facebook
twitter

Наблюдател

Борисов и Радев - око за око, НСО за НСО

Премиерът иска да преформатира сектор "Сигурност" по свой калъп, а МВР си връща заради отнетите подслушване и контраразузнаване
4 208
 Снимка: Архив
Бойко Борисов не изпуска повод да демонстрира, че той е господаря на МВР и службите

Ако има нещо сигурно в България, то е, че почне ли битка за контрол и преформатиране на специалните служби, това оттеква в обществото като всекидневни скандали, разкрития, изтичане на записи и снимки, политически боричкания. В случая дори между премиер и президент.

Покрай пикантните истории със записи на мъжки глас, който прилича на премиерския, снимките от спалнята на министър-председателя, чатовете на президентския секретар по вътрешни работи и антикорупция Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, разследванията за търговия с влияние, тихомълком минаха сериозните опити за преразпределение на влиянието върху сектора за сигурност.

Най-големите и шумни скандали избухнаха точно при опита на управляващите да направят изменения в закона за МВР.  С тях се прави ударно обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма (т. нар. барети) и жандармерията в нова Главна дирекция „Жандармерия и противодействие на тероризма“. Според авторите на законопроекта това е необходимо за борба с тероризма, масови безредици, с опасни престъпници. Мегаструктурата ще се занимава с обезвреждане на взривни устройства, както и охрана на специални товари.  И сега баретите и жандармерията са използвани при овладяването на масови безредици, свързани с политически събития.   Но какво  точно е посланието с това обединение? Очевидно предстои да видим. 

Прокарва се глоба от 2000 лв. за всеки, който посегне на полицай или пожарникар. И тя не е от–до, а е фиксирана. При всички положения промените

помпат самочувствието на МВР

 

Вътрешното министерство - автор на промените, си го връща за опити да бъде разбито  през последните години. Първо от МВР беше отнето контраразузнаването и бе направена отделна държавна агенция - ДАНС. Министерството загуби един от основните си лостове на власт - информацията и възможността да образува всевъзможни дела за оперативни проверки, наблюдения, разработки. След това беше отнето и подслушването. Беше създадена друга държавна агенция, която да се занимава с прилагането на специалните разузнавателни средства - ДАТО, за технически операции. Така беше отнет още един сериозен лост на власт. Затова раздаването сега на силови правомощия изглежда като компенсация. 

 

Раздорът настъпи  заради създаването на нещо като втора НСО

 

В последния момент бе вкаран текст, че МВР ще пази държавни служители, политици, хора от властта, депутати, министри. Съвсем логично това бе изтълкувано като създаване на паралелна Национална служба за охрана, натоварена по специален закон със същата дейност. Отгоре на всичко НСО е една от малкото служби, върху която силен контрол има президента. Макар и при останалите - военното разузнаване, Държавната агенция "Разузнаване", ДАНС, държавният глава да има някакви откъслечни правомощия, те са по-скоро в сферата на влияние на изпълнителната власт.

 

"Без Борисов това няма да се случи. Защо Борисов го е измислил? 

 

Трябва отново хората да го питат него - за какво ни е това ново НСО? Какви са тези нови функции на МВР да охраняват митничари и други хора, при положение че трябва да го правят без да питат. И нас с вас трябва да ни охраняват без да питат, ако нещо ни се случи", коментира малко преди приемането на текстовете експертът по национална сигурност, бивш военен министър Бойко Ноев.  "Планът е много прост: понеже очевидно с президента има конфликт и на тази тема, и те са решили да изземат тези негови функции по закон. Тоест, аз очаквам скоро време тази служби да се изпразни окончателно от съдържание, транспортният парк да се прехвърли към някои от министерствата, а виждаме главният прокурор вече създава усилено звено за сигурност в рамките на съдебната власт – Бюрото за защита на свидетелите", каза Ноев. Той нарече историята с втората НСО "заговор" и "врътка".

И няколко дни по-късно първо премиерът обяви, че обмисля да се откаже от услугите на НСО заради снимките от спалнята му. После се разбра, че службата вече не пази главния прокурор, а  Бюрото за защита. Обяснението на прокуратурата -  човек от НСО е обвинен като организатор на убийството на Станка Марангозова в столичния квартал "Младост".

Президентът опита да предизвика дебат за сектора за сигурност чрез ветото върху промените в закона за МВР. "Дублирането на функции създава  условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност", аргументира се Румен Радев. Президентът предупреди, че се създава възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси на субекти и институции. Радев не е съгласен преценката за охраната на лица да  се осигурява и осъществява единствено от вътрешния министър и чрез издавана от него наредба. 

Без никакви проблеми вътрешната парламентарна комисия отхвърли президентското вето.  „Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външните? МВР. ”, изтъкна депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев. След заседание на вътрешната комисия председателят й Пламен Нунев заяви , че новата структура ще може да охранява служителите от администрацията на централната и местната власт - служители от НАП, от Агенция "Митници", от БАБХ, включително народните представители, зам.-министри и други. Това затвърди подозренията, че се прави втора НСО. Като се има предвид, че самата служба обяви, че има текучество, както и че не малко бивши служители отидоха в прокурорското Бюро за защита, мрачното бъдеще пред службата става очевидно.

Държавният глава реши да събере шефовете на специални служби

Радев се срещна с ръководствата на ДАНС, ДАР, Служба "Военна информация", Националната служба за охрана, както и със зам. главния секретар на МВР.  Стана ясно, че от шефовете е бил единствено този на НСО. Останалите пратили заместници. Като се има предвид, че на разговорите не е бил и главният секретар на МВР, не е трудно да се разбере посланието на самите служби и на техния принципал - премиера.

