Quantcast
Германия и Русия са на тръни заради Google | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия и Русия са на тръни заради Google

2 085
 Снимка: Архив

Германският антимонополен регулатор заяви, че е започнал разследване срещу Google за антиконкурентни практики и за това как търсачката се справя с опазването на потребителските данни, предаде ''Асошиейтед Прес''. В изявлението се съобщава още, че федералната служба за картели ще разследва европейските звена на Google в Германия и Ирландия, както и компанията Alphabet със седалище в Калифорния.

''Бизнес моделът на Google е изграден основно върху обработката на данните на потребителите'', каза ръководителят на федералната служба за картели Андреас Мунд. ''Google има стратегическо предимство тук поради установения си достъп до важни за конкуренцията данни'', обясни той.

Допълнително разследване ще проучи условията за обработка на данни от Google, тъй като те често са дълги и трудни за разбиране от потребителите. ''Ключов въпрос е дали потребителите, които желаят да използват услугите на Google, имат яснота как компанията ще използва техните данни'', каза Мунд.

Регулаторите заявиха, че ще се опитат да разберат дали Google изисква потребителите да се съгласят с обработката на техните данни ''без да им дава информация дали, как и с каква цел се обработват''. След това ще се проучи и как политиката на компанията за обработка на данни влияе върху информацията, която получават потребители в уебсайтове и приложения на трети страни.

Разследването започна след приемането на нов закон, който дава на властите повече правомощия да овладеят големите технологични компании, като наскоро бяха започнати подобни производства срещу Amazon и Facebook. Според германския закон за конкуренцията държавата има повече правомощия да ''се намесва по-рано и по-ефективно'' срещу големите технологични компании, а не просто да ги наказва за злоупотреби, предава БГНЕС по информация на АФП.

Google отрече практиките на компанията да нарушават германските закони за конкуренцията, но обеща да съдейства на разследващите органи.

Междувеременно Москва заплаши Google с глоба от 4 млн. рубли и забавяне на трафика до сайтовете на компанията, ако в следващите няколко часа не прекъсне достъпа до съдържание, забранено в Русия. 

Руският надзорен орган Роскомнадзор заяви, че Google не е изпълнил задължението си да премахне резултатите  към интернет ресурси с информация за ''сайтове на терористични и екстремистки организации, сайтове с порнографски изображения на непълнолетни лица, както и онлайн магазини, продаващи наркотици''.

Роскомнадзор обвини Google, че не е премахнал между 20% до 30% от забранените връзки.

 

Ключови думи:

Гугъл, Google, Русия, Германия

Още

Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв

17.09.2021

2399
ЕП настоя Москва да върне архивите на България

17.09.2021

11876
В Русия откриха два паметника на Железния Феликс в един ден

15.09.2021

783