facebook
twitter

Наблюдател

С хазарта богатите стават по-богати, а сиромасите обедняват

Докато българите настървено търкат талончета, 1% от БВП отива в джобовете на организаторите на хазартни игри
5 063
 Снимка: Архив

Библейската притча „Който има, ще му се даде, а който няма, ще му се отнеме“ е валидна и днес. Оказва се, че вместо да внимават как харчат оскъдните си средства и да извличат максимална полза от всеки лев, по-бедните хора са относително по-склонни да пръскат парите си на вятъра. 

Това показват резултатите от голяма онлайн анкета, проведена през август 2019 г., в която участваха 1400 българи. Проучването* имаше за цел да разкрие

негативните въздействия на маркетинга,

но съдържаше и въпроси за потребителския опит с някои специфични стоки и услуги. Така изненадващо научихме, че билети за игри на късмета се купуват в домакинствата на над 1/3 от анкетираните - 35.5% признават, че лично те или някой от домакинството им „търкат талончета“ поне от време на време.

Резултатът е тревожен, тъй като този навик вреди по много начини. От една страна, се пилеят средства, които домакинствата биха могли да използват по-пълноценно. От друга страна, затвърждава се житейската нагласа, че успехът не идва в резултат на добросъвестни усилия, а е плод на чист късмет. Лотарийните игри вредят на трудовия морал и на общия бизнес климат. Разрастването на хазартния бизнес води до засилване на сенчестите структури в икономиката и властта.

 

Скромният младеж от малкия град търка талони

 

Най-често „търкат талони“ именно хората, на които това им струва най-много. Анкетата показва, че опит с игрите на късмета имат 44% от домакинствата с месечни доходи между 500 и 1000 лв., докато в домовете с доходи над 5000 лв. този навик е три пъти по-рядко срещан.

Стряскащите 54% от младежите на възраст до 24 години съобщават, че поне някой в домакинството им купува билети от лотария - двойно повече, отколкото във възрастовия интервал 35-44 г. (използването на фразата „някой от домакинството“ е изследователски трик: младежите по-лесно ще си признаят, че търкат талони, ако имат възможност да „натопят“ друг за това).

Анализът по критерия местоживеене потвърждава извода, че на

 

фалшивите обещания на хазарта

 

най-често се поддават уязвими хора. В София, където доходите са по-високи, опит с лотарии имат общо 26% от анкетираните. В други областни центрове процентът се покачва до 45, за да достигне внушителните 52.7% в малкия град, където житейските перспективи са далеч по-ограничени.

Сблъскваме се с доказателство, че тези, които имат малки материални възможности и следва да се стремят да извличат максимална полза от всеки свой лев, най-често си прахосват парите. А тези, за които 20 или 50 лв. месечно за билети за лотарии не представляват проблем, си спестяват неразумния разход. Как да обясним това?  

 

... а държавата печели от вредния навик 

 

Според сериозния труд „Оскъдност“ на Сендил Муланатан и Елдар Шафир бедният човек живее сякаш в тунел. Той се фокусира единствено върху факта, че е беден. Парадоксално, бедният цени доходите си далеч по-малко, отколкото богатият - потребностите на бедния са големи и не могат да се решат с малките суми, с които той разполага. Спестяването е неперспективно предвид настоящата оскъдица.

Хазартът е различно нещо: той дава шанс, пък макар и нищожен, за преминаване в качествено ново състояние. Рационалният глас в главата на потребителя е заглушен от цял хор емоции, вариращи от обида към несправедливия свят до надежда за нов живот. Така се оказва, че фундаментът на икономическата теория - рационалният потребител, който претегля ползите от всички стоки и внимателно разпределя между тях дохода си, е само частен случай. Резултатите от проведената анкета са още едно доказателство в подкрепа на това.

Работата е там, че ентусиазмът на бедните българи по хазарта далеч не е само теория.

 

„Търкането на талони“ краде от домакинските бюджети

 

и намалява разходите на семействата за образование на децата, за здравеопазване, дрехи, храни. Микрохазартът с талоните заразява онези, които са най-малко рационални - бедните и младежите.

По тази причина органите на държавата следва да погледнат на игрите на късмета така, както на тютюнопушенето, като забранят или поне ограничат медийните им реклами и ги направят по-малко видими в местата за продажба. Но дали правителството ще види смисъл в ограничаването на дейност, от която в хазната влизат 220-240 млн. лв. годишно? Този тлъст бонус по-скоро ще затвори очите на властта за факта, че над 1% от БВП изтича в дълбоките джобове на хазартните босове. На кого му пука, че тези пари са събрани предимно от бедни хора в малки населени места?

 

 

*Изследването „Потреблението в нашето ежедневие“ е осъществено от автора съвместно с катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ на Университета за национално и световно стопанство. Статията във в. „Сега“ е прелюдия към публикуването на резултатите в научно издание. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Топ 5 на най-популярните хазартни игри в света

17.07.2020

143
Гледай Сандански, мисли за цяла България
И градската десница ще изока някой ден

25.09.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

4713

Коментари

Verbis verbis

 Когато парите  станат цел в живота,  а не средство, за добиване на морални и етични качества на самият човек, когато в едно общество се насади схващането, че да си човек, трябва да имаш, с това общество е свършено.

Да имаш, или да бъдеш

Да бъдеш човек.

 

Хазартът не е от вчера, и има толкова дълга история, колкото и на хазарите.

Бог да ги поживи.

 

Непримирим

Ами то и цигарите са вредни, но приходите са доста големи. Какво пречи, да се предупреждават ползвателите на вредният навик, да играят хазарт, като на всяко място, където се извършва тази дейност, да се поставя надпис: "ОБИРДЖИЙНИЦА".

3NT
снимка на 3NT

а що ли в съседни държави и в повечето в Европа хазарта е забранен  в щатите данъка минава 76% а в булгаристан даже данъчни облекчения имат и малко ДДС...

Domi

На територията няма държава......на кой не му е ясно????

Върховата наглост е рекламирането на т. нар." Национална лотария"

viking battle

Това с билетчетата е жалко ..жалко е за дебелият изрод и оня онова с пурата дето му викът череп ...тинята и свинщините им ще останат зад тях само...използваха най долните чов.страсти за да забият още по надолу народеца само й само те да имат ...дано умрът е адски мъки

Влез или се регистрирай за да коментираш