facebook
twitter

Технологии

Loon вече снабдява с интернет Кения

337
Loon над Кения

Loon започна да тества първата търговска услуга, предоставяща достъп до Интернет от стратосферата. Балоните на компанията бяха пуснати от Пуерто Рико преди няколко седмици и сега работят в Кения в тестов режим, според блогът на компанията.

Loon е част от  Alphabet. Проектът е за даване достъп до интернет и комуникации на жителите на отдалечени региони или райони, засегнати от природни бедствия. Компанията успешно се справи с тази задача след урагана Мария, който остави по-голямата част от Пуерто Рико без връзка. Устройствата работят като мрежови ретранслатори на LTE. Loon използва предимно LTE антени, но също така експериментира с високоскоростни лазерни комуникации.

По време на полет устройството може директно да контролира само надморската височина, променяйки обема на газа в балона. Системата за управление на устройствата постоянно следи и параметрите на въздушните потоци около тях, така че стратостатите могат да задават и посоката на полет, движейки се между различни потоци. 

Loon работи по първия търговски проект в Кения от няколко години: през 2018 г. беше подписан договор с местен доставчик, а през март 2020 г. властите на страната разрешиха да се разгърне мрежа от стратостати. Засега 8 балона действат над Найроби, Накуру и Найри.

Стартостатите са оборудвани с ADS-B транспондери за наблюдение и са интегрирани със системите за контрол на въздушното движение на страната. Те са в състояние да прекарат няколко месеца във въздуха и преди края на полета се придвижват до мястото за кацане, като освобождават газ от балона. Накрая апаратурата каца с парашут.

Loon си партнира с японския HAPSMobile. В началото на годината компаниите представиха съвместно разработена система за комуникация с наземни устройства.

Ключови думи:

Кения, Loon
Все още няма коментари

Още

Американска база в Кения е била атакувана

05.01.2020

3174 32
Започна разследване за допинг срещу кенийската лека атлетика

25.09.2019

35
Българин, издирван за източване на банкови карти, нахлува на букмейкърския пазар в Англия

22.07.2019

2638

Влез или се регистрирай за да коментираш