facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България”1

Semana mirabilis (седмица на чудесата)

9 506
 Снимка: Архив

Предстоящите избори щели да бъдат интересни, казват разните му там политолози, социолози, народопсихолози и прочие лози, които никой не бръсне, защото всички избори са една досада. А pаin in the neck. Предизборните бръщолевеници по телевизията, радиото и по мегдани също са А pаin in the neck. Чуеш ли ги, казваш си: Няма да гласувам за партията на тоя/тая. Служат за ориентири за кого да не гласуваш.

Semana mirabilis... Англичаните са много добри в театъра, но Брекзит сe проточи досадно. Стана А pаin in the neck.

Ала чудесна за България беше изтеклата седмица с новините, които чувах около движенията на икономистката Кристалина Георгиева, генералите Бойко Борисов и Румен Радев.

Имаше демонстрации против безнаказаността на австралийски убиец на български студент и осъзнаване, че 8-годишното момиченце, убито чрез изнасилване, щеше да е още живо, ако рецидивистът убиец беше умъртвен след първото си престъпление. Имаше и “семки-занимавки”: Като се изметат “главанаците” и “главаначките” барабар със семкаджиите и семкаджийките, СЕМ най-накрая ще оправдае съществуването си, като разкара шефа на радиото, който, вместо да се държи като мъж, като охлюв хермафродит се е залепил за стола си и нахално си подсвирква "Лет-ит-би".

Наслушах се на хубави новини за България от ЕС, МВФ, Близкия и Далечния изток и ООН.

България беше приета в ООН чак през 1955 г. Имаше пречка: същата година преди това бяхме извършили голяма международна магария. По заповед на Генщаба два български МиГ-15 свалиха над р. Струма четиримоторен израелски Lockheed Constellation, изтрепахме над 50 пасажери плюс екипажа, командван от американец - герой от Корейската война; той май не искаше да кацне на писта, прекалено малка за четиримоторен лайнер.

На една от палатките в летния военен лагер край гара Пирин й викаме “военния клуб”, защото там имаше шах и табла, няколко тестета карти, раздрънкано пиано и билярдна маса с протрито зелено сукно. Отвън се чу бум-бум, но не обърнахме внимание, понеже наблизо имаше учебен полигон. Последва сигнал за бойна тревога, всички подофицери, повечето от нас старши сержанти като мен, се втурнахме всеки към поделението си. В небето някакви аеропланчета се гонеха, разривите на снарядите правеха пухкави облачета. Получихме заповед да “прочешем” поречието на Струма за диверсанти. Но местните пастирчета вече бяха “прочесали” поречието за предмети, паднали от небето; най-ценните им трофеи бяха невижданите тогава коланчета и ризи от найлон. На нас, униформените, оставаше да товарим на открити жп платформи изкривени дуралуминиеви ламарини и да повръщаме, понеже на някои от тях имаше кървави дрипи.

Вместо виното на победата полагаше ни се да надигнем бокала с проклятието Бьозендорфер (звучи като марката концертни рояли, но е персонаж в апокрифен вариант на “Разбойници” от Шилер) - тежката клетва на празната чаша: Когато приятели фанатични въздържатели ти вземат виното от приятелска загриженост за теб, обричат се техните деца водица да не им дават, когато ожаднеят на старини.

След “прочесването” получих един ден в ареста, защото не бях наредил на моите войници да носят вода за “тачанките” (тежките картечници "Хайрам Максим - Соколов" бяха на водно охлаждане).

- Защо да носим вода, когато Струма е под носа ни?! - опитах се да се оправдая.

Смъмриха ме:

- БУП (боен устав на пехотата) не е да се разсъждава, а да се изпълнява и ми удължиха карцера на три дни, понеже се разсмях, когато ми заповядаха да си сваля поясока и връзките на обувките (да не би да се обеся от отчаяние, ха-ха!).

