Quantcast
Над 300 000 PCR теста са направени на олимпийските игри досега | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Над 300 000 PCR теста са направени на олимпийските игри досега

Олимпийското село е най-тестваната общност в света, заявиха от МОК
119
 ЕПА/БГНЕС
Журналистите на игрите също дават ежедневни PCR тестове - в случая в основния пресцентър

Повече от 300 000 PCR теста са направени досега на олимпийските игри в Токио 2020, които още не са завършили своята първа седмица. Това обяви на брифинг днес говорителят на оргкомитета Маса Такая. Всички пристигащи членове на делегации дават първо тест на летището, а след това спортисти, журналисти и официални лица са длъжни всеки ден да дават отново тестове.

"До понеделник в полунощ броят на направените тестове на летището е повече от 38 000. От тях позитивни са 30, което означава, че процентът е 0.08%. Същевременно общият брой тестове, проведени на олимпийските обекти, е над 270 000, като 57 са позитивни - т.е. 0.02%", изтъкна Такая по време на брифинга.

Шефът на пресслужбата на МОК Марк Асамс пък се спря на психическото здраве на спортистите, които се намират в на практика пълна изолация в Токио.

"В Олимпийското село преди всичко имаме психолози, които могат да контактуват със спортистите на 17 езика. Има и упътвания на нашия сайт. За нас в МОК това е много важен въпрос. Надявам се, че правим достатъчно, за да подкрепяме реално участниците в игрите - заяви Адамс. - Въпросът за маските е наистина важен, особено за превенцията. Затова казахме ясно, че те трябва да се носят. Това е съобщено на всички членове на делегации и на лицата, свързани с игрите. Това, което трябваше да даде на населението на Япония истинско доверие, са мерките, които взимаме. Олимпийското село е най-тестваната общност в света. Няма никакви контакти между населението и хората, свързани с игрите. Нивото на заразените е под половин процент, но това не е нещо, с което се гордеем. Трябва да продължаваме да работим по въпроса, макар Световната здравна организация да казва, че не е задължително, с оглед на нивото на инфектиране. Ние обаче продължаваме и виждате мерките, които взимаме".

От организационния комитет говориха също и за огромните количества храна, които ежедневно остава неизядена.

"Можем да потвърдим, че това е вярно. Храната, която се консумира е по-малко от количествата, които сме поръчали на нашите доставчици. От тази седмица взимаме мерки да оптимизираме нивото на доставките във всеки олимпийски обект. Съжаляваме за огромното количество храна, което остава. Все пак тази храна не се изхвърля, а се рециклира в храна за животни или в биогориво".

Още

Пациентите с ковид в болница минаха 5000

26.09.2021

780
Кацаров: Не може кръчмите да са отворени, а класните стаи - затворени

25.09.2021

1904
"Софиямед": Ваксинираните пациенти са рядкост

23.09.2021

Обновена

4344