Quantcast
Евродепутатите решават съдбата на кандидатката за шеф на ЕК | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Евродепутатите решават съдбата на кандидатката за шеф на ЕК

На кантар е подкрепата за Урсула фон дер Лайен, която в писмо до ЕП обеща нова форма на наблюдение за върховенството на закона
241
 EПА/БГНЕС
Издигнатата от лидерите на ЕС за нов председател на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще представи управленските си идеи пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург, след което те тайно ще гласуват кандидатурата й.

Съдбата на предложената от Европейския съвет за председател на ЕК германка Урсула фон дер Лайен се решава днес в ЕП, който трябва да гласува кандидатурата й по време на пленарната сесия в Страсбург. Подкрепата за нея обаче е на кантар и евроскептиците може да се окажат решаващ фактор при избора на нов шеф на ЕК, съобщиха информационните агенции. За да оглави институцията, германката трябва да бъде одобрена с абсолютно мнозинство от ЕП, което означава с 374 гласа. Тя обяви вчера в Туитър, че ще подаде оставка от настоящия си пост на министър на отбраната независимо от решението на евродепутатите.

Много от тях не харесаха начина, по който беше издигната кандидатурата й - след оспорвани дебати лидерите на ЕС избраха Урсула фон дер Лайен, като пренебрегнаха кандидатите, предложени от ЕП. В нейна подкрепа се очаква да гласува групата на ЕНП, която има 182-ма представители. Социалистите, които са 154-ма души, както и 108-те либерали от "Обнови Европа" до късно вчера не бяха поели никакъв ангажимент за подкрепа. Очаква се днес те да вземат решение. Социалистите настояват Фон дер Лайен да обещае новата ЕК да не прави отстъпки към страните, които нарушават върховенството на закона като Унгария и Полша. Те искат също техният шпиценкандидат  Франс Тимерманс да остане зам.-председател на ЕК. Либералите пък настояват датчанката Маргрете Вестагер, която бе техният кандидат за председател на ЕК, да има същия ранг като Тимерманс в новата комисия.

Урсула фон дер Лайен няма да получи подкрепата на Зелените в ЕП, които са 74, както и на крайнолевите - 41 евродепутати. До късно снощи евроскептиците все още не бяха взели окончателно решение. Сред тях консерваторите и реформистите - 62-ма евродепутати, които обещаха да проявят прагматизъм. Крайнодясната група "Идентичност и демокрация", със 73 членове, пък заяви, че е малко вероятно да подкрепи Фон дер Лайен. Вотът днес е таен, така че е възможно тя да получи и гласове от евроскептиците, които да компенсират тези на представителите на проевропейските сили, които не я подкрепят, твърдят евроизточници. В случай че германският министър на отбраната се провали в ЕП, лидерите на ЕС трябва да номинират нов кандидат. 

Междувременно в опит да спечели подкрепата на колебаещите се евродепутати Урсула фон дер Лайен написа писмо до ЕП, в което се ангажира да предложи гарантирана минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и нова схема за обезщетения при безработица. Германката планира да промени начина на мониторинг върху спазването на закона в страните членки и да направи мащабна реформа на миграционната и външната политика. Тя ще даде още време на Великобритания да договори излизането си от ЕС. Фон дер Лайен обещава да подкрепи намаляване на въглеродните емисии с до 55% до 2030 г.

КАРЕ - НОВАТА ЕК

В състава на новата ЕК ще останат поне 7 от досегашните еврокомисари, твърди електронното издание "Политико". Представителите на Латвия Валдис Домбровскис, на България Мария Габриел, на Австрия Йоханис Хан, на Ирландия Фил Хоган, на Словакия Марош Шефчович, на Дания Маргрете Вестагер и на Холандия Франс Тимерманс със сигурност ще продължават да бъдат комисари. Сред новите лица ще бъдат испанецът Жозеп Борел, който е номиниран за върховен представител по външната политика, Никола Шмит от Люксембург, Кадри Симсон от Естония, Юта Урпилайнен от Финландия, Ласло Трочани от Унгария. 

Още

Този път Брюксел ще ни повярва, че Бойко си е отишъл
Прокуратурата подхвана двойното гласуване с чужда лична карта

23.11.2021

1916
Окончателни резултати: Радев печели с 1 539 650 гласа

22.11.2021

Обновена

9538