Медия без
политическа реклама

Трансферите в Първа лига - сезон 2024/25

"Септември" (Сф) се подсили с национал на Мозамбик

08 Окт. 2024Обновена
Юношата на "Хофенхайм" и национал на Мозамбик Алфонс Амаде вече е футболист на "Септември" (Сф).
Фейсбук/Септември
Юношата на "Хофенхайм" и национал на Мозамбик Алфонс Амаде вече е футболист на "Септември" (Сф).

"СЕПТЕМВРИ" (СФ)

Столичният клуб взе като свободен агент халфа Алфонс Амаде (24 г.), който е юноша на "Хофенхайм" и има германски паспорт. Той е играл още за "Айнтрахт" (Брауншвайг) и белгийския "Остенде". От тази година е национал на Мозамбик.

След завръщането си в Първа лига "Септември" привлече бразилския атакуващ халф Виктор Уго де Оливейра Тейстер - Витиньо (22 г.). Той идва от нискоразредния "Ачао", играл е в "Ювентус" (Сао Пауло) и др. Договор подписа и юношеският национал на Северна Македония Никола Величковски (18 г., нападател), който идва от "Македония Гьорче Петров".

Столичният клуб също така обяви раздяла си с девет футболисти. Това са капитанът Асен Георгиев, Айкут Рамадан, Георги Динков, Иван Арсов, Йоан Гаврилов, Йордан Йорданов, Йосип Михалич, Мартин Стоянов и Мартин Тошев. Треньорът Николай Митов остава на поста си и през следващия сезон.

 

"БОТЕВ" (ВР)

Врачани привлякоха като свободен агент бенинския национал Сатюрнин Алагбе (30 г.). Вратарят е играл във френските "Валансиен", "Ниор" и "Дижон", в който е бил до края на май.

десния бек Деян Лозев (30 г.). За последно той игра в "Арда", а преди това е бил в "Левски", "ЦСКА 1948", "Дунав" и др. През октомври 2019 г. е повикан за два мача на мъжкия национален отбор. Преди него "Ботев" подписа с лявото крило Владислав Найденов (22 г.) и подписаха с него за 2 сезона. Той е юноша на врачанския клуб, но след това игра в "Етър" и за последно - в дублиращия тим на "Лудогорец".

"Ботев" взе и доскорошния нападател на "Етър" Иван Василев. 23-годишният футболист вкара 3 гола в 10 мача за великотърновци през пролетния дял на шампионата в Първа лига. От "ЦСКА 1948" като свободен агент дойде защитникът Стефан Цонков, който през миналия сезон игра под наем в "Хебър". Нов е и халфът Дилян Георгиев (22 г.) от "Спортист" (Своге). Испанският защитник Давид Суарес (23 г.) пък идва от четвъртодивизионния тим от родината си "Мелия". Под наем от "Левски" за един сезон дойде халфът Антоан Стоянов (19 г.).

Договорите на Диого Барбоса, Браян Мендоса и Клери Сербер не бяха подновени. Напуска и титулярният вратар Красимир Костов. "Ботев" също така се раздели по взаимно съгласие с Марио Киконда, Ласана Ндиайе и Едуардо Кунде.

 

"СЛАВИЯ"

"Славия" подписа с левия бек Жордан Варела (21 г.), който бе одобрен след проби. Французинът е играл за втория тим на "Монако", както и за белгийския "Серкъл Брюж". Има 22 мача за юношеските национални отбори на Франция - до 19 и до 20 г.

Нов в "Славия" е и нападателят Карл Фабиен (23 г.), национал на Мартиника. Той е бивш играч на "Нанси" и "Орлеан". В отбора се завръща нападателят Цветелин Чунчуков (29 г.), който за последно бе в "Стяуа" (Букурещ). Освободени от софийския клуб са крилото Кристиян Добрев, защитникът Ивайло Марков и халфът Валентин Петров. Националът на ЦАР Исак Соле пък бе преотстъпен на турския "Гьозтепе", чийто треньор е Станимир Стоилов.

