Quantcast
САЩ заподозряха, че Китай увеличава ядрените си възможности | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ заподозряха, че Китай увеличава ядрените си възможности

871
 БГНЕС
През 2020 г. страната е разполагала с ядрени запаси от над 200 бойни глави, а целта е това количество да се удвои, съобщи Пентагонът.

Сателитни снимки от провинция Синдзян в западната част на Китай показват, че в момента там се изгражда ядрено ракетно силозно поле, се казва в доклад на Федерацията на американските учени (FAS), предава Би Би Си.

Това е второто ново силозно поле, за което се съобщава, че се строи в западен Китай за последните два месеца. Мястото може да побере около 110 силоза, които представляват подземни съоръжения, използвани за съхранение и изстрелване на ракети. През юни вестник Washington Post съобщи за 120 силоза, забелязани в пустинен район в Юмен провинция Гансу.

В доклада си FAS заяви, че новото съоръжение в Хами, на около 380 км северозападно от Юмен, е на много по-ранен етап в развитието си.

Стратегическото командване на САЩ, което е част от Министерството на отбраната, изрази притеснението си за напредъка на Китай в Туитър: "Това е вторият път от два месеца насам, в който обществеността разбира за това, за което говорим през цялото време, а именно - за нарастващата заплаха, пред която е изправен светът", се казва в съобщението.


Би Би Си отбелязва, че новината идва в момент, в който САЩ и Русия се подготвят за преговори за контрол на оръжията. Преговорите между заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шерман и руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, които започнаха вчера, се разглеждат като първа стъпка към съживяването на прекъснатите преговори за намаляване на броя на ядрените оръжия в двете страни. До момента Китай не е участвал в подобни преговори.

През 2020 г. страната е разполагала с ядрени запаси от над 200 бойни глави, а целта е това количество да се удвои, съобщи Пентагонът. САЩ имат приблизително 3800 бойни глави.

Още

Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

2671
След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

693
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

21.09.2021

1074