След войниклъка станах преводач на политически текстове в БТА и художествени текстове за издателствата. Постигнах позицията професионалeн читател благодарение на международния книгообмен между издателствата. По международна конвенция те си разменят сигнални екземпляри от книгите, които издават, а аз чета ли, чета, за да кажа кое да се преведе и издаде веднага, кое по-късно, кое не. Така се добрах до всичко от Хемингуей, Фицджералд, преведох ги. Също други интересни книги като “Повелителят на мухите”на У. Голдинг, “Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на Р. Пърсиг, “Калки”, “На живо от Голгота” от Гор Видал. Плащаха ми само три стотинки на прочетена страница, но това правеше още една заплата.

Видеообменът между телевизиите също е привилегия, така че бях двойно и тройно облагодетелстван да бъда професионален читател и видеозрител.

Bouillon CuIture на Бернар Пиво,The short list of Bookers и The New York Times Literary Supplement ми служеха за ориентири, затова не грешах в препоръките си. Когато с Кеворк Кеворкян и Павел Писарев правихме "Всяка неделя" от Париж и Кево увисна без събеседник, аз просто отидох при Морис Дрюон, защото бях превел последната му книга.

***

F-16 не могат да съжителстват с С-400 в едно и също небе – каза президентът Тръмп. Турция искаше да има американската система ”Пейтриът” като Израел, но US конгресът не позволи, затова e тази неразбория в Сирия, Йемен, Иран. Неразборията ще стане опасна главоблъсканица, ако с турска (т.е. руска С-400) Турция свали някой от F-16-ките, които сега купуваме. Нещо такова почти станало, разправят, но само съм го чувал и не зная дали е вярно.

Мълвеше се през 60-те години, че турски (т.е. US) изтребители прехванали български МиГ-15 и го повели към турско военно летище, за да го разчоплят специалистите, недоумяващи защо не могат да блокират с наземен излъчвател радиостанцията на този бърз, повратлив и тежковъоръжен боен самолет. След като приземили българския пилот (впоследствие генерал от ВВС), вместо да излезе от кабинката, форсирал, излетял и се скрил в българското въздушно пространство. В случая смешното е, че било безсмислено да се бъзика електрониката на радиостанцията. За разлика от the highly sophisticated US аналози радиостанцията била със старомодни обикновени радиолампи. Класическа тъпотия.

 

 

DI copyright

 

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки каскет си има своите пет минути слава

13.08.2020

КАЛИН ДОНКОВ

195
Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

13.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1182 6
5 неудобни въпроса за мутрите и политиците

Коментари

Dedovec

Хубаво е.

Браво Майсторе!

Biberkov

Джимо, Джимо ... Днес им натри носа на червения планктон с тоя свален израелски самолет ... и сега няма палчета, няма 'евалла', няма 'машалла',  .... даже и едно 'аферим' няма да се отрони от коравите им сърца ....

 

Жив и здрав да си!

Георги Вълков д...

Не виждам защо на "червените" привърженици да им се "натрива носа" с политически гаф, станали у нас преди три четвърти век. Аз, бидейки симпатизант на лявата идея, го отбелязвам, че е факт, за който вина си носи тогавашното правителство, а не електорална група две поколения по-късно.

Mrx

  Аз, бидейки симпатизант на лявата идея, го отбелязвам, че е факт, за който вина си носи тогавашното правителство, а не електорална група две поколения по-късно.

 

  Мисля, че тогава самолетът не се беше подинил на командите от земята и на МИГ-овете. . Времената бяха много натопорчени тогава и това доведе до свалянето. Същият случай, като корейския самолет свален през 80-те от СССР.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Добро, та добро ?

 

Сал 2 бр. несогласия:

 

Убиецът требало да бъде умъртвен, та да сме рахат; срамно е да се обяснява защо това не е хубаво.

Let it be било се изпълнявало по решене на директора на радиото. Ми не. В преките предавания кой може да попречи на екипа да го пуска?

