facebook
twitter

Технологии

Земята се загрява, но в Атлантика става по-студено

2 398

Земята се затопля с всяка изминала година. Температурите се повишават, климатът се променя, пожарите стават все по-чести и дори коралите умират, защото моретата са твърде горещи.

Но въпреки всичко това, има едно място на Земята, което става все по-студено всяка година. В Северния Атлантически океан, на юг от Гренландия, НАСА откри място, което става по-студено всяка година. Въздухът над тази зона също се охлажда, разбира се. 

Учените все още не са напълно сигурни на какво се дъли този феномен. Изследването, публикувано в списанието Nature Climate Change, посочи няколко възможни причини. 

На първо място изглежда, че промените в океанските течения биха могли да повлияят за появата на такава студена зона. На първо място такава промяна може да бъде забавянето на северноатлантическото течение, което пренася топла вода от тропиците на север. Учените смятат, че забавянето може да се дължи и на рекордното топене на ледените плочи на Гренландия, които са донесли нови количества студена прясна вода в Северния Атлантически океан. Това би могло да намали солеността на океана, да намали плътността на водата, което би повлияло на движението на теченията и образуването на студената зона.

Облаците също влияят на температурата в студената точка. Поради по-студената повърхност на океана се създават по-ниски облаци, които са плътни. Това означава, че повърхността на океана под облаците не се нагрява, т.е. студеното място остава студено.

 

Ключови думи:

океани, климат
Все още няма коментари

Още

Климатолози: Не природата ни спря водата

26.01.2020

3094 5
Кристалина Георгиева: България не трябва да изостава от екополитиките

26.01.2020

1495 19
Грета Тунберг се включи в демонстрация за климата в Лозана

18.01.2020

769 80

Влез или се регистрирай за да коментираш