На следващия ден Радев каза, че има пробив в националната сигурност. "Пред всяко управление има много рискове, но виждате, че има пробив в сигурността, и то на управлението на държавата в лицето на министър-председателя. По този начин България се разкрива в изключително негативна светлина пред света, лепва се наистина позорно петно",  обяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че именно службите за сигурност следва да изяснят  ситуацията със записа и снимките с министър-председателя и какви мерки да се предприемат, така че това да не се допуска отново. „Такъв тип имидж на България навън ни представя едва ли не като мутренска държава. Изтрива усилията и лишенията на цяло едно поколение за нашата евроинтеграция“, заяви президентът.

На другия ден последва операция на прокуратурата и вътрешна сигурност на МВР - беше обезглавена ГДБОП. Един от най-близките хора на Борисов, шефът й Ивайло Спиридонов подаде оставка.  Оставка бе принуден да подаде и зам.главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, този който беше пратен на срещата при президента.

Събитията следват едно след друго, купища въпроси стоят без отговори. В края на минала седмица изтече нов запис. Приличащият на Борисовия глас нарежда президента да бъде направен смешен чрез коментари на политици от ГЕРБ. Този път съдържанието на разговорите не бе толкова тръпчиво, но беше даден знак - този, който ги пуска, има и още. Такава схема е по силите само на спецслужбите. 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В нова дълга реч Борисов обясни защо не подава оставка

15.07.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

4835 43
Бойко сърдит на Херо, няма да я вози с двеста

14.07.2020

ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ

28573 19
Прокуратурата крие какво е питала Борисов и Горанов за Божков

14.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6933 19

Коментари

Slava
снимка на Slava

Някой да разбра случайно какво всъщност каза Борисов за снимките от спалнята му?

 

А какво каза Радев за дрона? 

майор

Каза, но ти не чуеш друг, освен Него 🐏

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Че трябва и дрон за ВВС? Рабира се-имал е предвид нещо голямоформатно в стил Предейтър,едва ли комар вмъкващ се през ключалка да снима нощно щкафче от три метра. За целта стига и дама с iphone 6  с укоримо социално човедение. Или господин от Симитли.

Epikur

 

 За  късмет на нормалните хора в тази държава, случихме на Президент. Умен, знаещ, хладнокръвен. Никой от предните нямаше тези качества, бяха или с лакейска психика, или празни дърдорковци(като предпоследния). А този  цялата корумпирана власт се  опитва да  пречупи и унижи до земята.  Преценяват го като страхливец, като човек с тяхната продажна душевност. На тяхна страна е Гешев, който иска от Конституционния съд да промени неговата недосегаемост и го предаде в лапите му. Ще видим какво ще отсъди Конституционния съд на 7-ми юли, дали ще реши по Конституция, или ще се огъне пред бесния натиск на прокуратурата. Ако Конституционният съд остане на висотата на правото и морала, тогава ще видим нещо съвсем различно. Обещавам.

 

 

 

Предводител нa ...

А какво каза Радев за дрона?

Е, тва е под нивото дори на пик. Напрао един вид питшка.

Ruby Tuesday

Е, тва е под нивото дори на пик.

 https://baricada.org/

Как да станеш „автор“ в ПИК?

19 юни 2020 — Николай Драганов

Елементарно е – просто измисли достатъчно налудна история и я изпрати. Липсата на всякакви журналистически стандарти в подобни долнопробни жълти издания ще ти осигурят сигурна трибуна. За да докажеш, че в случая с „Агенция ПИК“ не става дума за медия, а за най-обикновена напомпана от властта пропагандна машина ...

За целта на експеримента първо го карай по-кротко. Измисли сравнително обикновена история – че си жител на Бояна и си виждал дрона. Разбира се, вмъкни в текста откровени глупости като това, че „те е страх да се разхождаш по гащи в собствения си дом“, или че „понякога дронът каца в двора ти“.

Стръвта е хвърлена, а само няколко часа по-късно твоят „разказ“ на трето коляно боянчанин, в чиито двор кацат дронове и те е страх да ходиш по гащи – е публикуван и започва да трупа четения. Ако се вярва на хвърчащия почти като китайски дрон брояч на ПИК – хиляди четения.

Измислицата ти е възможно не само да доведе до безкритична публикация, но дори да принуди „журналистите“ на „агенцията“ да тръгнат из Бояна в търсене на мистериозния дрон. В резултат на твоя фалшив имейл „агенцията“ толкова силно се развълнува от факта, че този път не е нужно сами да съчиняват нелепи истории, че дори „ПИК ТВ“, предвождан от вездесъщата Ива Николова, включва камерите и потегля да дири дрона, зовейки на гражданите да пращат нови сигнали. Какво пък, щом има един, значи може да има и други!

https://baricada.org/2020/06/19/pik-dron/

 

майор

Ама е съвсем в стила на славната герп-жена 🚬

Памфуций
снимка на Памфуций

Ако има нещо сигурно в България, то е, че почне ли битка за контрол и преформатиране на специалните служби, това оттеква в обществото като всекидневни скандали, разкрития, изтичане на записи и снимки, политически боричкания. В случая дори между премиер и президент.

Именно ...

Антей

 

Защо ще се преформатира НСО?!

 

Колко пъти вече се настоява и говори от трибуната на народното събрание, че дейността на НСО трябва да бъде преустановена.

 

Тоест службата да се закрие!  

Някой от колегите преди време беше извадил разчетите - колко служители, какъв бюджет, материални активи и прочие.

 

В кои други държави от ЕС има служба за охрана като нашата НСО?!

 

Ако другите държави от съюза нямат несеота, то как тогава осигуряват защитата на държавните постове?!

 

Вносител на проекта за разформироване на несео не е ли вемерео?!

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш