Quantcast
Метрото в Москва въведе лицево разпознаване | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Метрото в Москва въведе лицево разпознаване

2 025

Метрото в Москва отворя вратите си пред пътниците само като погледнат камера. На практика руската столица е един от първите градове в света, в които метрото работи по този начин. 
Този начин на пътуване е много по-опростен от другите. С помощта на приложението MosMetro потребителите вече могат да се регистрират за този безконтактен начин на плащане, като направят снимка на лицето си и банкова карта. Нататък е ясно - за да влязат в метрото, пътниците не трябва да имат карта или смартфон, просто трябва да погледнат камерата на входа.

Повече от 25 000 души се използваха от иновацията в първия ден на въвеждане в експлоатация, според транспортна компания в руската столица. „Надхвърлихме всички очаквания“, каза Максим Ликсутов, заместник -кмет, отговарящ за обществения транспорт.

Системата работи на 240 метростанции в най-големия мегаполис в Европа. Методът на плащане, наречен Face Pay, се очаква да се използва от поне 10 до 15 процента от пътниците през следващите две до три години. Технологията позволява разпознаване на лицето дори и при носене на маска. 

Технологията е и спорна. Независимата организация Роскомсвобода предупреди, че твърденията за сигурността на системата са силно съмнителни и че личните данни могат да се озоват в ръцете на службите за сигурност.

Ключови думи:

Москва, метро, лице

Още

Двама убити и трима ранени в Москва заради санитарна маска

07.12.2021

Обновена

5397
Украйна допуска, че Русия може да я нападне през януари

03.12.2021

1763
Директорът на ЦРУ е бил в Москва, за да предупреди Русия за Украйна

07.11.2021

20356