Quantcast
23% от младите американци не знаят какво представлява Холокостът | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

23% от младите американци не знаят какво представлява Холокостът

Повече от един на всеки десет вярват, че евреите са причината за геноцида през Втората световна война
268
 Уикипедия
Мемориал "Яд Вашем" в Йерусалим. На снимката е Залата на имената, съдържаща страници със свидетелски показания, посветена на милиони евреи, загинали в Холокоста.

Колосално ниво на невежество сред американците разкри ново проучване. То е проведено сред хора на възраст между 18 и 39 години и показва, че 23% от итервюираните вярват, че Холокостът е мит, че е преувеличен или не са сигурни какво точно представлява най-голямото престъпление на ХХ век, предаде "Гардиън”. Това показва, че две трети от младите надежди на Америка не знаят, че приблизително 6 милиона евреи са били убити по време на Холокоста, а повече от един на всеки десет вярват, че евреите са причината за геноцида през Втората световна война.

48% от запитаните не могат да посочат местонахождението или името на нито един концентрационен лагер, създаден по време на Втората световна война. 23% вярват, че Холокостът е мит или е преувеличен, или не са сигурни какво представлява. Един на всеки осем (12%) заявява, че не е чувал за Холокоста.

56% от запитаните са казали, че са виждали нацистки символи в социалните медии, а почти половината (49%) са попадали на публикации за отричане или изкривяване на истината за Холокоста в социалните медии или другаде онлайн.

"Резултатите са шокиращи и тъжни, и показват защо трябва да действаме сега, докато оцелелите от Холокоста са все още сред нас и могат да разкажат своите истории“,  коментира проучването Гидиън Тейлър, президент на базираната в САЩ фондация Конференция по еврейските материални искове, която е инициатор на изследването. За "Гардиън” той добави, че проучването ще помогне "да разберем защо не се справяме в образованието на по-младото поколение по отношение на Холокоста и уроците от миналото. Резултатите от изследването трябва да дадат насока на държавните служители как трябва да действат".

Изследването е първото по рода си, което подрежда различните щати според оценка въз основа на три критерия: дали младите хора са чували за Холокоста; дали могат да посочат поне един концентрационен лагер; и дали знаят, че 6 милиона евреи са загубили живота си в лагерите на смъртта.

Щатът, който получава най-висока оценка, е Уисконсин, където 42% от запитаните са отговорили и на трите критерия, следван от Минесота с 37% и Масачузетс с 35%. Щатите с най-висок процент невежество по въпроса са Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В национален мащаб 63% от анкетираните не знаят, че 6 милиона евреи са били убити по време на Холокоста през Втората световна война, а повече от един на всеки трима (36%) смятат, че 2 милиона или по-малко са били убити.

11% от анкетираните в САЩ вярват, че евреите са причинили Холокоста, като този дял в щата Ню Йорк е 19%, следван от 16% в Луизиана, Тенеси и Монтана и 15% в Аризона, Кънектикът, Джорджия, Невада и Ню Мексико. На национално ниво 44% от анкетираните са успели да назоват имената на Аушвиц-Биркенау и само 3% са запознати със съществуването на  Берген-Белзен. Шестима от 10 запитани  в Тексас не могат да посочат името на нито един концентрационен лагер. Въпреки това, почти две трети (64%) от запитаните вярват, че Холокостът трябва да бъде изучаван задължително в училищата. Седем от 10 заявяват, че не е приемливо човек да подкрепя неонацистки възгледи.

Конференцията по исковете, чиято мисия е  справедливост за жертвите на Холокоста, създава работна група, която да наблюдава проучването. Тя включва оцелели от Холокоста евреи, историци и експерти от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" и Мемориалния музей на Холокоста в САЩ. Данните са събрани от 1000 интервюта в цялата, проведени сред млади хора а възраст от 18 до 39 години, избрани на случаен принцип.

Още

Всеки трети американец допуска насилие срещу правителството

02.01.2022

909
Имал ли е Колумб информация къде е Америка?

19.11.2021

2614
"Галъп": Голямата битка е за второто място между БСП и ПП

11.11.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

7100