Quantcast
Скандалите, които съпътстваха управлението на Борислав Михайлов в БФС | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Скандалите, които съпътстваха управлението на Борислав Михайлов в БФС

Някои от тях доведоха до прекъсване на стари приятелства, а с други президентът влезе във футболния фолклор
1 861
 БГНЕС
Две несъществуващи вече приятелства на Борислав Михайлов - с Христо Стоичков и Николай Илиев (вдясно), който бе кандидат за вицепрезидент в екипа на Любослав Пенев през 2018 г.

Ретроспекцията на четирите управленски мандата на Борислав Михайлов като президент на БФС завършва с моментите, които той определено не иска да си спомня през тези 16 години. В някои той бе въвлечен не по свое желание, а други станаха с активно негово участие. Включени са и част от скандалните моменти в българския футбол - обикновено завършили без особена реакция от страна на БФС, на принципа на "снишаването".

 

Христо Стоичков

Може би най-тежките обвинения, отправяни към Борислав Михайлов, идват от Христо Стоичков. След напускането си като селекционер на националния отбор той зададе няколко въпроса към президента на БФС, включително и дали е идвал в хотелската му стая с предложение да бъде уреден мач на България. След това, като треньор на "Литекс", Стоичков продължи огъня срещу Михайлов.

"Да, оня с перуката е същият, където е във футболния съюз. Той също е боклук." И още от престоя му в Ловеч: "Ще сезирам г-н Цацаров (б.р. - тогавашния главен прокурор). Няма повече да го чакам тоя (б.р. - Борислав Михайлов). Час по-скоро трябва всички да го видят какъв е и да се озове там, където му е мястото".

Президентът на БФС отвръщаше неизменно, че не се сърди на Стоичков и винаги го е обичал.

 

Съмненията около националния тим

Доколко са верни твърденията на Стоичков за уговарянето от страна на Михайлов си знаят най-добре двамата. Но при настоящия президент на БФС националният ни отбор се набърка в много съмнителен мач.

Става въпрос за контролата с Естония, играна през февруари 2011 г. в Анталия. Мачът завърши 2:2, като и четирите гола бяха вкарани от дузпи - повечето доста дискусионни. Рефер бе унгарецът Колош Ленгел. Мачът предизвика международен отзвук. В Унгария правата на съдията бяха спрени до живот, след като се потвърди, че той е участвал в манипулирането на резултата.

Само че защо бе въвлечен тимът на България и името на страната бе опетнено? От БФС обясниха, че са били подведени от фирмата организатор "Фути Медиа" от Тайланд. Не са проверили добре източника за поканата за мача. По това време Лотар Матеус бе селекционер на българите и беше бесен, че името му е намесено в този шумен скандал.

По-късно Матеус разказа в автобиографичната си книга "Всичко или нищо" следното: "Още в самото начало ми се стори странно, че президентът Михайлов много настоява да изиграем конкретна приятелска среща. Съперник ни бе Естония, но двубоят трябваше да се проведе в турския курорт Анталия. Имам свидетели, че седмици наред се противях на този абсолютно излишен мач. Това не бе първият подобен случай. Четири месеца по-рано се изправихме срещу Саудитска Арабия в Истанбул (б.р. - победа с 2:0). Двубоят се състоя пред 150 зрители на тренировъчно игрище. Предишната вечер трябваше да се готвим на терен извън града, който бе осветен от 4 смехотворни крушки. Не можехме да виждаме топката. Когато поисках обяснение, ми казаха, че такива маргинални срещи са по вкуса на компанията, която ги организира. За сблъсъка със Саудитска Арабия не знам, но за този с Естония, изгледан от 80 души, стана ясно, че е бил манипулиран. Наложи се да го махнат от всички официални статистики."

