Quantcast
“Информационно обслужване” си поръчва компютри за над 25 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

“Информационно обслужване” си поръчва компютри за над 25 млн. лв.

6 815
 БГНЕС

Държавната фирма "Информационно обслужване" АД възнамерява да изхарчи през следващата година над 25 милиона лева за нови настолни компютри, лаптопи, монитори, таблети и цветни скенери. Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, където са публикувани договорите за доставка на хардуера.

Най-много пари ще се дадат за 15-инчови преносими компютри. Прогнозното колическо, което ще бъде поръчано през следващите 12 месеца, е 8000 бр. За тези лаптопи са заделени 12 076 800 млн. лв. Фирмата "Мениджмънт бизнес машини" ще ги доставя на цена 1254 лв. без ДДС за компютър, като в тази сума влиза и гаранционната поддръжка през следващите 3 години, както и лиценз на Windows 10.

От техническите спецификации разбираме, че новите машини ще са с минимум 4-ядрен процесор с 1.6 GHZ работна честота, с RAM 16 GB DDR4 и хард диск 256 GB SSD. Видеокартата е вградена. Отбелязано е също, че компютърът задължително трябва да върви с раница на производителя с неговото лого.

Вторият вид лаптоп, който държавната фирма ще купува, има същите характеристики, но е с 14-инчов монитор. За него са отделени 6 038 400 лв., като прогнозното количество е 4000 бр. Фирмата "Стоун Компютърс" ще доставя компютъра на цена 1242 лв. без ДДС, която включва и гаранцията, и операционната система.

Много по-скъп излиза 14-инчовият екстра лек лаптоп, от който "Информационно обслужване" планира да поръча само 50 броя. Договорът с фирмата "Прайм Технолоджис" е за 182 800 лв., като един лаптоп излиза 3030 лв. без ДДС. Той има сходни параметри с по-евтиния, но ще разполага с 1 ТB SSD и трябва да тежи по-малко от 1,1 кг.

Предвижда се да бъдат закупени през следващата година и немалко настолни компютри с монитори към тях. Една такава конфигурация ще струва 879 лв. без ДДС с гаранцията. Хардуерът включва 4-ядрен процесор с минимум 3.6 GHz базова работна честота, 16 GB RAM DDR4, хард диск с 256 GB SSD и вградена видеокарта. Мониторът пък е 23,8 инча Full HD и мишка и клавиатура. Договорът за прогнозното количество - 6000 бр., е сключен с фирмата "Контракс АД" и е на стойност 6 364 800 лв. с ДДС.

"Информационно обслужване" ще се обзаведе и с компютри тип All in one, който представлява компютърна конфигурация и монитор в едно. Неговият хардуер е със същите специфики като обикновения вид PC, но ще струва 1028 лв. без ДДС. Договорът за 1 399 392 лв. е сключен с фирмата "Сиенсис" АД, като прогнозното количество е 1130 бр.

Освен за компютри, държавната фирма ще похарчи и солидна сума за периферия. Отделени са 182 400 лв. за 1000 бр. 24-инчови монитори. Фирмата "Риск-Електроник" ще ги доставя на цена 147 лв. без ДДС с включена гаранция. За цветни скенери пък ще бъдат похарчени 406 800 лв. Договорът за тях е сключен с дружеството "Контракс", което е предложило цена от 1127 лв. без ДДС за брой, като прогнозното количество е 300 бр.

"Информационно обслужване" ще се запаси и с таблети. Първият вид, от който ще се купят 300 бр., е с операционна система Windows 10 и е 13-инчов. Обществената поръчка за тях е на стойност 491 400 лв. и е спечелена от компанията "А1 България", която ще ги продава на цена 1365 лв. без ДДС.

Вторият вид таблет е с Android и наподобява повече мобилен телефон с размер на екрана само 7 инча. Отново "A1 България" ще ги доставя за 172 лв. без ДДС за брой. Прогнозното количество пак е 300 бр., като договорът за тях е на стойност 61 920 лв.

100

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ разрешава на реабилитираните лица да получат лиценз за охрана

24.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1054 7
Новото бельо на военните излиза 109 лв. комплекта

09.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

12637 48
Фирми с поне 100 монтирани уреда ще сменят старите печки в София

05.01.2021

562 3

Коментари

Страници

ppipi7766

Колко човека работят в това Информационно обслужване?

С тия хиляди бройки трябва да са повече от армията ни.

Neymar

8000 компютъра поръчали!!! Явно са 8000 хрантутници и там. И след това що пенсиите били по 200лв.

ppipi7766

12 000 лаптопа и 7 000 настолни.

novichok
снимка на novichok

Отговорът е много ясен  ;) А заплатата малка, за едно компютърче за внуците ;)

>>>>

проф. Михаил Константинов Председател на СД - в Дез-Информационно обслужване

<<<<

d5555

Лаптопи по 800 лева с ддс колкото искаш но нали не ги дават от джоба давай да трошим пари.

МладоликМъдрец

много е 800 лв. 200 лв и втора ръка. Кви програмисти са ако не могат и на калкулатор да си свършат работата...

МладоликМъдрец

Доста мизерни конфигурации за програмисти.

Nick F

Виж сега явно си доста далеч от IT сферата, така че спести си коментарите. На някой "програмист" може да му свърши работа лаптоп от преди 8-10 години, а може и да му трябва работна станция за 4-5000 лв. Много зависи какво точно "програмира". 

МладоликМъдрец

Виж сега, колкото и да съм далеч, наясно съм, че за програмист 13" лаптоп не върши работа. Както и 15" инчов лаптоп. Както и диск  256 GB. Лаптоп отпреди 8 години може да му свърши работа за подложка за кафето или да трепе плъхове, за друго не може да му свърши работа. Съвсем наясно съм, че програмистите обичайно ползват 1, по-често - 2, рядко - 3 монитора.

Съвсем видимо е за мен, че минимална конфигурация лаптоп за работа на програмист струва поне 2200-2500 лв, без периферията. Също така, наясно съм, че един приличен монитор струва около 500-800 лв.

Без съмнение, ако сега си купуваш подобна техника, купуваш я с хоризонт поне 2-3 години да се ползва, което означава, че няма как или е абсурдно глупаво да вземаш евтин и маломощен компютър. Ще спре да върши работа месеци след като е купен.


Каквото и да програмира, наборът от средства които ползва изисква повече мощност, памет и дисково пространство от всеки средно добър лаптоп/комп.

 

 

ПП. Ако все пак се опиташ да накараш програмист да работи с 8 годишен лаптоп, много скоро ще останеш без програмист и с лаптоп.

Nick F

Може ли да не продаваш краставици на краставичар? От 20+ години съм в IT сферата.

МладоликМъдрец

Сигурно си тестерче или секретарка, щом прокарваш идеята за 8 годишен лаптоп като средство за работа на програмист. Със сигурност не си програмист.

Може и да си от ония - шефчетата. Дето от ден 1ви работят като шефове. Тотално некадърни, но със самочувствие на ИТ-та.

Nick F

Както кажеш. Аз нищо не разбирам, а ти чиито досег с програмирането е само като потребител, можеш авторитетно да кажеш какво им трябва на "програмистите". 

МладоликМъдрец

За разлика от теб, знам, че 8-10 годишен лаптоп не може да им свърши никаква работа. Съвсем авторитетно мога да ти кажа, че 10th generation, 16+ GB RAM, 512+ GB SSD, 15"+ монитор е стандартна конфигурация лаптоп за програмист. Поне 1 допълнителен монитор (27" и нагоре) + докинг станция, клавиатура, мишка, слушалки е минималната конфигурация за програмист. Това е разликата между ника ми и твоята безумна представа за ИТ бранша, който явно си виждал през крив спагет.

Ах, да.. освен другото, си нагъл и арогантен, щом смяташ, че не мога да знам какво е нужно за един програмист.

ЛАФЪРДИЕВ

Хубаво спорите..

