Quantcast
Пашинян печели изборите в Армения | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Пашинян печели изборите в Армения

1 300
 Фейсбук

Партия "Граждански договор" на действащия премиер Никол Пашинян спечели парламентарните избори в Армения. Предсрочният вот в Армения се проведе в неделя, в него взеха участие 21 партии и четири коалиции.
Според арменската ЦИК, партията на Пашинян е спечелила 53,92% от гласовете. Блокът "Армения" на бившия президент Робърт Кочарян е втори с 21,04%. Третото място зае коалицията "Имам чест" на бившия арменски президент Серж Саркисян с 5,23 %, но за влизане в парламента той трябваше да преодолее 7% бариера. Арменският изборен закон обаче изисква в парламента да има най-малко три партии или коалиции и в този слуай блокът на Саркисян ще попадне в парламента. 

Партията "Просперираща Армения" на известния бизнесмен Гагик Царукян набира 3,96% от гласовете, но тя също не преминава прага, който за партии е 5 на сто.

Пашинян заяви, че арменският народ е извършил „стоманена“ революция и обеща да започне консултации „с всички здрави политически сили“, за да „разбере техните идеи относно консолидирането на политическия живот и социалния потенциал“.
Той също така благодари на руския президент Владимир Путин и премиера Михаил Мишустин за подкрепата, оказана на Армения и арменския народ.

Ключови думи:

Армения, избори, Пашинян

Още

ГЕРБ обвини ДПС в преливане на гласове към Слави Трифонов

18.07.2021

Обновена

4021
Цвета Караянчева: Аз гладна няма да остана

17.07.2021

23725
Демокрацията ни отне Караянчева - няма да е депутат

14.07.2021

Обновена

17648