 

Съдиите в Южна Америка и Турция

Друг срамен момент за българския футбол е свързан с рефера Лъчезар Йонов. Той и асистентите му - Петър Тарълов и Емил Митев, бяха на международен младежки турнир в Кордоба (Арж) през декември 2010 г. При това без да имат права да ръководят мачове в чужбина. Йонов отсъди две много странни дузпи на мача Аржентина - Еквадор (3:1), които учудиха дори домакините. Поведението на българина и на другия ръководещ рефер (познайте - Колош Ленгел) предизвика вниманието на ФИФА.

В България Йонов бе изваден завинаги от съдийството. Но остава въпросът как така бе оставен да пътува по света в реферско качество. И как например същият Йонов, вече наказан, свири през януари 2012 г. контролата "Вердер" - АЗ "Алкмаар" (2:1), заедно с Тарълов и Митев. Оказа се, че тогава е ползвал самоличността на сливенския рефер Райчо Райчев. От "Вердер" се оплакаха за доста необичайни решения, сред които и продължаването на мача до 99-ата минута.

 

Любослав Пенев

Още един бивш съотборник в националния отбор развали отношенията си с президента на БФС - Любослав Пенев. И това стана след периода, в който бившият нападател бе селекционер на националния отбор. Пенев дори се кандидатира за поста на Михайлов на конгреса през 2018 г., но не успя и досегашният шеф спечели четвъртия си мандат.

"Шапката отгоре, футболният съюз начело с Боби Михайлов. Това е истината, не трябва да се заблуждаваме. Защо бягаме от проблемите?! Аз не бягам, аз ги споделям. Това нещо няма да свърши добре. Михайлов казва, че футболът бил на едно добро ниво. Той не гледа мачове, даже по телевизията. Неговата идея е да пътува по чужбина, напред-назад, евентуално да отиде на някой мач, както и тия около него. Това е цялата история. Пътуваме по чужбина, търсим ресторанти, приоритетно такива с дансинг и така... Футболният съюз e една лъскава ябълка, но е изгнила отвътре. Изгнила от какво? От алкохол, от екстри, но не и от футбол. Това ще приключи зле", коментира по-късно Пенев.

 

Детекторът на лъжата в "Черно море"

Това е един от най-шумните скандали в българския футбол за целия престой на Михайлов начело на БФС. Фактите - ръководството на "Черно море" явно получава информация, че част от отбора е играл симулативно при домакинската загуба с 1:3 от "ЦСКА-София" на 4 май 2019 г. Седмица по-късно футболистите бяха задължени да се явят на детектор на лъжата. В резултат петима бяха освободени от клуба начело с капитана и легенда Георги Илиев. Останалите са вратарят Георги Китанов, защитниците Пламен Димов и Виктор Генев, и халфът Петър Витанов.

Въпреки мащабните размери на скандала се създаде впечатление, че се правят всячески опити за потулването му. От "Черно море" обещаха декларация по въпроса, но така и не я пуснаха. Ръководството даде доказателства само на среща с фенове на отбора.

В БФС също се опитаха да неглижират случая. "Тази тема се решава от компетентните органи, а не от БФС", отсече Борислав Михайлов. И въпросът дори не бе поставен на разглеждане пред Изпълкома. Комисията "Етика и феърплей", която иначе се самосезира за други случаи по медийни публикации, този път отказва да го стори, тъй като никой друг не бил подавал сигнал.

Това бе една от най-ярките пропуснати възможности БФС да си пише червена точка за борба с нередностите в любимата игра.

 

Странната трансформация на А група

През юли 2016 г. имаше мащабни маневри във футбола ни, чиято крайна цел бе да се официализира преместването на "Литекс" от Ловеч в София и преименуването на клуба на "ЦСКА-София". За това активно помагаха БФС и Изпълкомът, с позволението на президента Михайлов, разбира се.

Макар форматът на А група с 10 отбора да изглеждаше оптимален за България, бе решено новата Първа лига да бъде увеличена до 14 тима. Съответно трябваше да бъдат поканени още 4 клуба. Три от тях бяха от градове с кметове, издигнати от ГЕРБ (б.р. - чието правителство тогава управляваше) - Стара Загора ("Верея"), Бургас ("Нефтохимик 1962") и Горна Оряховица ("Локомотив"). 

"Изпълнителният комитет към БФС със свое решение закри досегашните първенства и турнири и отмени съществуващата наредба. Това означаваше, че няма как тази Наредба да служи за формирането на Първа професионална лига. Затова бяха създадени критериите, на които новите членове трябваше да отговарят, освен лицензирането. Т.е. отборът да е изпълнил необходимите критерии за участие в професионалния футбол. Бяха създадени и допълнителните критерии за финансовата осигуреност, комфортния терен и за осветлението. На базата на изпълнението на всички тези условия Изпълкомът покани определен брой отбори да участват в първенството на Първа професионална лига. Т.е. той наново формира тази лига, без да се ръководи от досегашната наредба", обясни изп. директор на БФС Борислав Попов.

Спестено бе обаче, че въпросните критерии бяха удобно зададени, за да бъде отправена покана към четвъртия нов член - "Литекс"/"ЦСКА-София".

 

Публичният имидж

Като цяло рейтингът на Михайлов в общественото пространство не е много висок, но падна още повече след странното връщане на оставката му. Явно затова и той от години вече не ходи на мачове на клубни отбори.

Дълго време президентът на футболния съюз е взиман на подбив в социалните мрежи заради бурните му танци на чалга хит на Преслава. Нерядко има ехидни коментари, намекващи за страстта му към алкохола. "Не съм пияница, какъвто искат да ме изкарат. Това е евтина атака. Пия едва по две уискита на ден", заявява Михайлов в предаването "Спорт Мания" на Крум Савов.

Но отново в социални мрежи и жълти сайтове заподозряха, че именно бурна вечер е била причина за прилошаването му на 28 декември 2019 г., по време на пресконференция в Белград, където той бе заедно с Бойко Борисов и Красен Кралев за обсъждане на съвместна кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030. Тогава президентът на БФС се опря на спортния министър, който после замаза положението и обясни, че Михайлов имал болки в коляното и му станало зле заради продължителното стоене прав.

Чудно обаче в какво разположение на духа е бил президентът, когато реши да се направи на оригинален на въпрос на репортерка, която след трудната победа с 4:3 над Люксембург го попита как ще се справи националният ни тим в този квалификационен цикъл. "Пореден цикъл? Какъв цикъл започваме?", опита дебелашка шега Михайлов с развеселен поглед.

Той обаче си навлече гнева на хиляди фенове и дори хора, незаинтересувани от футбола, с позорното си изсулване от стадион "Васил Левски", за да не отговаря на въпроси след домакинската загуба с 2:3 от Косово през юни 2019 г. Тогава камера на bTV го засече как слиза по стълбите от ложите и се насочва към лекоатлетическата писта, където пристигна личният му джип, за да го откара през изхода за пожарни и линейки. Това възмути и състезателите по лека атлетика, които тренират на въпросната писта. И всичко това коства поста на директора на Националния стадион Георги Кузев.

Вместо извинение за това поведение обаче от БФС видяха вината другаде - в bTV, чиято камера нямала право да снима. Дори бе сезиран СЕМ, че тази телевизия снимала и така нарушавала правата на УЕФА и на лицензираната БНТ. От bTV обаче контрираха, и с право, че кадрите са заснети след полунощ, т.е. не в деня на мача. Въпреки това единствено на bTV бе отказана акредитация за домакинството срещу Англия на 14 октомври. В този двубой англичаните ни разгромиха с 6:0, имаше расистки скандали по трибуните и вече нищо друго нямаше значение.

