Quantcast
Нидерландия ще премахне по̀ла от личните карти | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Нидерландия ще премахне по̀ла от личните карти

3 338
 ЕПА/БГНЕС
Ингрид ван Енгелсховен

До няколко години полът на притежателя вече няма да се вписва в личните карти Нидерландия, защото това е "ненужна" информация, според министърката на образованието и културата Ингрид ван Енгелсховен. 

В писмо до парламента тя посочва, че категорията пол ще липсва в личните карти „от 2024/2025 г.“. Според Ван Енгелсховен, това ще бъде направено, независимо, че информацията за пола ще подължи да се вписва в паспортите, което е в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

"Нидерландия няма да бъде първата държава-членка, чиито лични карти пропускат пол. Германската лична карта не го включва - пише министърката. - Хората трябва да могат да създават собствена идентичност и да живеят в пълна свобода и сигурност.

Холандските организации за права на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора) приветстваха това решение с изявление.

"Това е отлична новина за хората, които ежедневно срещат проблеми с този вид категории в личните си карти - се казва в него. - И също така е добра новина за всеки, който вярва, че съдържанието на вашето бельо не засяга правителството или властите."

Холандия направи първа крачка към признаването на трети пол през 2018 г., когато холандските интерсексуални лица спечелиха правото да не бъдат определяни като мъже или жени в актовете им за раждане.

Ключови думи:

Нидерландия, трети пол

Още

Засилва се натискът за международни ваксинационни сертификати

24.02.2021

Обновена

4298
Рекордните 23 тона кокаин бяха заловени в Германия и Белгия

24.02.2021

1351
Бурята "Дарси" спря COVID-тестовете в Нидерландия

08.02.2021

836