Медия без
политическа реклама

Проклятието „Бевърли Хилс 90210“

Преждевременна смърт, прекършени съдби, здравословни проблеми и сериозни неприятности затвърдиха злополучната слава на сериала

21 Юли 2024
Главните участници в сериала (от ляво на дясно): Дейвид Гейл, Джени Гарт, Люк Пери, Шанън Дохърти, Джейсън Пристли, Тори Спелинг, Йън Зиринг, Габриел
Главните участници в сериала (от ляво на дясно): Дейвид Гейл, Джени Гарт, Люк Пери, Шанън Дохърти, Джейсън Пристли, Тори Спелинг, Йън Зиринг, Габриел

Смъртта на актрисата Шанън Дохърти едва на 53 след дългогодишна битка с рака накара мнозина да си спомнят за популярния някога тв сериал „Бевърли Хилс 90210“. Без персонажа на Бренда – в ролята Шанън Дохърти, и нейното съперничество с Кели на Джени Гарт (съперничество, подхранвано от двете актриси и в реалния живот) сериалът никога не би имал успеха, който постигна, твърдят критиците. Зад позлатената завеса на царстващата през 90-те телевизионна поредица обаче се крият куп трагедии и неприятности, накарали мнозина да изтупат от прах клишето за „прокълнатата снимачна площадка“ и да заговорят за нейните преследвани от съдбата обитатели. Преди Шанън Дохърти и други от тях са умирали преждевременно.

Актьорът Люк Пери, който изигра ролята на чаровния бунтар Дилън МакКей, си отиде от този свят, покосен от инсулт, на 4 март 2019-а само на 52 години. В сериала неговият герой става пословичен с бурните си любовни връзки – първо с Бренда Уолш (Шанън Дохърти), а след това и с Кели Тейлър (Джени Гарт). Смъртта му дълбоко потресе феновете на поредицата и цялата телевизионна общност, особено бившите му колеги от „Бевърли Хилс 90210“, които изразиха привързаността си към него с трогателни послания в социалните мрежи и го почетоха по-късно, споменавайки го в няколко продукции.

Дейвид Гейл, който в четвъртия сезон на сериала влиза в образа на Стюарт Карсън, умира на 59 години. Причините за кончината му така и не бяха разкрити. Персонажът на Стюарт се помни като „почти съпруг“ на Бренда: двамата са на път да се оженят в Лак Вегас, когато Бренда идва на себе си, осъзнавайки негативността на Стюарт, и отменя сватбата. След раздялата тя се връща при Дилън (Люк Пери), за да му признае, че още е влюбена в него – за радост на феновете и за голямо неудоволствие на героя на Гейл.

В актьорския състав има фигури, преживели наистина ужасни перипетии. Сред тях е Джейсън Пристли – перфектният брат близнак на Бренда в сериала. На няколко пъти той не на шега рискува живота си в автомобилни инциденти. През 1999 г., докато шофира пиян, се блъска с поршето си в стълб. През 2002-ра, по време на автомобилно състезание на Kentucky Speedway, претърпява сериозна злополука, която го оставя с трайни уврежадния на гръбначния стълб. В автобиографията си Пристли говори за своето желание да се откъсне от образа на „доброто момче“, дълго време се е борил и с депресия, но въпреки това публиката продължава да го свързва основно с идеалния персонаж от сериала –Брендън.

Също през 1999 г. Тифани Амбър Тисен, "лошата" Валери Малоун в сериала, бе потопена в траур: нейният годеник, актьорът Дейвид Стрикланд, отне живота си само на 30 години. На последния 31 декември пък дойде ред на Йън Зиринг - актьора, който изигра ролята на богатия, разглезен младеж и близък приятел на Брендън. Той стана жертва на жестоко нападение в Лос Анджелис.

Джени Гарт се бори с тежък остеоартрит още отпреди да навърши 45 - заболяване, характерно за хора в много по-напреднала възраст. Не по-добре е и Тори Спелинг, 51-годишната дъщеря на Арън Спелинг, продуцент на „Бевърли Хилс 90210“, която бе в образа на Дона Мартин в сериала. Тя се оплаква от години от сериозни финансови затруднения, но се оказва, че е укрила данъци в размер на 340 хиляди долара и се води за един от крупните данъчни престъпници на щата Калифорния.

Последвайте ни и в google news бутон