Но що не почнахте от отговор на въпроса: 12 хиляди програмиста ли работят при професорчето по мъртвите души от П.У.Т.К.А..

Туй последното не е ала ПКП-тката.. Пернишкио велик университет е..

pokkejelme

Ако компютрите правеха програмистите, ти щеше да си един мноооо добър програмист. Обаче за жалост си доста досаден писач на коментари.

 

btw можеш ли да ни осветлиш какво точно и на какви езици програмираш, че поне да знаем, за какво ти служат тия 3 монитора и най-вече слушалките, че ме загложди любопитството.

МладоликМъдрец

Бе то и струговете не правят стругарите, ма без хубав струг, никаква работа няма да свършиш.

независимо от езика, 3 монитора са много важни.

1 монитор за stackoverflow

1 - за facebook/youtube

1 - с нотепад за шефовете - да си мислят, че програмираш, докато чатиш с гаджето през лаптопа.

 

Слушалките също са много яко нужни. Всеки знае, че програмистът не може да програмира ако не слуша чалга, докато програмира на java/php.

Доста си досаден с глупавите си въпроси, но пък ... така е с мъдрите, повечето останали са .. досадни.

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Десктоп машина с прилични характеристики излиза към 2000, лаптоп - последния го взехме на добра цена - 17 инчов геймърски с 32 GB RAM, 1 TB SSD, i7 и хубава видеокарта за 2800 без ДДС. Отделно дизайнерски монитор, защото ще се ползва за такива цели. И с 16 GB щеше да е прилична машинка, но от повече памет глава не боли. За макбук със същите характеристики ръснахме 7000, но там за да го бучнеш в мрежа и към монитор трябва да му вземеш и хъб. Епъл са уникални дерибеи.
Въх - милениалчетата може и да слушате чалга, старите ИТ-а са рокаджии, следващата вълна бяхме метъли. И тогава някъде се намесиха рейвърите. Чалгата е за тези дето киснат по цял ден в dev bg и се мислят за ИТ-а, но сами нищо не могат да направят.

pokkejelme

Можеше лесно да отговориш на конкретен въпрос ... а после се обижда на трол.

МладоликМъдрец

Можеше лесно да отговориш на конкретен въпрос ... а после се обижда на трол.

Както би казал Рене от Ало'Ало, 'Аммаа, че си глупава'

Отговорих ти, сега недоволстваш, че не си разбрал отговора и се пробваш да ме обиждаш. Само въпросът ти  за слушалките издава тотална липса на елементарна логика. Как мислиш, при примерно 10 човека в една стая, конф разговорите как се водят ? Със слушалки или всеки се надвиква с другите, през лаптопа директно ?

Как да ти угоди човек, когато ти самият не знаеш какво искаш ?!

МладоликМъдрец

@Kerr Avon

 

От приятели програмисти знам, че ако програмираш на java/php, няма как да не си чалгар.

pokkejelme

Бе не аз се излагам по цял ден в коментарите.

 

Елементарната логика драги, предполага че и да имаш 10 програмисти в една стая, няма да правиш конф разговори там - те тия конф зали сигурно са измислени за красота. Ма ти откъде да знаеш, как стават работите, като имаш приятели програмисти и си чувал ... че симида е вкусен. 

 

То и "визията" ти за програмистите е една чалга ама ти продължаваш да ни заливаш с писанията си, какво било нужно на един програмист. Щото не за първи път виждам, как пишеш подобни неща. 

 

Би било добре да добавиш към "мъдрите" си мисли, че от програмист до програмист има разлика голяма. И съвсем не всеки се нуждае от емнайсе монитора за да си свърши работата, както трябва - най-малкото виртуалните десктопи и конзоли съществуват сигурно от поне няколко десетилетия.

 

Ако си програмист и ти трябват тия неща - ОК. Ползвай си ги със здраве, но не се опитвай да ни поучаваш, че едва ли не на всеки програмист му трябват. Това просто не е вярно.

 

Ай със здраве и вземи помъдрей, че само кобила не стига ...