 

"ЦСКА 1948"

"ЦСКА 1948" привлече бившия национал Петър Витанов. 29-годишният опорен халф е юноша на ЦСКА и има 27 мача за представителния отбор на "армейците". Той беше част от отбора, спечелил Купата на България от В група през 2016 г. След това кариерата му премина през "Верея", "Черно море", "Локомотив" (Пд), китайския "Тяндзин" и белгийския "Беверен", с който разтрогна в края на август. За националния отбор на България има 8 мача.

По-рано "ЦСКА 1948" привлече алжирския централен защитник Мохамед Риад Белхадж. Той е роден на 6 август 2002 г. и е юноша на "Уидад Атлетик" от родния си град Тлемсен, след което е играл в "УСМ Алжер". Белхадж е бивш юношески и младежки национал на страната си.

Бразилецът Дуду Хатамото подписа договор с "ЦСКА 1948" съобщиха от столичния клуб. Едуардо Барбоса Хатамото е роден на 6 август 2003 г. в Рибейрао Прето и играе като крило със силен десен крак. Той е продукт на школата на "Ботафого" и в родината си е играл още за "Понте Прета", а последният му клуб е португалският "Фейрензе".

Също така беше съобщено, че в клуба се завръща друг бразилец - бранителят Джонатан Перейра. Той е юноша на "Гояс", а в кариерата си е играл още за бразилския "Тупи", украинския "Стал" (Камианске) и българските "Ботев" (Пловдив) и "Берое". За "ЦСКА 1948" има 33 мача в периода 2022-2024 г.

Преди това "ЦСКА 1948" подписа договор с младежкия национал Симеон Александров (21 г.), който дни по-рано бе освободен от "ЦСКА-София". Преди това той игра в "Септември" (Сф) и под наем в "Пирин". "ЦСКА 1948" взе и централния защитник Асен Георгиев (31 г.), който идва като свободен агент от "Етър". Бил е още в "Ботев" (Вр), "Берое", "Хебър", "Монтана", "Септември" (Сф) и хърватския "Истра 1961", а с "Локомотив" (Пд) печели Купата на България през 2019 г.

Столичният клуб привлече и централния нападател Кайру Амустафа (23 г.), който идва от мексиканския втородивизионен "Канкун". Той е национал на Нигер. Заедно с него от клуба обявиха и привличането на юношеския национал на Северна Македония Стефан Ристовски (18 г., халф), който идва от "Работнички" (Скопие).

Нов е и хърватският централен защитник Карло Томашец (20 г.), който идва от "Университатя" (Крайова). Взет бе и бившият играч на дубъла на "Олимпик" (Марсилия) Паоло Шортино (20 г.).

"ЦСКА 1948" подписа и с капитана на младежкия национален отбор на Северна Македония Марио Илиевски (22 г.). Централният нападател е играл в България за "Септември" (Сф) от юли 2020 до юли 2022 г., след което бе продаден на унгарския "Кишварда", откъдето бе привлечен в "ЦСКА 1948".

"Червените" осъществиха и два авторитетни изходящи трансфера, след като продадоха централния защитник Росен Божинов (19 г.) на шампиона на Белгия за сезон 2022/23 "Роял Антверп", а крилото Педриньо (27 г.) - на турския елитен "Коняспор". Сумите по сделките не бяха обявени.

Преди това столичният клуб привлече бразилския нападател Касиано Бузон (23 г.), който записа 28 мача, 7 гола и 9 асистенции за "Черноморец" (Балчик) през изминалия сезон във Втора лига. След победата над "ЦСКА-София" в плейофа за класиране за Лигата на конференцията, от "ЦСКА 1948" привлякоха и играч от съперника. Това е вратарят Алекс Божев (19 г.), юношески национал, който е считан за един от най-големите таланти на поста си. Той вече игра за "ЦСКА 1948" от юли 2019 до януари 2020 г. След това обаче не успя да се наложи в "ЦСКА-София" и дори бе преотстъпен в "Литекс".

В отбора се върна и бразилецът Октавио, който игра под наем един сезон в азербайджанския "Сумгаит". Междувременно "ЦСКА 1948" се раздели с вратаря Генадий Ганев, Валентин Йосков, Антонио Вутов, албанския защитник Ерденис Гурища и бразилеца Джонатан.

