Quantcast
Навални: Нека спрем достъпа на лошите момчета до технологиите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Навални: Нека спрем достъпа на лошите момчета до технологиите

1 808
 ЕПА/БГНЕС

"Когато получих предложението да напиша приветствени думи за конференцията на демократите, посветена на технологиите, реших да откликна, защото съм подходящ за темата. Информационните технологии играят голяма роля в живота ми. То и така си пише за моя затвор: "Превъзпитаване на осъдените чрез постоянен видеоконтрол и информационно въздействие". Така започва обръщението на руския опозиционер Алексей Навални, който излежава тежка присъда при строг режим, към годишната среща в Копенхаген на Алианса на демокрациите, неправителствена организация, основана преди 5 години от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. 

"Живея в неголяма информационна антиутопия с камери и електронни ключалки на всяка крачка. Но уточнявам, понеже сме в Русия, електронните ключалки се счупиха, и вратите се отварят с огромни метални ключове. Поздравявам организаторите и участниците в срещата в Копенхаген. Явно имате какво да обсъдите. 

Пълна баналност е да се каже, че новият информационен свят може да бъде както благо за демокрацията, така и огромно зло. Което си е така всъщност. Цялата дейност на нашата организация (антикорупционният фонд) се извършва благодарение на информационните технологии и постигна сериозни успехи, дори когато фактически беше нелегална. Информационните технологии бяха използвани и от Кремъл, за да арестува участници в протестните митинги. Изтъква се с гордост, че ги разпознават дори ако лицата им са скрити. 

Интернет ни дава възможност да заобиколим цензурата. И заедно с това - когато Google и Meta изключиха рекламните съобщения от Русия, лишиха опозицията да води антивоенна кампания, правейки огромен подарък на Путин. 

Възникват много въпроси. Длъжни ли са интернет-гигантите да се правят, че те са "само бизнес" и "неутрални платформи". Може ли и занапред да се твърди, че правилата за потребителите на социалните мрежи в САЩ и Еритрея, в Дания и Русия трябва да са еднакви? Как Интернет трябва да се отнася към държавните изисквания, като се има предвид, че Норвегия и Уганда имат различни представи за ролята на интернет и демокрацията?

Всичко е много сложно, много противоречиво и трябва да се разисква. Но не бива да се забравя, че обсъжданията трябва да бъдат последвани от решения. 

Ние обичаме технологиите. Обожаваме социалните мрежи. Искаме да живеем в свободно информационно общество. Но нека да измислим как да не позволим на лошите момчета да се възползват от информационното общество и да натикат своите народи в тъмните векове"

Още

Навални създава от затвора международна антикорупционна фондация

11.07.2022

1268
Грозев: Има трансфери на пари от руските служби към български медии
Човекът е машина, но и машината е човек в „Отмяна“

18.06.2022

ИРИНА ГИГОВА

280