Предводител на ...

Мразим изборите и сме за смъртното наказание. Писалката требе да бъде оставена преди да ни посети деменцията.

ЗИП
снимка на ЗИП

Джимо, и  не само Фицджералд !

 

Вкъщи имам твои преводи на Съмърсет Моъм ( Души в окови), Хемингуей ( И изгрява слънце), Капоти ( Арфата на тревите) и други...

 

Има твърдения, че романът на Моъм е "шедьовър". Шъ взема да го прочета най-сетне....

 

:)

maestrata

??? за Майстора!А аз съм цвят лилав!Хвала!

muncho1876

Мълвеше се през 60-те години, че турски (т.е. US) изтребители прехванали български МиГ-15 и го повели към турско военно летище, за да го разчоплят специалистите, недоумяващи защо не могат да блокират с наземен излъчвател радиостанцията на този бърз, повратлив и тежковъоръжен боен самолет. След като приземили българския пилот (впоследствие генерал от ВВС), вместо да излезе от кабинката, форсирал, излетял и се скрил в българското въздушно пространство. В случая смешното е, че било безсмислено да се бъзика електрониката на радиостанцията. За разлика от the highly sophisticated US аналози радиостанцията била със старомодни обикновени радиолампи. Класическа тъпотия.

 

Джимо, този пасаж наистина е "клсическа тъпотия". През 60 -те години МиГ15 вече е изведен от въоръжение. "Легендата" за която говориш се отнася за МиГ 19, който е с два двигателя и има "форсаж". За "електрониката" - да не говорим :)

 

Скрудж

Самолетът е МИГ 17 - нов модел с усилен двигател. Пилотът е ген. полковник Симеон Симеонов.

 

Cixi 2

Причината за приемането на България в ООН чак през 1955 година не е свален израелски самолет, а нещо друго: "Рим, Берлин и Токио, верни във борбата...." ГДР и ГФР са приети през 1974, а през 1955 компания ни правят: Албания, Австрия, Унгария, Италия, Португалия, Румъния, Испания, Финландия, Ирландия.

 

Про-фашистките Словакия и Хърватия се промъкват сред държавите-основатели на ООН още през 1945, като съставни части на Чехословакия и Югославия. През 1955 е подписан държавния договор с Австрия и тя престава да е окупирана страна, разделена окупационно на две половинки. Покрай това събитие се уреждат и останалите от списъка.

graoveca

Но на этом эпопея с МиГ-25 для нашего института не закончилась — нам пришлось еще раз основательно его доработать. Причиной стал угон этой машины летчиком Биленко с Дальнего Востока в Японию. (септември 1976 год)

 

----------------------

 

Надо сказать, что спустя какое-то время после угона американцы давали оценку системе МиГ-25. Самым поразительным для них открытием стало то, что в нашем радиолокаторе использованы… радиолампы, тогда как во всем мире уже широко были известны и успешно работали транзисторные схемы.

........................

Verbis verbis

Обичам да чета писаниците на ДИ.

И да се връщам във времето, когато бяхме горди с това, което бяхме.

adam mitnik
снимка на adam mitnik

Yo, lost in traslation, how do you spell ДРИСНЯ in eng?

adam mitnik
снимка на adam mitnik

*

Krasimir Chenov

Срещнали се свинята и сярната киселина. 

- Как си бе свиня? Роди ли вече? 

- Охоооо 12 розови прасенца!

- Ихааа , дай да ги полеем! 

 

 

..........кой както може!

Адмирал Валсакор
снимка на Адмирал Валсакор

Браво на Джимо!

 

/тук няма цензура виждам,че двамца  "свещенни бонзи" не допускат коментари под халтурите си./

Mitnicharъ

Принципно, Команчиан е съвършено прав, но, ако човек погледне на писаницата откъм забавната й страна, изведнъж му се приисква да вдигне палче на автора! :)

Влез или се регистрирай за да коментираш