Quantcast
Кардинал от Ватикана на съд за измама на стойност 350 млн. евро | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Кардинал от Ватикана на съд за измама на стойност 350 млн. евро

1 384
 БГНЕС
Кардинал Бечиу

 73-годишният кардинал Анджело Бечиу очаква присъда от съда на Ватикана по обвинение, че е похарчил сумата от 350 млн. евро, която е била собственост на църквата, за провалила се сделка за закупуване на имот в луксозен квартал в Лондон.

Кардинал Бечиу бе уволнен от папата през септември, когато се появиха съобщенита за финансови престъпления. ''Дойче Веле'' припомня, че от 2011 до 2018 г. някога близкият до папата Бечиу е бил заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това става кардинал и префект на Конгрегацията. 

Разследване, продължило две години, разкри как Ватиканът е загубил милиони евро, включително дарения от поклонници, след като Вечиу се е опитал да купи бивш склад в района на Челси през 2014 г. 

Обвиненията срещу него включват и насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята му в родната им Сардиния.  Разследващите са открили и голяма сума пари в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също е от Сардиния. В италианските медии тя става известна като ''Дамата на кардинала''. В банкова сметка на нейната фирма в Словения са били преведени около 575 хил. евро. Голямата част от сумата жената е инвестирала в модни аксесоари и охолен живот.

Бечиу отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор. Други девет души също са обвинени в подобни престъпления, включително изнудване, присвояване, пране на пари и злоупотреба с длъжност в рамките на Ватикана.

Още

Ватикана разкри с колко имота разполага

24.07.2021

4222
Папата се завърна във Ватикана след операция

14.07.2021

195
Ватиканът затегна законите за насилници и ръкополагане на жени

02.06.2021

268