МладоликМъдрец

В доста фирми са далеч повече от 10 програмисти в едно помещение и конф.зали никога не стигат за всички. Особено когато програмистите са отдалечен офис и непрекъснато комуникират с колегите си извън България.

Щеше да ги знаеш тия работи дори ако беше работил поне един ден с програмисти или като 'програмист', какъвто очевидно не си.

От програмист до програмист има разлика и не съм видял нито един програмист който ще откаже 2 монитора.

Няма причина да те поучавам, не съм виновен, че имаш нужда.

Виртуалните десктопи може да съществуват поне 100 години, но далеч по лесно е за един програмист да не превключва между кода и приложението (уеб/десктоп) докато дебъгва. Щеше да го знаеш И това, ако беше програмист.

Вземи помъдрей доста и не се изказвай неподготвен, че ставаш за смях.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

java/php са доказателство за мозъчно увреждане. То си върви с чалгата.
Два монитора вече ползват къде ли не и счетоводители и всякакви. Удобство са си, ако и да не са стандарт.
А иначе разговори в общи помещения по правило не се извършват, за това са конферентните зали, зоните за отдих и кабинетите. Сега съм в кабинет, точно заради конфиденциалните разговори, не толкова да се дистанцирам от колегите. Като говоря и затварям вратата.

pokkejelme

Уж в едно помещение, ма залите не стигали, па били в отдалечен офис ... мозък фрикасе.

 

Хайде покажи ни някое твое творение - очевидно имаш опит с кода и приложенията (уеб/декстоп). Давай, не се срамувай, затаили сме дъх и чакаме да видим, какво разждат тези мулти-мониторни девелопъри. Пък ако не си програмист, що се пънеш?

 

Чисто технически как си пускаш приложението на другия монитор - щото нали е по-лесно? И къде ти е погледа, като го пуснеш? Къде ти е дебъгера и защо не ползваш remote такъв? Защо изобщо си стартираш приложенията, които дебъгваш на машината на която програмираш? Как си тествате кода, за различни ОС/версии? Имам още въпроси, ма троленето не е като отговарянето, та кажи нещо за кобилата, че поне да се посмеем.

 

То си личи, кой става за смях и се е писал мъдрец :)

Nick F

Виртуалните десктопи може да съществуват поне 100 години, но далеч по лесно е за един програмист да не превключва между кода и приложението (уеб/десктоп) докато дебъгва. Щеше да го знаеш И това, ако беше програмист.

Коденето директно в приложението е много иновативна практика. Интересно ми е как е реализирано. 

pokkejelme

Кой казва, че трябва да е директно в приложението? Някой е забранил да си ползваш редактора в конзола или пък са отменили VCS?

МладоликМъдрец

Уж в едно помещение, ма залите не стигали, па били в отдалечен офис ... мозък фрикасе.

Това е реалността. На 100 човека персонал, вероятно има 5-6-7 конф. зали. Може реалността да не ти харесва, но нея ни най-малко не й дреме за мнението ти.

 

Хайде покажи ни някое твое творение - очевидно имаш опит с кода и приложенията (уеб/декстоп). Давай, не се срамувай, затаили сме дъх и чакаме да видим, какво разждат тези мулти-мониторни девелопъри. Пък ако не си програмист, що се пънеш?

Викат му форум, коментари под статии и не му викат хакатон. Дано разбираш тънката разлика.

 

Чисто технически как си пускаш приложението на другия монитор - щото нали е по-лесно?

Чисто технически е много сложно. Включва натискане на левия бутон, влачене на прозореца и оставянето му в другия екран. Това се учи 5+ години, докато се затвърди

 

И къде ти е погледа, като го пуснеш? Къде ти е дебъгера и защо не ползваш remote такъв?

Ремоте или не, гледаш дебъгер. За да го гледаш, трябва да ти е на екрана. Иначе, не се вижда.

 

Защо изобщо си стартираш приложенията, които дебъгваш на машината на която програмираш?

Викат му програмиране на това. Пишеш, пускаш, тестваш, качваш готовото на w repository-то.

