Quantcast
Шпионинът с най-богата филмова кариера | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Шпионинът с най-богата филмова кариера

523
 Allstar/United Artists
От първия - "Д-р Но" през 1962-ра...

По времето, когато многосерийните саги на "Междузвездни войни" и "Марвъл" бяха още далеч напред в бъдещето, от Студената война и романите на писателя Иън Флеминг изскочи най-дълголетният филмов герой, шпионинът с най-успешна кариера в киното - Бонд, Джеймс Бонд. Е, най-новата продукция с негово участие "Смъртта може да почака" ще почака още малко - поне до април 2021-ва, но историята помни другите приключения на Агент 007. През декември всички те ще могат да се гледат у дома - стандартния начин за гледане на кино през тази нелепа 2020 г. - на стрийминг от HBO Go.

Преди дни на 90-годишна възраст почина шотландецът, който и до днес мнозина свързват най-силно с образа за тайния агент на Нейно величество. Шон Конъри се превъплъти за пръв път в Бонд през 1962 г. в "Д-р Но", а после и в още пет филма - "От Русия с любов", "Голдфингър", "Операция Мълния", "Човек живее само два пъти", както и в определяната за "неофициална" продукция - заради това, че не е дело на Eon Productions, които стоят зад всички останали филми - "Никога не казвай никога". Между последните два Конъри е заменен във "В тайна служба на Нейно величество" от австралийския манекен Джордж Лейзънби - най-младия актьор в историята на франчайза, за когото това остава единствено превъплъщение в ролята.

Колекцията включва и още един "неоторизиран" филм - пародийният "Казино Роял" от 1967 г., свободно базиран на първата книга на Флеминг, който бе "истински" екранизиран чак през 2006 г. с участието на Даниел Крейг.

През 1973 г. лице на Бонд става британският актьор Роджър Мур (починал през 2017-а също на достолепната 90-годишна възраст), който гледаме в седем филма: "Живей, а другите да умрат", "Мъжът със златния пистолет", "Шпионинът, който ме обичаше", "Муунрейкър", "Само за твоите очи", "Октопуси" и "Изглед към долината". В сравнение с предшестващите ги филми в този период историите за Бонд са по-леки и комедийни. В края на 80-те вахтата поема Тимъти Долтън - най-слабият 007 в историята, като "Живите светлини" и "Упълномощен да убива" изоставят британския хумор и се доближават до генеричната динамика на тогавашния холивудски екшън. 

През 1995 г. Пиърс Броснън се появява в "Златното око" и бележи новия възход на поредицата. Той играе в още три филма - "Винаги ще има утре", "Само един свят не стига" и "Не умирай днес", типични холивудски блокбастъри от края на 90-те години. С все по-големи бюджети и все по-сериозни режисьорски и актьорски предизвикателства франчайзът влиза в XXI век. Крейг създава по-плътен психологически профил на познатия и обичан герой, а режисьори като носителя на "Оскар" Сам Мендес (в "Спектър" и "Скайфол") превръщат шпионските закачки в истинско кино.

До 80-те филмите за Бонд не са показвани на голям екран у нас, но в зората на новия век цялата колекция излезе на (тогава съществуващите) видеокасети. Сега всички филми могат да се видят от 1 декември в HBO Go.
 

Все още няма коментари

Още

HBO направи документален сериал за обвиненията срещу Уди Алън

06.02.2021

280
Руски режисьор снима за HBO сериал по прочута игра

21.01.2021

434
Почина сър Шон Конъри - истинският 007

31.10.2020

5354 48

Влез или се регистрирай за да коментираш