Quantcast
Литва плати 100 хил. евро на затворник в Гуантанамо | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Литва плати 100 хил. евро на затворник в Гуантанамо

2 119
 Pixabay

Литва е платила повече от 110 хил. долара на лежащия в Гуантанамо Абу Зубайда, известен като ''вечния затворник'', тъй като страната е позволила на ЦРУ да го изтезава в таен обект извън Вилнюс, предаде в. ''Гаридън''. Това става след повече от три години, след като Европейският съд по правата на човека нареди на литовското правителство да обезщети затворника заради нарушаване на европейските закони, забраняващи използването на изтезания. 

Абу Зубайда е държан от САЩ без обвинение повече от 20 години. Той беше заловен в Пакистан шест месеца след 11 септември. ЦРУ и адвокатите на тогавашната администрация на Буш се опитаха да оправдаят изтезанията с твърдението, че терористът е заемал висш пост в Ал Кайда. Оказа се, че той не е член на организацията и никога не е бил обвиняван за участие в атентатите от 11 септември. През по-голямата част от времето след ареста Зубайда е държан без връзка с външния свят по настояване на ЦРУ като част от усилията на агенцията да предотврати разгласяване на подробности от изтезанията. Адвокатите на Зубайда смятаха, че е малко вероятно Литва да плати компенсацията без одобрение от Вашингтон, тъй като тогава целият свят ще разбере методите, които се прилагат над затворниците в Гуантанамо. ''Този ​​ход е в съответствие с идеята, че САЩ смекчават позицията си относно задържането на т.нар ''вечни затворници''. САЩ очевидно можеха да попречат на Литва да даде тези пари и въпросът е защо не го направиха?", каза пред ''Гардиън'' Марк Денбо, част от юридическия екип на Зубайда, базиран в САЩ.

По делото на Зубайда срещу Литва, водено от неговия адвокат Хелън Дъфи, Европейският съд по правата на човека разбра, че Зубайда е бил държан в таен обект на ЦРУ в покрайнините на Вилнюс от февруари 2005 г. до март 2006 г. с кодово име Violet. Зубайда е бил подлаган на лишаване от сън, изолация, силен шум и остра светлина.

Парите, преведени от Литва, вече са в банковата сметка на затворника. Зубайда обаче не може да се възползва от сумата поради факта, че е в затвора в Гуантанамо и активите му са замразени от хазната на САЩ. Подобно замразяване на негови активи от Съвета за сигурност на ООН беше отменено преди две години след петиция от неговите адвокати.

Още

Русия симулира изстрелване на ядрени ракети Искандер от Калининград

06.05.2022

6352
ЦРУ публикува обръщение до руснаците

03.05.2022

44318
В Прибалтика 9 май става Ден на украинските жертви

16.04.2022

1176