 

Как си тествате кода, за различни ОС/версии?

Лесно. Обичайно, това го правят тестерите, но и програмистите ги умеят тия работи.

 

Имам още въпроси, ма троленето не е като отговарянето, та кажи нещо за кобилата, че поне да се посмеем.

Не знам какви са ти желанията към така споменавата кобила и за какво изобщо си го драскаш това, но далеч не е първата или последната ти заблуда

 

То си личи, кой става за смях и се е писал мъдрец :)

Определено си личи :)))

 

pokkejelme

Ако на 100 човека има 5-6-7 конф зали, значи са адски зле откъм задания. Или програмистите не стават за нищо, че да трябва да седят всеки ден в тия зали, че да не стигат.

 

И аз ти повтарям, че тролиш, ма от това не помъдряваш, както се вижда. 

 

Чисто технически сега се замисли, колко пъти трябва да извършиш това действие с мишката, ако имаш desktop приложение. Явно си експерт е местенето на мишка и навърташ бая километри щом не те притеснява това упражнение. Па научете се, че има windows manager-и, които могат да ви пляскат приложенията, на който монитор искате - безплатен съвет. 

 

Въх ... верно ли така работите? Направо ви съжалих ... нищо де някой ден ще откриете и топлата вода.

 

Баш на екрана е. Затова и доста хора не се морят да си въртят главата, а просто да превключат виртуалния декстоп.

МладоликМъдрец

Ако на 100 човека има 5-6-7 конф зали, значи са адски зле откъм задания. Или програмистите не стават за нищо, че да трябва да седят всеки ден в тия зали, че да не стигат.

Вероятно става дума за 'здания'. По-принцип си прав, но не много. Далеч по-добре би било, на всеки програмист да има конф. зала. Тогава обаче се обезсмисля 'open space' идеята за работа. Освен това, струва повече като наем на сграда. Но, можеш да го предложиш на някой шеф - сигурен, ще ти хареса иновативната идея да харчи много повече пари.

 

 

И аз ти повтарям, че тролиш, ма от това не помъдряваш, както се вижда. 

Просто ти набивам акъл в главата, ма не поемаш. Ако това е тролене, така да бъде.

 

 

Чисто технически сега се замисли, колко пъти трябва да извършиш това действие с мишката, ако имаш desktop приложение.

Абе, като се замислиш, колко пъти трябва да компилираш, докато програмираш .. ужас!!! Да не говорим за тоя клавиш Ентер и Спаце.... леле, какво набиване пада по тях, невероятно е !

 

Явно си експерт е местенето на мишка и навърташ бая километри щом не те притеснява това упражнение. Па научете се, че има windows manager-и, които могат да ви пляскат приложенията, на който монитор искате - безплатен съвет. 

:))))))))) Отлична идея. Патентовай я !

 

Въх ... верно ли така работите? Направо ви съжалих ... нищо де някой ден ще откриете и топлата вода.

Да, програмистите са известни с това, че не откриват топлата вода никога.

 

Баш на екрана е. Затова и доста хора не се морят да си въртят главата, а просто да превключат виртуалния декстоп.

Е, програмистите биха искали докато дебъгват, да виждат в реално време какво се случва с приложението им, дори това да им струва безумното въртене на глава с няколко градуса.

Под 'доста хора' вероятно имаш предвид само себе си, нали ?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Ми не знам за теб @pokkejelme, ама вече доста хора работят на два монитора и не го намират за странно. На единия екран си гледаш приложението, на другия кода, който дебъгваш и не превключваш екрани.
Счетитата си гледат счетоводната програма на единия екран, на другия са им екселите със справките. Има си и други удобства. С хубавото лесно се свиква. Като си извън офиса, тогава на един екран с лаптопа. И приложение се влачи веднъж към съответния монитор, после дори прозорците на майкрософт си помнят къде си го отварял последно, та няма нужда от разни windows manager-и. Предполагам и с линуксите е така, ама тях ги ползвам основно през ssh, така че графиката дори не я пускам да не яде памет.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш