Quantcast
Кральо-портальо, отвори кесията, бръкни ми в джоба | СЕГА
facebook
twitter

После

Като има - има

Кральо-портальо, отвори кесията, бръкни ми в джоба

837
Когато кълве - наистина кълве!

Тук отново предлагаме на читателя една стенограма - из разговор с министър Кралев в сутрешния блок на bTV на тема кандидатурата на няколко балкански държави за домакинство на Европейско (2028) и Световното (2030) първенство по футбол. Преди да представим размислите и страстите на Кралев, искаме да декларираме, че му вярваме на всяка дума - като на близък човек вярваме, и подкрепяме с всички сили усилията на правителството да настрои стадиони за милиони и да наспорят фирмите много поръчки с много кешбек! 

***

Антон Хекимян, bTV: В края на миналата година заедно със спортните министри на четири балкански държави, включително и министър-председателят беше там, шефовете на футболните съюзи, декларирахте, че сте в готовност за това да кандидатстваме заедно за прословутото световно първенство. Възможно ли е Балканите да са домакин?

Красен Кралев, министър на спорта: Да, всъщност декларацията беше, че има ясно изразена политическа воля от страна и на четирите държави - тримата премиери, президентът на Сърбия, спортните министри, председателите на футболните съюзи бяха там. Това е един политически акт, с който ясно заявяваме, че тея четри държави искат да направят Балканите едно добро място за живеене и са готови да отстояват общите си политически и икономически интереси заедно. 

АХ: Когато излизат такива проекти обаче, питаме българските политици дали не си правят реклама. Сега да не си правите всички балкански политици реклама на гърба на спорта?

КК: Аз не мисля, че може да си прайме реклама по тоя начин, защото от тук нататък предстои много работа (тепърва ще се разхвърлят поръчки - б.р.). То е поемането на един огромен ангажимент, което значи, че ние трябва да отговорим на всички условия за добра инфраструктура, за да може да кандидатстваме. Ние сме наясно. От четирите държави има само един стадион, който е годен да домакинства на подобен формат, това е в Румъния стадионът в Букурещ. Наясно сме колко обем работа трябва да свършим - с летища, магистрали, имаме добра инфраструктура, там не е проблемът специално за България, но нашият ангажимент е да имаме четири стадиона, отговарящи на критериите на... Четири стадиона с капацитет 40 000 (зрители). 

АХ: Ние един нямаме. 

КК: Да, затова почваме да ги строим! Аз многократно съм казвал и във Вашето студио, и при други колеги - много бяхме изостанали през последните 30 години със спортната инфраструктура. Едва от първото правителство на Бойко Борисов почна да се строи. Имаме ясно изразена воля и намерение...

АХ: Добре, казвате: почваме да ги строим. Кога? 

КК: Е, в момента се подготвят, извършват се проучвателните дейности къде трябва да бъде новият национален стадион. Имаме в тея планове, прайме в момента проучване как трябва да се реконструира стадион "Васил Левски", за да може той да отговаря на критериите, защото може, без да се инвестира цялата сума... Един такъв стадион от порядъка на 40 000 капацитет трябва... калкулира се 1000 евро на седалка, значи излиза около 80-100 млн. 

АХ: Тъй като говорим за след 18 години, някъде там (10-12 - б.р.), трябва ли да сме построили стадионите...

КК: Не. 

АХ: ...за да подадем документацията. 

КК: Ще подадем документацията без стадиони, те не могат да бъдат построени в рамките на две години, след две години трябва да се подадат документите. 

АХ: Дано не ме лъже паметта - за олимпиадата в Гърция трябваше да е готова една магистрала, ама тя така и не беше готова дотогава... За "Струма".

КК: Мне си... Не мога да коментирам тоя случай, но така или иначе - ясно изразена волята на правителството, че подкрепяме този проект. Което значи, че ние ще си изпълним ангажимента да построим стадионите. 

АХ: Признавате си обаче, че България е най-слабо подготвена откъм спортна инфраструктура. 

КК: Не съм съгласен, щото и другите страни са на същото положение! Казах - само Румъния има един стадион. Гърция има стадион за 80 000, който може да поеме откриване и закриване, но той също трябва да претърпи реконструкция, за да отговаря на изискванията на FIFA. И той не е готов. Но аз не виждам някакъв сериозен проблем, защото разполагаме със средствата. 

Още

ПП и ИТН взаимно се обвиниха за спрените пари за пътища

27.07.2022

Обновена

4127
МП дава на прокурор поръчки за милиони в затворите

14.06.2022

Обновена

2417
Държавният резерв пак сключва мегасделки с един доставчик на горива

09.05.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

14366