facebook
twitter

Кинопремиера

“Следи от душата“ разкрива тайните на калиграфията

333

„Следи от душата“ е сред 25-те филма, които фестивалът за документално кино Master of Art предоставя онлайн в своето пето (и първо дигитално, под натиска на обстоятелствата) издание.

Заклетите фенове на феста навярно познават този филм – той бе представен м.г. в София от режисьора си Мартин Купър и спечели една от наградите на „Мастър ъф арт“. Визуалното му изящество и любопитната тематика обаче карат екипа на фестивала да го включи и в тазгодишната онлайн селекция (заедно с още някои вече прожектирани лауреати).

„Следи от душата“ отговаря еднозначно на въпроса дали краснописът (каквото значи думата на гръцки) е изкуство или занаят. Купър се среща с 12 професионалисти в калиграфията – от осемдесетгодишен японски монах до лондонски татуировчик. Хора от Китай, Япония, Тунис, Иран, Палестина, Великобритания..., които търсят и намират изразяване и полет на духа в заврънкулките на листа. Някои следват традиционната японска калиграфия, други – арабскоезичната, а трети изписват творбите си на латиница, търсейки разнообразни техники и изразни средства - от гигантски четки, подобни на парцал за бърсане на под, до добавяне на вино в мастилото.

Този изящен филм не е само за традицията на едно древно изкуство, а за търпението да изографисваш буква по буква в нашия бърз и дигитален свят. „Беше като да слушаш песен на чужд език, който не разбираш, но тя въпреки това те вълнува“, разказва Купър за първите си срещи с калиграфията.

Този и другите филми от Master of Art 2020 могат да се гледат до 30 април в платформата на Neterra.tv срещу общ абонамент от 10 лв. Сред интересните заглавия от програмата са „Стихията Медея“, „Микеланджело - любов и смърт“, „Аз, Клод Моне“, „Азбуката на Грийнауей“, „В търсене на Оскар“, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил“ и др.

Все още няма коментари

Още

В годината на чумата "Златният лъв" е лъвица
36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

30.08.2020

588
Рестарт на живо за Master of Art

21.08.2020

341

Влез или се регистрирай за да коментираш