Quantcast
Моторните спортове, крикет и скуош получиха шанс да станат олимпийски | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Моторните спортове, крикет и скуош получиха шанс да станат олимпийски

Сред другите екзотики за Лос Анджелис `28 са още лакрос и флаг футбол
221
 ЕПА/БГНЕС
Момент от мача между Индия (в сини екипи) и Австралия от експерименталния женски турнир по крикет Т20 на Игрите на Британската общност в Бирмингам.

Моторните спортове, крикет и скуош попаднаха сред 9-те вида спорт, които получиха покана от организаторите на олимпийските игри в Лос Анджелис `28 за включване в програмата. Шанс да се завърне бързо получи каратето, което дебютира в Токио 2020, а останалите в шортлиста са бейзбол/софтбол, лакрос, брейк танците, кикбокс и флаг футбол.

Същевременно самбо, летящ диск (фрисби) и текбол бяха отхвърлени като варианти. 

Всички девет спорта във финалния списък получиха право да внесат предложения до края на този месец за това какви дисциплини възнамеряват да включат, както и за програмата на състезанията. Презентациите задължително трябва да се фокусират върху шест критерия, включващи подкрепата на стабилна околната среда, поддържане на почтеност и справедливост в състезанията и интерес към съответния спорт както в страната домакин (САЩ), така и в глобален аспект.

Съответните международни федерации също така получиха указания от МОК и от оргкомитета на Лос Анджелис `28 да дадат приоритет на намаляването на разходите и облекчаване на организацията, а също да насърчат равенството между половете и да гарантират участие на най-добрите си спортисти.

Именно заради основния принцип за съкращаване на разходите, игрите след 6 години имат наложено ограничение от общо 10 500 олимпийски участници. Този принцип е особено труден за отборните спортове, каквито са крикет, флаг футбол (разновидност на американския, при който няма тежки физически сблъсъци) и лакрос (играчите са снабдени със стик с джоб в края, с който поемат, подават и стрелят с малка топка). Затова и се счита, че тези спортове имат малки шансове за включване в игрите.

Досега са потвърдени 28 спорта в програмата на Лос Анджелис `28, като МОК вече обяви, че засега не е сигурно участието на бокс, вдигане на тежести и модерен петобой, които първо трябва да покажат, че са се реорганизирали успешно.

Някои от деветте одобрени спорта имат олимпийска история. Крикетът, например, за последно бе на игрите в Париж през 1900 г. Сега международната федерация предлага съкратения вариант Т20 - в момента женският Т20 крикет се провежда експериментално за първи път на Игрите на британската общност в Бирмингам (Анг).

Моторните спортове също участват в Париж преди 122 г. (от 2- до 7-местни автомобили, плюс ванове, камиони и пожарникарски коли). Една от надпреварите дори е спечелена от индустриалеца Луи Рено - един от основателите на автомобилната компания "Рено", но МОК не счита тези състезания за официални. Сега не е ясно точно какво възнамеряват да предложат от FIA, защото разновидностите там са много - от картинг до мощни автомобили.

Лакросът пък е бил два пъти в програмата - през 1904 и 1908 г., а след това три пъти е бил демонстративен спорт - 1928, 1932 и 1948 г.

Доста по-съвременни са последните участия на карате и бейзбол/софтбол (Токио 2020), които обаче няма да провеждат състезания в Париж 2024. Затова пък брейк танците бяха включени за първи път именно в програмата на игрите след две години.

Флаг футбол, кикбокс и скуош не са имали никакво представяне на олимпийски игри и евентуално биха дебютирали в Лос Анджелис `28.

Финалното решение ще бъде взето след дълга процедура по обсъждане от страна на експерти в оргкомитета на игрите и МОК. След това ще има гласуване на членовете на МОК по време на 140-ата сесия в Мумбай през май или юни 2023 г.

Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. трябва да започнат на 14 юли и да завършат на 30-и, което ще ги направи вторите най-рано проведени през лятото игри след тези в Париж 1924, които са открити на 5 юли.

Още

МОК наказа световния бокс за втори поредни олимпийски игри

25.06.2022

999
МОК осъди политическата намеса срещу руснаците на "Уимбълдън"

09.06.2022

2248
Членове на МОК били персонално заплашвани от Русия

21.05.2022

2492