facebook
twitter

Технологии

Япония се включи в програмата ARTEMIS

161

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн и японският министър на образованието, културата, спорта и технологиите Коичи Хагиуда подписаха декларация по време на виртуална среща.
"Това е огромна стъпка към японското кацане на Луната", каза министър Хагиуда. Според декларацията двете страни планират да си сътрудничат на Международната космическа станция и по програмата ARTEMIS на НАСА, която предвижда изпращането на хора на Луната.
"Днешното подписване на декларацията има за цел да продължи успешното сътрудничество между Япония и САЩ и в космоса", заяви администраторът на НАСА Брайдънстайн.
"Артемис" е кръстена е на древногръцката богиня Артемида, чийто символ е Луната. Артемида е и сестра на бога Аполон, чието име носи програмата „Аполо”, постигнала историческия успех с кацане на човек на Луната.
В центъра на новата програма „Артемис” е лунна орбитална платформа, наречена Gateway, която ще подслонява четирима астронав­ти.
Първият елемент от Gateway предстои да бъде изстрелян съвсем скоро - през 2022 г., а амби­циозната цел е до 2028 г. да има постоянно човешко присъствие на Луната.
По-далечната перспектива на програмата е позиционирането на спътника на Земята да послужи като отправен пункт за пътувания в далечния космос.
 

Ключови думи:

ARTEMIS, Луната
Все още няма коментари

Още

НАСА: Изпращането на хора на Луната ще струва 28 млрд. долара

23.09.2020

2475 68
Идентифицираха светеща материя на Луната

24.07.2020

626 2
НАСА пусна видео от Луната

26.02.2020

1093

Влез или се регистрирай за да коментираш