Quantcast
Радостин Василев върна лиценза на старата автомобилна федерация | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Радостин Василев върна лиценза на старата автомобилна федерация

Министърът на спорта в оставка издаде заповедта си буквално на изпроводяк
1 159
 БГНЕС

Спортният министър в оставка Радостин Василев последователно и методично докара казуса около проблемите в автомобилния спорт на България до връщане на власт на старата федерация. Според съобщение от ММС, днес Василев е издал заповед № РД-10-2/13.07.2022 г., с която се издава "безсрочен спортен лиценз на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Българска федерация по автомобилен спорт“ (БФАС).

Така, буквално дни преди окончателното си излизане от кабинета на III етаж на Спортната палата, Василев върна БФАС отново в играта. В регистъра на лицензираните федерации на ММС тя все още не присъства, така че засега не е ясно кой е вписан като неин председател.

До тази развръзка се стигна след доста перипетии, безпардонно отношение на министъра спрямо действащата със законен лиценз Автомобилна федерация на България (АФБ) и отправени обвинения към него от над 40 авто клуба, че действа политически заради тогавашния съветник на премиера Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев и се опитва отново да върне БФАС, чийто президент бе бащата на Илиев - Владимир.

Стигна се до публично "сваляне на доверието" от страна на Радостин Василев към президента на АФБ Камен Михайлов и той подаде оставка през март.

Въпреки това спортният министър отне лиценза на АФБ със своя заповед от 18 май. Като мотив бе посочен чл. 24, ал. 1, т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта, който гласи, че "се отнема спортният лиценз, когато спортната федерация е представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз". Какви са неверните данни или документи с невярно съдържание от ММС не уточниха.

По това време Димитър Илиев, сочен от клубовете като причина за тези действия на Радостин Василев, вече бе назначен от премиера Кирил Петков за зам.-шеф на Института за пътна безопасност. Но и това не продължи дълго. Преди два дни бившият автомобилен пилот бе освободен от този пост по негово желание.

 

Още

Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева

21.11.2022

31339
ПП се отказа от "кални борби" с ДПС за контрола върху спорта

03.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1452
Депутатите не могат да се разберат за шефовете на три комисии

28.10.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

731