facebook
twitter

Наблюдател

ГЕРБ се опря на БСП в защитата на статуквото

Управляващите и опозицията приемат политиката като игра за двама, на която гражданите са безгласни зрители
4 187
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
И за ГЕРБ, и за БСП така е най-удобно - позната игра, на познат терен, без нежеланото вмешателство на гражданите.

Площадната демокрация отново се върна в България, няма съмнение в това. Гражданите ежедневно излизат с хиляди по улиците – с призиви за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, с искания да бъда реформирани институциите и прочистени от влиянието на съмнителни политици и сенчести бизнесмени. Българите получиха шанс да се активизират политически и го уловиха с две ръце.

И така вкараха основните политически сили в голям проблем. Големите партии правят политика само в рамките на тъмни стаички и кабинети, къде стават скришните сделки. Публичността не е добра идея за тях, гражданите не бива да се месят, докато партийците определят съдбата на страната. След потайните разговори е напълно допустима театралната размяна на словесни удари пред камерите – такава е същността на парламентарната политика, която оставя нищожни възможности на обикновените българи да участват, когато се вземат решения, засягащи целия им живот. Тази схема обаче се разстрои, когато протестиращите на улицата поискаха да си възвърнат отнетата им от политиците власт.

За ГЕРБ такова развитие е същински кошмар

Отново – след довелите до оставката на първото правителство на Борисов протести от 2013 г. – ситуацията в страната се изплъзва от техния контрол, защото на гражданите им втръсна от безобразия. Затова в паниката си управляващите сипят недоказани нелепици – от обвиненията, че забегналият в Дубай хазартен бос Васил Божков обсипва протестиращите с пари, до параноидните фантазии, че правителството било жертва на метеж. Те просто не знаят как да неутрализират внезапно нарасналото политическо влияние на улицата – с физическа сила вече стана ясно, че не може да се действа.

БСП, макар и основна опозиционна сила, също не е сред печелившите от хорското недоволство. Левицата изпусна шанса да организира сама протести срещу Борисов и така инициативата премина в други по-дейни активисти и политици. И когато демонстрациите започнаха, социалистите се оказаха неподготвени, несигурни какво да правят и – което е най-важното – нежелани сред разбунтувалите се граждани. Това пролича в очевидната неохота, с която ръководството на БСП се появи на първия протест, макар че той беше в защита на подкрепяния от нея президент Румен Радев. Затова червените толкова наблягат, че ще пренесат традиционния си събор на Бузлуджа пред Министерския съвет – за тях няма място на улицата и затова символично се опитват да си извоюват такова за кратко със своя партиен митинг.

Тук, колкото и парадоксално да звучи,

интересите на враждуващите ГЕРБ и БСП се пресякоха

в провеждането на вота на недоверие срещу правителството. И двете партии се чувстват по-удобно, когато схватката помежду им се развива на познатия терен на Народното събрание. Там изненади, каквито улицата им сервира, не ги очакват. А и вътре в парламента нямат конкуренти за общественото внимание. Всеки може да изиграе своята роля – едните на отговорни управляващи, които се опитват да защитят стабилността на държавата в период на криза, а другите – на безкомпромисна опозиция, решена да постави на колене едно корумпирано управление. Така и направиха, а резултатът, както винаги, беше предизвестен.

От тази малка сценка безспорно спечели повече ГЕРБ.

Първо, хората на Борисов получиха възможност да върнат политическото действие обратно на обичайното му място – в парламента, при партиите, както искаха. Второ, безапелационната им победа при гласуването – пета поредна за този парламент – им позволи да покажат, че държат ситуацията стабилна и под контрол. Каквото и да става на улицата, институциите остават наши – такова е посланието, което герберите спокойно могат да отправят след вота на недоверие.

Не така стоят нещата с БСП. Вярно, левицата дръпна към себе си светлината на прожекторите по време на дебата, но за твърде кратко. Обвиненията в корупция, които отправи към управляващите, са познати и няма да окажат ефект върху публиката. Който вярва, че правителството е корумпирано, ще продължи да мисли така, без да му трябва БСП да го убеждава. По-лошото е, че единствената подкрепа, която социалистите получиха при гласуването, дойде от ДПС – партията, от която протестиращите недоволстват също толкова силно, колкото от ГЕРБ. А междувременно соцлидерът Корнелия Нинова обясняваше, че Движението е част от управлението, а следователно – и от проблемите на страната. И какво излезе – социалистите сочат ДПС като задкулисен партньор на ГЕРБ, а в същото време партията на Ахмед Доган гласува редом с тях срещу кабинета.