На работа в клуба пък бе привлечен синът на Петър Хубчев - Валери, който става главен скаут на "ЦСКА 1948".

 

"ЛОКОМОТИВ 1929" (СФ)

Клубът привлече нидерландското ляво крило Джани дос Сантос (25 г.), който в родината си е играл за "Спарта" (Ротердам) и "Дордрехт". За последно е бил в индийския "Интер" (Каши).

На дясното крило в "Локомотив 1929" пък ще играе Анисе Бру (25 г.), който подписа до юни 2026 г. Той е юноша на "Гент", играл е за гръцкия "Аполон" (Лариса), а за последно - за втория отбор на "Стандарт" (Лиеж). Преди него столичани взеха френския централен защитник Мамаду Диара (25 г.), който за последно е играл в третодивизионния "Париж 13 Атлетико". Отбраната бе подсилена и с гърка Анастасиос Пицолис (25 г.). Той е юноша на "Янина", играл е за много тимове в родината си, а за последно бе във втородивизионния "Спартак" (Плевен).

Преди това "Локомотив 1929" обяви нов треньор - Иван Колев, който се завърна и замести напусналия Красимир Балъков.

Клубът подсили атаката с хърватския нападател Анте Аралица (27 г.), който от януари 2018 до януари 2021 г. записа 90 мача и 14 гола за "Локомотив" (Пд). За последно той бе в полския третодивизионен "Виечиста" (Краков). От този отбор в "Локомотив 1929" се връща и бившият национал Симеон Славчев (30 г.), който бе в софийския тим от 2022 до 2023 г.

Върнат бе също нападателят Светослав Диков (32 г.), който игра там от 2019 до 2021 г., а за последно бе в "Спортист" (Своге). Обратно в отбора е и атакуващият халф Юлиян Ненов, който през миналия сезон игра в малтийския "Хамрун Спартанс". От косовския "Гиляни" пък идва албанският дефанзивен халф Доналдо Ака (26 г.), който е играл в румънските "Политехника" (Яш) и "Университатя" (Клуж), както и във финландския "Хака" (Валкеакоски).

"Локомотив 1929" обяви раздялата си с най-добрия футболист на тима през изминалия сезон - бразилецът Карлос Франса, който ще играе в индийското първенство. Напуснаха още вратарят Бабукар Гайе, Красимир Милошев, Симеон Мечев, Антони Иванов, Калоян Кръстев, Даниел Ками, Кевин Маи и Димитър Митков.

 

"БЕРОЕ"

Поредното ново попълнение на старозагорци е уругвайският халф Мануел Монцельо (22 г.). Той идва под наем за един сезон от "Насионал" (Монтевидео), с който стана шампион на страната си през 2022 г. Бил е младежки национал на Уругвай. Преди това "Берое" подписа договор с левия бек Фелипе Чакартеги (26 г.), който идва от "Мурсия". Играл е под наем в "Еркулес" и "Бадахос". Испанецът бе взет за заместник на досегашния капитан на старозагорци Жорди Говеа (25 г.), който беше продаден на "Олимпия" (Любляна).

От "Мурсия" дойде и офанзивният халф Исмаел Ферер (21 г.). Старозагорци подписаха също с аржентинеца Кевин Сейхас (26 г.) Той е играл в младежката формация на "Ривър Плейт" преди да замине за Италия, където остава 2 години, след което преминава в  португалския "Ароука". В Испания пък е бил в отборите на "Вилямарксант" и "Атлетико" (Марбея).

Преди това "Берое" привлече бразилския халф Винисиус Белоти (25 г.) от "Бдин" (Видин), който е играл у нас и за "Севлиево". Бил е в школите на "Боавища" и "Фиорентина". Взет бе испанският десен бек Ойер Сариеги (27 г.), който е играл в "Билбао Атлетик", "Алавес Б", а последно в "Утебо" (IV див). Освен това бяха привлечени португалският вратар Рубен Рендейро (24 г.) от "Амора", испанският нападател Алберто Салидо (24 г.) от четвъртодивизионния "Унион Атлетико" и националът на Доминиканската република Хуанка Пинеда (24 г., крило), който е играл досега също в четвъртото ниво в Испания - за "Гуадалахара".