 

"Оставката" на Михайлов

Когато президентът на БФС подаде оставката си пред Изпълкома, излезе и заяви пред медиите: "Отдавна се замислих, че може да съм омръзнал на хората въпреки свършеното. Предпочетох с моята оставка да сваля напрежението от случилите се напоследък неща и дам възможност на колегите да работят... Идва моментът, в който търпението се изчерпва и това е причината да съм тук през вас... За футбол ще мисля след много време, ако въобще започна да мисля за футбол". Звучеше като да си тръгва завинаги от БФС.

Но 558 дни по-късно Михайлов изведнъж реши да се върне. "Щастлив съм, че заварвам БФС кристално чист след куп проверки", изтъкна той един от мотивите за завръщането си. Т.е. всички проверки са приключили и все в полза на БФС, според него.

Всъщност не всички проверки са завършени. По неофициална информация продължава да тече разследване за манипулиране на мач (или мачове) в българския футбол, с участието на хора от високите етажи на управлението на БФС. А иначе съвсем официално - не е изчистено противоречието със спортното министерство, откъдето си търсят по съдебен път 144 510 лв. Претенцията след направена ревизия е, че тази сума, отпусната за организацията на европейското първенство за юноши (до 17 г.) в България през 2015 г., е неправилно изразходена. От ММС са предложили да прекратят делото, ако сумата бъде възстановена. В един момент споразумението е било близо, но в крайна сметка делото продължава. Отказът от споразумение всъщност идва след завръщането на Борислав Михайлов, тъй като е счетено, че подобно извънсъдебно решаване на проблема би означавало призната вина от футболния съюз. Накратко - към момента още не е на 100% сигурно, че БФС е кристално чист, както твърди президентът.

Както и не е сигурно как така изведнъж са се събрали 353 молби от клубовете, в които иска да не се провежда предвиденият за 25 юни т.г. конгрес, а се настоява президентът, избран на конгреса (т.е. Михайлов) да си довърши мандата. Такава подписка никога не е показвана и никой не я е виждал. В нея се усъмни дълбоко и кандидатът за президент Димитър Бербатов. А именно тя бе изтъкната от Михайлов като причина за завръщането му. Но това не му попречи да заяви: "Връщам се да свърша тази работа, за която бях избран. Да оправдая доверието на хората."

Дали обаче тази обич към Михайлов е била спонтанна. Надвисват съмнения, че е работено по събирането на толкова много молби. Като доказателство е разкритието на "Сега" за бланки, раздавани от Областния съвет на БФС в Бургас.

В тях изобщо не се дава право на избор на клуба дали иска или не да има конгрес на 25 юни, а директно се заявява отказ от подобен форум през 2021 г. Подобни декларации са раздавани и другаде, по неофициални сведения (на екипа на Бербатов), но само от бургаския район се намери клуб, който да се престраши да разкрие тази манипулация, която бе и ход срещу взето вече решение от Изпълкома (за конгреса). По-късно (най-вероятно заради този скандал) шефът на Областния съвет в Бургас Калоян Панайотов бе освободен. Но, съгласете се, България е такава държава, в която е на практика невъзможно да се прави подобна самоинициатива. Винаги е имало указание или подкрепа "отгоре".

И още нещо - при оттеглянето на оставката Михайлов заявява, че се завръща, за да довърши мандата си. Но още тогава явно е имал планове в главата си за пето 4-годишно управление, което би било престъпване на още едно негово обещание. Защото още през юли 2013 г., към края на втория си мандат, той заяви: "Ако хората преценят, че искат да съм още един мандат президент на БФС, ще го правя както досега. Това обаче ще ми бъде последният мандат, защото това не ми е самоцел... Ако ме изберат още веднъж, ще работим заедно, но само още един мандат."

Но нито третият му бе последен, нито след четвъртия му секна желанието да управлява. Явно властта се услажда и опиянява...

Още

Португалия или Италия ще пропусне Мондиал 2022

26.11.2021

1549
ПЪРВА ЛИГА, XVI КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

26.11.2021

Обновена

335
"Лудогорец" се размина и с цел №3 в Европа

25.11.2021

1298