Пълен абсурд и голям личен провал за Нинова.

А след неуспеха на вота водачът на БСП обяви, че „този парламент е делегитимиран”. Ако наистина вярва в това, тогава следва да го напусне. През 2019 г. соцдепутатите спряха работа в продължение на месеци по нейно искане, само за да протестират срещу промени в изборното законодателство, прокарвани от управляващите. А сега улицата бушува, но опозицията остава вътре – уж в името на машинното гласуване, което най-вероятно така и няма да го видим. Така фактически Нинова затвърждава легитимността на Народното събрание и позволява на ГЕРБ да се опре на партията й, за да крепи статуквото. И обслужва общия интерес на управляващите и опозицията – да запазят политиката като игра за двама, на която гражданите да бъдат само безгласни зрители.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС се оплака от мутризация на политиката

29.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

417 3
Шестима депутати напускат червената група

29.09.2020

Обновена

5877 100
Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси

29.09.2020

Обновена

12229 153

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Въф връска с горното вътре ф главата ми се изписаха следните две думи - "Илиеф" и "Людмил".

Не непременно ф тоя рет.

 

Върнете Сула!

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Ами РЕкидж:

https://pogled.info/bulgarski/komu-beshe-izgodno-bsp-da-se-provali-s-vota-na-nedoverie.118556

 

При всяко положение, вместо да повиши доверието в себе си, да канализира протестната енергия и да свали ГЕРБ от власт, БСП показа почти безпрецедентна немощ! Днес властта на ГЕРБ е почти толкова застрашена, колкото през февруари 2013-та година. Едва ли партията е имала по-добра възможност от години насам да удари фронтално управляващите и да предизвика в крайна сметка предсрочни избори. Вместо това левицата допълнително ерозира доверието в себе си, показвайки се като присъдружна и скачена с ДПС, въпреки че партията на Карадайъ/Доган/ реално не подкрепи акцията на социалистите.

Бонжуар

Тцъ. Единствената опора на Св. Толупий е чекмеджето Му, поне докато някоя жрица не го изразни. 

Mitnicharъ

Аман-заман, само Сула не връщайте! Или ако ще го връщате, нека да е на страничката на г-н Петров, Фалшимент Петров. 

 

Иначе, Людмил Илиев се е справил.👍

Кара Колю

Да ме прощавате, амъ дрън... дръъън... дръъъъъннн...

Апропо - дайте един... де да го знам какъв трвбва да е... да ни обясни тоя оксиморон - Площадна демокрация... 😁

rubstone

Този парламент е вреден. Не можах ад повярвам на ушите си, когато чух, че дебатите за корупцията били 2 часа само... Два часа и изброили само познатите тейтове и това е. Ми то където и да бръкнат извира корупция. Толкова ли е сложно за бесепарите да се приговят поне 20 депутата всеки със корупционна сделка да ораторстват , да търсят отговорност? Ето днес излиза статия за студения резерв, осемте джуджета вчера,  божков оня ден, ами  по-рано тази година, миналата, по-миналата? Не прави са като казват, че нито управляващите, нито опозицията в този парламент може да донесе решения. За това чупка.

И наиситан какво трябва да се случи, че бсп да напусне този вреден за страната гумен печат?

Сократя

Формално си прав. Но въпросът не е "какво трябва да се случи", а "какво ЩЕ се случи".

А ще се случи ето това:

- правителството подава оставка;-

- парламентът се разпуска;

- съставя се служебно правителство;

- след известно мотане се стига до избори;

- новият парламент не успява да състави правителство;

- парламентът се разпуска;

- съставя се служебно правителство;

- след известно мотане се стига до избори

... и така нататък.

Е, ами и депутатите хляб ядат. Дори и салам, казват. Нямат никакво желание да оставят властта в ръцете на уважаемия господин президент за година и половина.

Rendeto

С тая статия Людмил е настъпил комунетата доста болезнено.

Мъката на БКП е, че въпреки че ГЕРБ са готови да паднат от власт като зряла круша, те не са в състояние, в което да могат  да поемат управление в каквато и да било комбинация.

