Quantcast
Париж и Берлин влязоха в сблъсък заради висшите постове в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Париж и Берлин влязоха в сблъсък заради висшите постове в ЕС

Преговорите за ръководните позиции ще продължат дълго, смятат анализатори
651
 ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел е недоволна от позицията на френския държавен глава Еманюел Макрон, който е категорично против водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер да оглави следващата ЕК.

Разпределението на висшите постове в ЕС след евроизборите доведе до сериозен сблъсък между  френския президент Еманюел Макрон  и германския канцлер Ангела Меркел по време на неформалната среща на лидерите на страните членки, състояла се в Брюксел във вторник късно вечерта, предадоха информационните агенции. Евролидерите, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер обсъждаха резултатите от изборите, както и разпределението на четирите най-важни позиции в ЕС - шефове на ЕК, на Европейския съвет, на ЕЦБ и върховен представител по външната политика и сигурността.

Ангела Меркел настоява да се спазва процедурата за т.нар. "водещ кандидат" на партията, спечелила евровота, и затова тя изрази категоричната си подкрепа за Манфред Вебер от ЕНП. Еманюел Макрон обаче е против лансирането на предварително издигнат партиен кандидат и настоя "хората на най-деликатните позиции в ЕС да споделят нашите ценности и да са възможно най-харизматичните, изобретателни и компетентни". Той заяви, че  са се договорили да няма автоматично издигане на водещите кандидати на основните групи в ЕП. Макрон не изрази подкрепа за никого персонално, но посочи водещия кандидат на АЛДЕ, към която се присъедини неговата партия "Република, напред", Маргарете Вестагер, французина Мишел Барние и Франс Тимерманс, който е номинацията на ПЕС за следващ шеф на ЕК. Макрон изобщо не спомена Вебер. Меркел обаче настоя френският държавен глава да „прояви реализъм“ и да не пренебрегва кандидата на ЕНП, която ще има най-много депутати в новия ЕП. 

Според експерти неформалната среща е показала, че пазарлъците за висшите европостове вероятно ще продължат дълго. Лидерите от ЕС възложиха на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да води преговорите за нов шеф на ЕК между 28-те държави, за да се постигне компромис преди следващата среща на върха на 20 и 21 юни.

КАРЕ - ПРОЦЕДУРА

Кандидатът, който ще оглави следващата ЕК, трябва да получи в Съвета на ЕС подкрепата поне на 16 държави, които да представляват 65% от населението на ЕС. Той трябва да бъде одобрен с мнозинство и в ЕП. Процедурата трябва да приключи преди 31 октомври, когато изтича мандатът на Комисията "Юнкер".

Ключови думи:

ЕС, лидери, спорове, постове

Още

Строгите европравила за личните данни донесоха рекордни глоби

18.01.2022

2050
Франция се зае да координира ЕС за бойкот на игрите в Пекин `22

06.01.2022

2133
ЕС дава 7 млн. лв. за студенти от уязвими групи

07.01.2022

200