Quantcast
Олимпийската шампионка Стойка Кръстева прекрати кариерата си | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева прекрати кариерата си

1 160
 ЕПА/БГНЕС

Олимпийската шампионка по бокс от Токио 2020 Стойка Кръстева сложи край на състезателната си кариера на 35-годишна възраст. Месец след края на игрите в японската столица златната медалистка на България в кат. до 51 кг обяви, че се отдава на треньорска и учителска дейност.

"Събрахме се с целия екип и обсъдихме ситуацията. Взехме решение да прекратя кариерата си като състезател и да се отдам на треньорска дейност. Преценихме, че вече е късно да стартирам подготовка за световното първенство, което ще бъде през декември, защото вече трябваше да съм започнала тренировъчен процес и да съм в залата. Взех решението и ще продължа с работата си като треньор. Освен това смятам да обърна по-голямо внимание на съпруга си и семейството си", съобщи Кръстева.

Освен златния олимпийски медал в кариерата си Стойка спечели две европейски титли (Букурещ `14, София `18) и един бронз от шампионата на Стария континент (Ротердам `11), както и два сребърни медала от световни първенства (Астана `16, Ню Делхи `18).

Родената в Добрич Кръстева вече води занимания с над 80 деца към боксов клуб "Локомотив" (София) и спортното училище "Неофит Рилски" в столицата. Тя и нейният личен треньор Борислав Георгиев са преподаватели там, като ще продължат работата си.

"Българската федерация по бокс благодари на Стойка Кръстева за всичко, което направи на ринга през годините. Сигурни сме, че тя ще продължи да носи радост и гордост за България, вече в ролята на треньор, като тепърва нейните кадри ще печелят медали за страната ни. БФБ пожелава успех на Стойка в нейната бъдеща работа и ще продължи да я подкрепя, така, както го е правила и досега", написаха от федерацията.

Стойка Кръстева се оттегля от боксовия ринг за трети път, след като по различни причини през 2011 и 2018 г. временно беше прекратила кариерата си.

Още

Стойка Кръстева се обиди, че остана втора за “Спортист на годината“

31.12.2021

12574
Ивет Горанова е Спортист №1 на България за 2021 г.

30.12.2021

773
Вече е ясна десетката за "Спортист на годината"

29.12.2021

775