Quantcast
Зеле расте в лунна почва | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Зеле расте в лунна почва

479

За първи път в историята учени успешно отгледаха растения в почва от Луната. Това е важна стъпка за евентуален бъдещ дългосрочен престой на хора на естествения спътник на Земята.

Изследователите са използвали малки проби от лунен прах, събрани по време на мисиите на Аполо между 1969 и 1972 г., за да засадят вид зеле. За тяхна изненада растението започнало да пониква два дни по-късно.

„Не мога да ви кажа колко шокирани бяхме. Всяко растение, което засадихме, независимо дали в лунна проба или в контролна група, изглеждаше по същия начин след шестия ден“, каза Анна-Лиза Пол, професор от Университета на Флорида, който е съавтор на изследването.

След първоначалната поява обаче се появили различия - растенията, отглеждани на лунна почва, започнали да показват проблеми, да растат по-бавно и да изсъхват.

Но за експертите, които са участвали в изследването, този експеримент е успешен и революционен: „Това изследване е от решаващо значение за дългогодишната цел на НАСА за изследване на космоса, тъй като ще трябва да използваме наличните ресурси на Луната и Марс, за да разработим източници на храна за бъдещите астронавти, живеещи и работещи далеч в космоса.“

 „Развитието на растенията също е пример за това как НАСА работи върху нови селскостопански иновации, които могат да ни помогнат да разберем как растенията могат да преодолеят лошите условия в бедни на храна места тук на Земята“, напомнят още учените.

Едно от предизвикателствата пред учените е, че просто няма твърде много лунна почва за експериментиране. Общо, астронавтите от НАСА са донесли 382 кг. лунни скали, пясък и прах от лунната повърхност. Екипът от Университета на Флорида е получил 1 грам почва за своя експеримент и то от проби, които са били съхранявани в продължение на десетилетия.

Ключови думи:

луна, почва, проби, растения

Още

Китай откри следи от вода на Луната

19.06.2022

458
Ракета на Илон Мъск ще се блъсне погрешка в Луната

26.01.2022

20024
Тайнствената "колиба" на Луната се оказа скала

08.01.2022

750