Quantcast
Папа Франциск: „Греховете на плътта не са толкова тежки“ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Папа Франциск: „Греховете на плътта не са толкова тежки“

Главата на римокатолическата църква смята, че има далеч по-сериозни грехове от похотта и извънбрачния секс
1 337
 EPA/BGNES
Папа Франциск по време на пресконференцията в папския си самолет.

Похотта не е най-лошият от седемте смъртни гряха, според папа Франциск. Има по-лоши прегрешения  от извънбрачния секс, каза главата на Католическата църква пред репортери в папския самолет на връщане от посещение в Гърция, съобщава New York Post.

Въпреки че не одобри прелюбодейството, папа Франциск отговори на твърденията за сексуална връзка с жена  парижки архиепископ, с думите, че „греховете на плътта не са най-сериозните“.

Главата на католическата църква направи своите забележки пред репортери на борда на папския си самолет, докато се връщаше в Рим от пътуване до Гърция.  Отговорът му беше предизвикан от въпрос относно оставката на Парижкия архиепископ Мишел Опти миналата седмица.

Опти отрече да има връзка с неназованата жена, но според по-ранни репортажи, той не е бил достатъчно категоричен. Представителите на католическото духовенство са обвързани с обет за безбрачие.

Франциск продължи, като каза, че е приел оставката на Опти не поради потвърдено нарушение на обета, а по-скоро поради въздействието, което обвиненията оказаха върху репутацията му.

„Той (епископът) беше осъден, но от кого?  От общественото мнение, по клюки... и  вече не можеше да изпълнява задълженията си.”

Франциск също заяви, че смята греховете на плътта, като прелюбодеянието, за прегрешения, но че има други грехове, като омразата и гордостта, които са много по-сериозни.

Обвиненията срещу Опти идват само два месеца, след като голямо френско разследване установи, че над 200 000 деца са били сексуално малтретирани от духовници в страната за период от 70 години.  Тези злоупотреби бяха до голяма степен известни и заметени под килима от Църквата, сочи докладът.

„Изправена пред този бичза много дълго време, непосредствената реакция на Католическата църква беше да се защити като институция и тя показа пълно, дори жестоко, безразличие към онези, пострадали от претърпяното насилие“, се казва в доклада.

Справянето с натрупалите се разкрития за сексуално насилие, особено срещу деца, от духовници по целия свят е отличителен белег на времето на Франциск като папа, който се издигна до челното място във Ватикана през 2013 г.

Още

Папа Франциск допусна, че може да се пенсионира

30.07.2022

683
Папата в бежански лагер на Лесбос: Искам да ви погледна в очите!

05.12.2021

358
3500 полицаи охраняват папата при посещението му в Гърция

04.12.2021

Обновена

606