facebook
twitter

Технологии

Вирусът удари продажбите на персонални компютри

Най-големият удар върху компютърната индустрия ще бъде претърпян през второто тримесечие
2 336

Мнозина прогнозираха, че доставката на персонални компютри ще претърпи значителен удар след избухването на пандемията от коронавирус, а сега вече е напълно ясно какви са първоначалните щети. Аналитичната компания Canalys прогнозира, че продажбите на компютри са спаднали с 8 процента през първото тримесечие на 2020 г.

През този период китайските фабрики останаха затворени заради вируса и заради лунната Нова година. Липсата на Intel чипове затрудни ситуацията. Canalys посочва, че този спад е най-големият от 2016 г. насам, когато спадът в доставките на компютри беше 12 процента.
Сред първите 5 производители Apple е с най-големи проблеми,  доставката на компанията паднаха с 21 процента в сравнение с началото на 2019 година. Всички компании, с изключение на Dell, отбелязват спад в продажбите, като при HP и Acer той е с над  10 процента.

Парадоксално е, че тези данни биха били още по-лоши, ако я нямаше коронавирусната пандемия. Сега все пак много компании трябваше да закупят нови компютри за служителите си, за да им осигурят работа от вкъщи, а родителите закупиха нови компютри, за да осигурят на децата по-качествено онлайн обучението. Затова Canalys очаква, че най-големият удар върху компютърната индустрия ще бъде претърпян през второто тримесечие на тази година, когато се очаква значителен спад в продажбите и рецесия на пазара.
 

Ключови думи:

компютри, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3439 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5027 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Влез или се регистрирай за да коментираш