facebook
twitter

Технологии

Астрономите откриха звезда-капка

308

Астрономите откриха необичайна звезда, която пулсира, но само от едната страна. Гравитационните сили така са променили формата на звездата, че са й придали формата на капка.

"Теоретично знаем, че такива звезди трябва да съществуват от 80-те години на миналия век", казва професор Дон Курц от Университета в Централен Ланкашир и един от авторите на изследването на звездата. "Търся такава звезда почти 40 години и сега най-накрая я намерихме", пише той в доклад.

Звездата носи името CD74423 и има маса около 1,7 пъти повече от тази на Слънцето. Намира се на около 1500 светлинни години от Земята, и е част от  Млечния път.

Звездите "трептят" с различен ритъм и степен. Астрономите приемат, че това се дължи на силите на конвекция и на магнитното поле в звездите. Тези трептения могат да се видят от всички страни на звездите, но тази звезда пулсира само от едната страна и това се дължи вероятно на друга малка звезда джудже до нея. Тези две космически тела се движат толкова близо едно до друго, че по-голямата звезда се е усукала и се е превърнала в капчица.

Астрономите предполагат, че в бъдеще ще бъдат открити още такива звезди.
 

Ключови думи:

звезда, капка
Все още няма коментари

Още

Открита е планета с размерите на Земята, на която може да има живот

10.01.2020

5196 11
Джъстин Бийбър страдал от Лаймска болест

09.01.2020

256
Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

333 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×