"Берое" трансферира и голямата си звезда Себастиан Вия (28 г.) в аржентинския "Индепендиенте" (Ривадавия). Колумбиецът подписа с новия си отбор до края на 2027 г., а "Берое" ще получи между 1.5 и 2.5 млн. долара, според различни информации от Аржентина. "Берое" също така преотстъпи бразилския халф Уерик Каетано (25 г.) за един сезон на виетнамския "Да Нанг".

В същото време нападателят Вини Трибуле и вратарят Родриго Ачинели напуснаха "Берое" като свободни агенти, а договорът с халфа Роналдо Камара бе прекратен по взаимно съгласие. Младежкият национал Дамян Йорданов (19 г.) пък разтрогна с "Берое" по вина на клуба заради неполучени заплати.

 

"ЦСКА-СОФИЯ"

"ЦСКА-София" продължи със селекцията и след затварянето на летния трансферен прозорец за България, след като привлече белгийския нападател Аарон Исека (26 г.), който е играл за последно в ОФИ (Крит), а иначе е бил в "Андерлехт", "Олимпик" (Марсилия), "Тулуза", "Мец" и др. По информация на гръцки медии, българският клуб е платил за Исека над 1 млн. евро.

Със свободен трансфер при "червените" пък дойде националът Илиан Илиев-младши (25 г.). Синът на националния селекционер Илиан Илиев разтрогна договора си с кипърския "Аполон" (Лимасол) в началото на август, след като през миналия сезон игра под наем в гръцкия "Кифисия" и варненския "Черно море".

"ЦСКА-София" представи като попълнение камерунеца Джеймс Ето'о (23 г.), който бе купен от "Ботев" (Пд). По неофициална информация сделката е за 1 млн. евро. Халфът има 102 мача, 3 гола и 7 асистенции за пловдивчани от лятото на 2021 г. насам. Преди е играл в "Нант" и "Булон".

Столичани подписаха и с лявото крило Зюмюр Бютучи (27 г.), който идва от "Анталияспор", но е бил и в "Олимпиакос", "Ред Бул" (Залцбург) и др. Той е вторият косовски национал, който идва в тима това лято след централния защитник Лумбард Делова (25 г.), който игра досега в родината си за "Балкани". Бил е също в "Прищина" и "Хайдук" (Сплит). Трансферната сума остава в тайна, но косовски медии твърдят, че е 350 000 евро.

Сред попълненията има и национал на Люксембург - Мика Пинто (31 г.). Левият бек идва като свободен агент от "Витес". Играл е в Нидерландия още за "Спарта" (Ротердам) и "Фортуна" (Ситард). В Португалия пък е бил в "Беленензес" и "Униао Мадейра".

Преди него "червените" привлякоха нападателя Годуин Коялипу (24 г.), който идва от "Беверен". Националът на Централно африканската република (ЦАР) стана голмайстор на втора дивизия в Белгия през миналия сезон с 16 гола. Играл е и за "Лозана".

Договор със софийския клуб подписа и досегашният футболист на отбора от Чемпиъншип "Хъл Сити" - Джейсън Локило (25 г.). Белгиецът играе като дясно крило, като от началото на годината бе преотстъпен на португалския "Визела". Бил е преди това в "Лориен", "Спарта" (Ротердам), "Истанбулспор" и др.

В "ЦСКА-София" ще играе отново юношеският национал Йоан Борносузов (20 г.), който напусна клуба през 2020 г., за да играе в младежкия отбор на "Дженоа", но сега се връща при "червените" като свободен агент. Нов е и атакуващият халф Иван Тасев (22 г.), който идва от "Пирин".

"ЦСКА-София" трансферира вратаря Димитър Евтимов в кипърския първодивизионен "Кармиотиса" (Пано Полемидион). Той предпочете да премине там, тъй като се очертаваше да бъде трети вратар през новия сезон след титуляра Густаво Бусато и привлечения като свободен агент национал Иван Дюлгеров (досега в "Черно море").

Бронзовият медалист от миналия сезон също така реши да не подновява договорите на капитана Юрген Матей, Мено Кох, Енес Махмутович, Фернандо Каранга и Данило Асприля. По взаимно съгласие пък бяха прекратени контрактите на сърбина Лазар Туфегджич и на Симеон Александров.

 

"ЛУДОГОРЕЦ"

13-кратните шампиони привлякоха шести нов футболист. Бразилското крило Ерик Маркус (20 г.) идва под наем от "Вашку да Гама" с опция за откупуване през лятото на 2025 г. Той беше предшестван от българския национал Георги Русев (26 г.), който също бе взет под наем до края на сезона - от "Сион". Нападателят премина в швейцарския клуб от "ЦСКА 1948" през януари т.г., но след влизането на тима в Суперлигата игра само 18 минути в 3 мача.

Преди него в "Лудогорец" дойде офанзивният халф Агибу Камара, който бе собственост на гръцкия гранд "Олимпиакос", а играеше като преотстъпен в "Атромитос" миналия сезон. Камара (24 г., 167 см, 62 кг) е роден в Гвинея и е национал на страната си (30 мача, 6 гола). Юноша е на френския "Лил". През сезон 2021/22 вече е в "Олимпиакос" и вкара гола срещу "Лудогорец" за 1:1 в III предв. кръг на Шампионската лига през 2021 г. в Пирея.

Преди това разградчани привлякоха национала на Швеция Едвин Куртулуш. 24-годишният бранител е играл за "Халмщад" преди да отиде в "Хамарби". Има 4 мача за националния тим на Швеция, а преди това е играл 21 пъти за младежкия отбор на Косово. 

Националът на Кабо Верде Дерой Дуарте (24 г.) пък дойде от от нидерландския "Фортуна" (Ситард). Холфат има 13 мача за Кабо Верде. А първият, който подписа с "Лудогорец" е германският вратар Хендрик Бонман (30 г.) от австрийския "Волфсбергер".

Португалският халф Клод Гонсалвеш (30 г.) пък не поднови договора си с разградския клуб и премина като свободен агент в "Легия" (Варшава), с който подписа за 3 сезона. Аржентинският защитник Франко Русо бе преотстъпен за един сезон на мексиканския "Керетаро".

 

"ЛОКОМОТИВ" (ПД)

Петото лятно попълнение на пловдивчани стана колумбийският нападател Хуан Переа (25 г.), който идва от португалския "Академика" (Коимбра). Преди него дойде френският халф Йоан Нзи (29 г.), който досега игра в "Хебър". Той идва оттам по настояване на доскорошния треньор на пазарджиклии Любослав Пенев, който от новия сезон води "Локомотив". Наставникът доведе преди това от "Хебър" и сина си Николас Пенев (19 г.). Младежкият национал е играл в два от предишните отбори на баща си - "ЦСКА 1948" и за последно в "Хебър".

Нов в "Локомотив" е и френското крило Жулиан Лами (24 г.). Той е играл в Англия за "Родъръм", АФК "Уимбълдън" и "Гримзби", за кипърския "Енонис" и словенските "Целие" и "Мура" (за последно). От "Пирин" пък дойде украинският атакуващ халф Данило Полонский (22 г.).

Пловдивският клуб осъществи и авторитетен изходящ трансфер, след като продаде Мичи Нтело (23 г.) на швейцарския първодивизионен "Ивердон". Белгийският нападател игра за "Локомотив" от началото на т.г. като записа 18 мача, 6 гола и 4 асистенции, превръщайки се в най-опасния футболист в атаката на тима.

Пловивчани също така обявиха, че няма да подновят договорите на Бабакар Дион, Евандро и Йоан Баи. Халфът Мартин Райнов пък разтрогна по взаимно съгласие.

 

"БОТЕВ" (ПД)

Пловдивчани направиха пети изходящ трансфер, след като продадоха хърватския нападател Мартин Секулич (25 г.) на руския "Урал" (Екатеринбург), който се е амбицирал да влезе в Премиер лигата. Според руски медии сделката е за 150 000 евро. Секулич бе в "Ботев" от лятото на 2022 г., като се наложи в титулярния състав и записа 72 мача, 16 гола и 2 асистенции. 

Преди него младият защитник Димитър Папазов (17 г.) бе продаден на италианския "Болоня", по неофициална информация за 400 000 евро. Нигерийското крило Уме Емануел (19 г.) пък премина в швейцарския "Цюрих" и подписа договор до юни 2029 г. Детайли по сделката не са обявени. Преди това 17-годишният вратар Стефан Смъркалев бе продаден на "Вердер" (Бремен). Той ще играе за тима до 19 години на клуба, а по неофициална информация трансферната сума е 500 000 евро.

"Ботев" продаде и босненския вратар Хидайет Ханкич на руския елитен "Ростов" за 100 000 евро. "Жълто-черните" осъществиха и силен трансфер, след като си върнаха национала Никола Илиев (20 г.) от "Интер" с постоянен трансфер. Пловдивчани продадоха атакуващия халф на италианския клуб през септември 2020 г. за 500 000 евро. Там той стана шампион на Италия с тима до 19 г. В началото на т.г. "Интер" го преотстъпи на "ЦСКА 1948", за който изигра общо 26 мача и вкара 2 гола.

"Ботев" направи и друг трансферен удар, привличайки като свободен агент камерунският нападател Вини Трибуле (25 г.), който от края на 2022 г. насам записа 48 мача и 12 гола за "Берое". От старозагорския клуб при пловдивчани дойде и младежкият национал Дамян Йорданов (19 г.), който разтрогна с "Берое" заради неполучени заплати. През есента на м.г. бе под наем в "Лацио" и игра в Младежката Шампионска лига.

Преди това носителят на Купата на България подписа с левия бек Андрей Йорданов (22 г.), който от март е в разширения списък на селекционера на националния отбор Илиан Илиев. Защитникът игра от септември м.г. в "Пирин". "Ботев" подписа също с бившия нигерийски национал Антъни Уджа (33 г.), който има 7 мача за страната си. Нападателят има богата кариера в Германия със 136 мача и 30 гола в Бундеслигата, както и 114 мача и 37 гола във Втора Бундеслига. Играл е за "Майнц 05", "Кьолн", "Вердер", "Унион" (Берлин) и за последно в "Айнтрахт" (Брауншвайг).

"Ботев" привлече и датския вратар Ханс Кристиан Бернат (23 г.), който идва от "Одензе". Той е бивш юношески и младежки национал на страната си. Преди това бяха сключени договори и с черногорският нападател Алекса Мараш (22 г.), който досега е играл в родината си за елитния "Младост" (Доня Горица), както и със словенският халф Ален Корошец (22 г.), идващ от "Рогашка" (Слвн).

Нов е и младежкият национал на Армения Едгар Пилоян (20 г., дефанзивен халф), който за последно е играл в родината си за "Ван". Бил е и в руския "Краснодар". "Ботев" се раздели с Дилан Мертенс (29 г.), който премина в руския "Факел" като свободен агент, и с Мохамед Брахими (25 г.).

 

"АРДА"

Клубът от Кърджали си върна халфа Лъчезар Котев (26 г.), който от януари 2023 г. игра за руския "Химки", но прекрати договора си там и сега подписа отново с "Арда" за 3 сезона. "Арда" привлече и защитника Димитър Велковски за 2 години. Велковски (29 г., 185 см) започва кариерата си в "Ботев" (Вр), минава през "Локо" (Сф), "Локо" (Пд), "Славия", "Серкъл Брюж" (Бул), "Медж" (Легница, Пол), а за последно игра в кипърския "Докса". Той има мачове за мъжкия и младежкия национални отбори на България. Под наем от "Галатасарай" пък дойде халфът Йозгюр Баран Аксака (21 г.).

Преди това "Арда"  върна Александър Тунчев като треньор и привлече централния защитник Емил Виячки (34 г.) като свободен агент от "ЦСКА 1948". Под наем от "Лудогорец" за един сезон дойде десният бек Илкер Будинов (23 г.). От дублиращия тим на "Ботев" (Пд) пък бе взет нападателят Иво Казаков (22 г.). "Арда" също така се раздели с осем играчи. Не бяха подновени договорите на Иван Коконов, Деян Лозев, Христо Митев, Илия Юруков, Принц Окезие и Станислав Дюлгеров. Отделно Лъчезар Котев и Ел Мами Тетах, които играха като преотстъпени, се връщат в клубовете си - съответно Котев в руския "Химки", а Тетах в турския "Аланияспор".

 

"СПАРТАК 1918" (ВН)

Новият член на Първа лига "Спартак 1918" взе като свободен агент бившия юношески национал на Франция Франк Риволие (23 г.), който е играл преди в родината си за "Рен", както и за белгийския "Шарлероа", а за последно е бил в "Апоел" (Афула). Преди него бе привлечен бившият младежки национал на Словакия Филип Лесняк (28 г.). Дефанзивният халф е играл през миналия сезон първо в полския "Висла" (Плоцк), а после в грузинския "Телави". От 2014 до 2016 г. тренира в академията на "Тотнъм", като има и един официален мач за първия тим през 2016 г.

Варненци взеха и двама бивши национали - десният бек Радослав Димитров (35 г.) от румънския "Ботошани" и Антонио Вутов (28 г.), който през миналия сезон бе в "ЦСКА 1948". Привлечен бе още вратарят Мартин Величков (24 г.), който изнесе силни мачове за "Етър" през миналия сезон, въпреки че отборът изпадна от елитната дивизия. Нов е и хърватският халф Кристиан Илич (27 г.), който е играл преди в "Локомотив" (Пд). За последно е бил в "Динамо" (Букурещ).

Договор подписа и бившият ляв бек на "Ботев" (Пд) Па Конате (30 г.), който идва от кипърския "Неа Саламина". Хърватският защитник Матео Юрич-Петрашило (19 г.) бе привлечен от "Хайдук" (Сплит). Португалският халф Маркес Дуарте Коуто (21 г.) пък идва от втория тим на "Брага". Преди това "Спартак 1918" назначи Александър Томаш за треньор и се раздели с почти половината си отбор. Напускат защитниците Велислав Боев, Преслав Петров, Радослав Терзиев, Дмитро Семенив, както и халфовете Румен Руменов, Хидает Хюсеин, Атанас Зехиров, Георги Бабалиев и Велислав Минков.

 

"ЛЕВСКИ"

"Левски" подписа договор за три сезона с венецуелския национал Кристиан Макун (24 г.). Централният защитник идва от кипърския "Анортозис". Преди е бил в младежкия тим на "Ювентус", "Интер Маями", "Шарлот" и "Ню Ингланд Революшън".

Контракт за 3 сезона с "Левски" подписа и френският нападател Мустафа Сангаре (25 г.), който е играл в "Расинг", "Амиен", а за последно - в португалския "Вардим". Освен с него, клубът подписа и с нигерийския халф Клеман Икена (21 г.), който идва от хърватския "Дубрава". От Хърватия бе привлечен и вратарят Матей Маркович (21 г.). Той е играл в родината си за "Рудеш".

Преди това "сините" привлякоха нападателя на "Крумовград" и националния отбор Александър Колев (31 г.). Той подписа договор със софийския клуб за два сезона и бе взет по изрично искане на новия треньор на "Левски" Станислав Генчев, с когото досега бяха заедно в "Крумовград". Колев стана голмайстор на Първа лига за изминалия сезон с 15 попадения.

"Левски" привлече и двама крайни защитници. Португалският десен бек Алдаир Невеш Пауло Фаустино (24 г.) подписа договор с клуба за три години. Той идва като свободен агент от испанския "Понферадина", но през миналия сезон игра под наем в родината си в втородивизонния "Пасош де Ферейра". Привлечен бе и бразилецът Маикон (22 г., ляв бек) - от "Нова Игуасу". Освободени бяха уругваецът Хоакин Фернандес и мароканецът Билал Бари.

"Левски" трансферира и двама титуляри в чужбина. Бразилският нападател Рикардиньо (23 г.) премина в чешкия "Виктория" (Пилзен) след 56 мача и 20 гола за "сините" във всички турнири. Според чешките медии сумата по сделката е 1 млн. евро. Панамският национал Хосе Кордоба пък беше продаден на английския "Норич" за 3.2 млн. паунда. А халфовете Асен Чандъров (25 г.) и Борислав Рупанов (20 г.) бяха преотстъпени за един сезон на "Септември" (Сф).


"КРУМОВГРАД"

Клубът подписа 2-годишен договор с бразилския нападател Рафаел Фуртадо (24 г.), който вече се включи в подготовката. Фуртадо е играл в местните серии B, C и D, както и във втора португалска дивизия.

Преди това новият треньор на "Крумовград" - Атанас Рибарски, привлече опитния защитник Лазар Марин (30 г.). Той е играл преди в "Ботев" (Пд), "ЦСКА-София", "ЦСКА 1948", грузинския "Торпедо" (Кутаиси), а през изминалото първенство бе в "Хебър". Нов е още и халфът Стефан Попов (21 г.), който идва от "Марица".

Като свободни агенти от "Славия" дойдоха халфът Ерол Дост (25 г.), от "Ботев" (Пд) - защитникът Станислав Работов (22 г.). Привлечени бяха бразилският нападател Даниел Де Паули (24 г.), турският защитник Сертан Ватансевер (20 г.), алжирецът Янис Гермуш (23 г., нападател, от "Ираклис") и Наско Милев (28 г., нападател), бивш играч на "Ботев" (Пд), "Славия", "Локомотив 1929" (Сф) и др. Освободени от клуба бяха братята Калоян и Жак Пехливанови.

 

"ЧЕРНО МОРЕ"

Вицешампионът "Черно море" подписа с петото си лятно попълнение - това е голмайстор №1 в историята на "Лудогорец" Клаудиу Кешерю (37 г.), който идва като свободен агент, а за последно е играл за "Арад" до август м.г.

Другите нови са десният бек Асен Дончев (22 г.) от "ЦСКА-София", бразилският атакуващ халф Дуду (21 г.), който е играл досега в родината си за третодивизионния "Апаресиденсе", както и аржентинският халф с испански паспорт Начо Паис (24 г.), който идва от третодивизионния испански "Антекуера".

Преди това клубът привлече бившия национален вратар Пламен Илиев (32 г.), бивш играч на "Левски", "Лудогорец", румънските "Ботошани", "Астра" (Гюргево), "Динамо" (Букурещ), "Херманщадт" и за последно - "Университатя" (Клуж). "Черно море" също така се раздели с  левия бек Мартин Дичев, а вратарят Иван Дюлгеров напусна, за да подпише като свободен агент с "ЦСКА-София".


"ХЕБЪР"

Клубът от Пазарджик назначи за треньор Веселин Великов, след като Любослав Пенев напусна. Привлечени бяха бившият национален вратар на Кабо Верде - Марсио да Роса (27 г.) от "Анадия" (Порт), националът на Тунис Набил Макни (22 г.) от "Санджулиано Сити" (Ит), защитниците Калоян Пехливанов ("Крумовград"), Милен Гамаков ("Добруджа") и Радослав Терзиев ("Спартак 1918", Вн), халфовете Георги Стайков ("Ловеч") и Мартин Райнов ("Локомотив", Пд), крилото Георги Търтов ("Славия") и нападателят Калоян Кръстев ("Локомотив 1929", Сф).

Нови са също французите Енцо Ел Фатах (20 г., защитник, "Нанси Б") и Уго Озее (24 г., защитник, "Крумовград"), черногорецът Душан Вукович (19 г., халф, "Младост", Долна Горица) и белгиецът Уилям Фонке (24 г., халф, "Мандел Юнайтед"). Същевременно "Хебър" се раздели с вратаря Боян Загорски и халфа Георги Вълчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Първа лига

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За коя партия/коалиция ще гласувате на предстоящите избори?