facebook
twitter

Технологии

Колата CityHawk лети над Израел

303

От десетилетия мечтаем за летящ автомобил и сега имаме пример, който превръща идеята в реалност.
Напълно очаквано, концепцията за летящ автомобил идва от Израел и със своите възможности стои на границата между гражданска кола и машина с ограничена военна цел. Ако пренебрегнем всичко това, ще кажем само, че летящата кола е разработена от Urban Aeronautics.

Името му на летящата кола е CityHawk и в основата си е един от класическите самолети VTOL (самолет за вертикално излитане и кацане). Тук обаче има новост по отношение на задвижването. След партньорството с HyPoint, този самолет е захранван от запалими клетки.
И сега нещата стават много интересни. Освен че лети със скорост от 200 км в час, този самолет има обхват от 160 км. За тази концепция за въздушното движение това въобще не е малко. Летящите таксита не се нуждаят от нищо повече. Този самолет може да превозва до петима души, като същевременно не изисква нищо повече от малка повърхност за кацане или излитане.

CityHawk разполага с два водородни резервоара и те осигуряват два електродвигателя, всеки с мощност до 952 к.с., чрез класическа технология за горивни клетки. Те пускат т.нар вътрешни ротори в рамките на технологията "Fancraft technology", които осигуряват отлична маневреност. Срокът на експлоатация е около 20 000 часа.
И сега лошите новини. Авторът на проекта, Рафи Джоел, очаква CityHawk да бъде готов за комерсиализация чак към края на десетилетието. Той казва, че е започнал да разработва идеята за роторен хеликоптер през 2001 г., а през 2015 г. излита първият функционален прототип.
 

Ключови думи:

летяща кола
Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1671 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3990 83

Влез или се регистрирай за да коментираш