.2022

259