Quantcast
Шварценегер пак е Терминатор | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Шварценегер пак е Терминатор

Но Линда Хамилтън е душата на шестия филм за роботи от бъдещето
280
 снимка: Александра филмс
Шварценегер така и не можа да възкреси успешната си филмова кариера след приключването на политическия си мандат. Но опитите продължават.

Бъдещето идва по-бързо, отколкото сценаристите на доходоносни франчайзи очакват: действието в четвъртия "Терминатор" (единственият без Шварценегер, защото съвпадна с кариерата му като губернатор) например се развиваше през 2018 г. За шестия "Терминатор: Мрачна съдба" са отместили календара, защото създателите му претендират, че слабите продължения след "Т2: Страшния съд" не съществуват и те започват историята оттам, където я остави Камерън преди 28 години. Впрочем самият създател на "Титаник" и "Аватар" е сред продуцентите.

За твърдите фенове на поредицата добрите новини са, че ще видят жалоните на класическите епизоди: не само Арни като Т-800, но и Линда Хамилтън в ролята на Сара Конър. Времената се менят и това е видно дори по факта, че трябва да чакаме повече от час, за да се включи в действието Шварценегер. А поостарялата и обветрена Хамилтън е тази, която произнася неговата иконична фраза I'll be back, както има и много по-голямо присъствие на екрана.

Жени са и новите попълнения в историята. Дани Рамос (Наталия Рейес) е обикновена работничка в Мексико, която внезапно се оказва ключ към спасението (или унищожението) на човечеството. За второто се бори нов супермодел робот (Габриел Луна), пристигнал от бъдещето и заемащ човешката форма на жертвите си; за първото - друга футуристична лейди, "човек, но подобрен" с помощта на технологиите. Макензи Дейвис в тази роля е другият интересен персонаж.

Филмът започва с малка ретроспекция, последвана от яростно преследване. Разказът следва шаблона от предишните епизоди, режисира Тим Милър ("Дедпул"), чиято техническа сръчност няма нужда от реклама. Но сценарият изобилства от нелепици. Една от тях е, че Т-800 не само се е "самообучил" на емпатия и саможертва покрай живота си сред човеците, но и е остарял и побелял паралелно с тях. Традиционно за поредицата, препратките и откровените преписи от предишните епизоди са толкова много, че не знам за кого да го препоръчам - за верния зрител, който ще изпита смесица от носталгия и досада, или за новака тийнейджър, който и без това е таргет на счетоводителите в "Парамаунт". 

"Терминатор: Мрачна съдба" е зрелищен и монтажът на финалната част може да ви докара сърцебиене, но е точно това, за което говори Скорсезе, недоволстващ от филмите на Marvel: "не кино, а увеселителен парк". При това стриктно съобразен с конюнктурата на деня - в екшън за роботи супергероите са жени, мексиканци, а понякога дори и двете.

 

Още

Шварценегер със силно обръщение към руснаците и Путин

18.03.2022

2377
Арнолд Шварценегер: Нацистите са същите като "Гордите момчета"

11.01.2021

2938
Арнолд Шварценегер е претърпял сърдечна операция

24.10.2020

3493