От друга страна дори с вялите си опозиционни помръдвания и леки стенания - всъщност легитимират целия политически конструкт, срещу който хората така буйстват.

За БКП най-добрия вариант е хората да попротестират, а след това да идат на море и да се докрета някак си до редовните избори, за да могат да съберат колкото е останало от вярното ядро. Иначе сега в тоя революционен плам съвсем ще им се разпилеят пилците.

Интервал

Внушението, че има "управляващи" и "опозиция" е част от усилието за запазване на статуквото, незнайно защо у нас наречено демокрация. А разни рендосани мозъци още борят комунета, като нищо чудно и тая "борба" да си е по длъжностна характеристика.

Rendeto

Внушението , че не трябва да се пазим от комунетата да дойдат на власт е характерно или за хора с интервал между ушите или просто за платени клакьори на комунетата от БСП.

Slava
снимка на Slava

Е как бесепе/бекапе ще организира протести срещу "корупция, мафия, мутри" като тя е символ на всичко това.

Интервал

А на какво са символ БЕКАПЕ/ГРЕБ и протестите организирани от тях?

Foton4ik
снимка на Foton4ik

БСП не стават за нищо. Една никому не нужна либерална партия. 

ГЕРБ са се окопали яко и с избори не могат да бъдат извадени от власт, защото все ще се намерят помияри , с които да глозат кокала. 

Тази система на управление е нефелна.

Нужна е нова Конституция,  за преход към национал-консервативен модел на общество, с лек социален отенък. Политическа организация,  която не работи в полза на българския народ и България,  се обявява за противоконституционна и се отстранява от обществото. 

Този модел до няколко години ще се установи в ред европейски държави и ще замени сегашния изчерпал се либерален такъв.

За това трябват млади и умни хора. Вярвам вече са тук! 

mercury
снимка на mercury

ГЕРБ се опря на БСП в защитата на статуквото

Много вярно! Това ако беше истинска лява партия, при това народно недоволство трябваше да е на улицата и да блокира кръстовища, да мята молотов, да троши рейсове и метровлакове ... А тя стои като стара мома със 130-годишен стаж в едно и също учреждение. Няма нищо общо с тая младеж, която е по площадите. БСП всъщност няма нищо общо с никой в тая държава.  

безпартийна

Абсолютно вярно, mercury

hamel

Наистина? Ами ти що не мяташ Молотовки? Кой ти пречи, щом го искаш от БСП? Къф ти е проблемът? Някой да го направи вместо теб, а после, в зависимост от изхода, или да се пришиеш, или да ги обвиниш!

Ей го и Бонго по-долу! Що чакате некой да ви решава проблемите? Кой ви говори за БСП днес?! Никой! Вие говорите, за да си направите алибито за конформизма с тиквите!

Памфуций
снимка на Памфуций

БСП не стават за нищо. Една никому не нужна либерална партия. 

Барем либерална да беше, ама не е. 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Наистина? Ами ти що не мяташ Молотовки? Кой ти пречи, щом го искаш от БСП? Къф ти е проблемът? Някой да го направи вместо теб, а после, в зависимост от изхода, или да се пришиеш, или да ги обвиниш!

Ей го и Бонго по-долу! Що чакате некой да ви решава проблемите? Кой ви говори за БСП днес?! Никой! Вие говорите, за да си направите алибито за конформизма с тиквите!

 

Аз обсъждам БСП на същото основание, на което обсъждам и ГЕРБ и другите партии. Какъв ти е проблемът? 

Към момента конформизъм проявява поне част от БСП. И това не е някакво мое мнение, а мнение на хора от БСП и на такива, свързани с БСП.

Бъдещ конформизъм с ГЕРБ на силите извън БСП зависи и от възможностите за "конформизъм", а по-точно на някаква обща платформа  с БСП, не мислиш ли? Не мислиш ли, че като най-голяма опозиционна партия БСП би трябвало да излезе с такаваобединяваща платформа срещу ГЕРБ ? Ако тя не предлага такава , какъв е смисълът от всичко?

Weiß

ГЕРБ се опря на БСП в защитата на статуквото

По точно БСП използва вота в защитата на статуквото.

Въпреки, че протеста е срещу управляващите от ГЕРБ,

протестиращите не припознават БСП като алтернатива.

В БСП знаят, че в момента въобще не са в кондиция за избори,

и че при едни предсрочни избори ще са много по-губещи от ГЕРБ.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш