Quantcast
Живков гледа от скалата, мечка пие от реката... | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Живков гледа от скалата, мечка пие от реката...

10 немного известни места в България, подходящи за лек семеен излет
2 504
 диян иванов
Гледка от село Билка, Източна Стара планина.

Вън от съмнение е, че България е изключително красива страна. Но освен най-посещаваните дестинации, в нея съществуват безброй много не толкова известни кътчета, предоставящи наслада за сетивата. Най-важното – те са лесни, достъпни, подходящи за деца. Достатъчно е просто някой ден да тръгнете със семейството си. Представените 10 такива места в голямата си част не са официални туристически обекти, но гарантират чудесно прекарване. Всяко от тях може да се посети целогодишно. И все пак си имат сезонни специфики...

 

Провирачката носи щастие

Зимата е време за планина и ски. И ако сте решили да им се отдадете нейде из Югозапада, то е хубаво да се посети и една скалисто гориста местност край Сатовча. Става дума за Градище и намиращата се наблизо провирачка – район с гъсти борове, пременени със снежен калпак, разнообразен от уникални скални образувания. Градище, всъщност, е парк с алеи и беседки, разположени край тракийско светилище. Най-интересният скален феномен се нарича Главата – голям камък, който гледан "в профил" наподобява човек (Тодор Живков или Румен Радев – по избор).  От Градище надолу се разкрива прекрасен пейзаж към Пирин и Беласица. Нагоре е известното село Долен, което също може да включите в маршрута.

Провирачката е на 5 минути път с кола от парка. Дори е първа в маршрута, ако пътувате от Гърмен към Сатовча. Това са камъни, образуващи пролука. Провирането в тях (от там и името й) носи щастие, твърди поверието. Пролуката е прилична  - дори по-пълен човек може да се промуши. В района има табели, а и хотел с хубави ястия.

 

Доктори, не мечки!

Ако сте любител на горите тилилейски, но с асфалтов достъп до тях, пък и многобройни къщи за гости наоколо, то село Славейно е за вас. Намира се в Родопите, община Смолян, на над 1100 метра надморска височина. Ориентир трябва да ви е разклонът на Роженските поляни – Славейно е на около 40 км източно от него.

В България, разбира се, има много гори. Но Славейно е специфично с това, че съчетава доста неща наведнъж. То е изключително богато исторически. В читалището ще ви разкажат за важна битка с османците през XIV век. А и че селището е от малкото наоколо, останали изцяло християнски дълго време. До площада е разположена ремонтирана църквичка със златни кубета, а по поляните – десетина параклиса. В селото има и музей на известния кардиолог Константин Чилов (още много лекари са родени в Славейно, поради което е известно като “докторското село“). Къщите на хората са разположени една над друга из баирите, а стръмно долу тече Малка Арда. Реката е особено живописна в топлото полугодие. Но... е навестявана от мечки. Няма шега – срещат се в района, има и предупредителни табели. Затова е добре Славейно да бъде посетено през зимата, когато тези горски обитатели спят.

 

С бъз или без

Тревненският Балкан е изключително благоприятен за леки удоволствия от пролетта нататък. Но ако маршрутът Трявна – Боженци е пренаселен от туристи, то един друг се знае от малцина. Става дума за пътеката от гара Бъзовец до едноименния връх. Той дори е за предпочитане, защото, истина е – до Боженци, а и обратно, човек се убива от път. А до връх Бъзовец, който реално е плато, се достига максимум за час. Три - с връщането и пикника.

Гаричката е в южна посока след Трявна. При слизането от влака трябва да се внимава – както си му е редът, бъз расте край релсите. За да се избегне, гаричката може да се стигне по прилично шосе. После се хваща не много стръмен горски баир. Следва живописен коларски път и - на платото сте. Там има колибки, пейки, места за огън - с чудна гледна пред очите. В края на платото се посяда край скала, от която се открива целият приказен Тревненски Балкан – със селце и къщурките му непосредствено отдолу.

От гара Бъзовец тръгва още един маршрут. Минава през параклиси, все така лесен. В по-дългия си вариант води до връх Кръстец.

 

"Миллион алых роз"

Ако сте пътешественик със свободен годишен календар, задължително краят на май трябва да е посветен на Розовата долина. Няма смисъл да се обяснява защо - при розобера ще изпитате на живо уникални за планетата усещания. През май и юни из целия Подбалкан се провеждат празници на розата - може да съобразите мястото и конкретната дата на екскурзията съобразно обичта ви към шумотевицата.

Нашата препоръка е да посетите някое селце край Казанлък, защото съвсем наблизо са и мегалитът на Бузовград, и красивата църква в село Шипка, и тракийските могили. Колкото до розовите полета, добре е да отидете сам при тях. Обикновено организираните посещения се осъществяват след като туристите се наспят и закусят - нагласена работа, защото рози се берат рано сутрин. Тъй че - ставате в 5 часа, в 6 сте при розите и вдишвате неповторими ухания. Даже може да поберете - късате и предавате цвета на място на изкупвача. Трудът ви ще се оцени за стотинки, изживяването е безценно.

 

Планина до морето

След май е време за плаж. Но за любителите на морско-планинската отмора има едно специално място. То се намира по средата между Варна и Бургас, тоест бързо се стига до него от цялото ни крайбрежие. Става дума за района на село Билка, по специално - маршрутът Трите каи.

Това е в сърцето на Източна Стара планина. Надморската височина не е голяма, но пейзажът е родопски - редуващи се била и долини с пръснати селца из тях. И озъбени скали, гледащи към язовир “Цонево“. Каите са малки скални върхове, до които се стига по кръгов маршрут от Билка. Трасето отнема около 3 часа. Истинско удоволствие е - с чешми, изворчета, пейзажи, крави по поляните и плодови дръвчета за гладните хора. Всъщност, средният връх - Орта кая, е труден, понякога на него се качват единствено катерачи. Но и да го пропуснете, останалото си струва. Навсякъде има табели, маркировка, обиколката е лесна.

Ако дивите круши, орехите, шипките и дренките не ви нахранят или още не са узрели, в селото жена върти кебапчета. Пече и прекрасни принцеси. Маршрутът почва и свършва при нея - няма вероятност само душата ви да остане сита.

 

Плаж и... горяща вода

А заради летния плаж може да посетите Бяла. Градчето не е топдестинация, обаче за любителите на лукса предоставя всичко, каквото и Несебър, Созопол, курортите - многозвездни хотели, спа удоволствия, ресторанти... За разлика от тях обаче Бяла предлага и още много други неща.

На първо място това е изключително красив висок бряг - горист, отвесен, с дълъг тих плаж под него. На второ - антична крепост на скала, над морето, модерно уредена като музей. Плюс безплатно туристическо автобусче, което ви извозва до там. И яхтен пристан на хвърлей. Всичко това е на нос Свети Атанас, намиращ се в единия край на градчето. А в самото него има още плажове, атракции, музей. Постоянно се организират арт фестивали. Липсват тълпи, тъй че няма да ви смущава пренаселеност. И винарна си има Бяла  - туристите често съчетават дългото меко лято с гроздобер. Всичко това е съвсем близо до Стара планина, така че възможностите за отдих са многобройни.

Само на час път с кола има и още нещо, което малцина знаят. На входа на село Кривини (съседната община Долни чифлик) блика извор - палите клечка, хвърляте я и... водата гори. Не е шега, изворът е смесен с някакъв вид газ. Водата не просто гори, но и лекува кожни болести.

 

Кончета на една ръка разстояние

За Котел се знае всичко. Странно е обаче защо градът запада като туристическа дестинация. Реално той предоставя добри условия на нормални цени. А културното наследство няма нужда от коментар.

Сгушен в Балкана, през последните години Котел дава още по-тясна връзка с природата. Из околните поляни например спокойно могат да се видят табуни коне. По други места обикновено те са нагоре в планината, в Котел - почти до къщите. Всичко това се дължи на ударното отглеждане на коне напоследък. Орнитолози пък са направили специална клетка за изключително редкия белоглав лешояд. Грабвате бинокъл и се наслаждавате на птицата, която може да се види на малко места в Европа. Ранният септември е най-подходящ за посещение в Котел - и заради тучната все още тревица, привличаща кончетата, и поради миграцията на лешояда.

 

Богородична стъпка

Друго западащо място са Старазагорските минерални бани. Там има прекрасни хотели, но е истина, че курортът сам по себе си не предлага атракции.

Точно до него обаче се намира природен феномен, който осигурява прекрасна възможност за излет - вдлъбнатина в скала, наподобяваща стъпка, в която водата не пресъхва. Нарича се Богородична стъпка. Мястото е наситено с биоенергия. Легендата предава, че това е светилище, свързано с различни езически обреди отпреди хиляди години. Има и останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин. Днес е изграден малък параклис, има и беседка за почивка. А пътят до там преминава край много приятна горичка.

 

Любов и чинари

Ако сте влюбена двойка, няма по-подходящо място от Вършец. Това е и град, който дава възможност за най-нормално прекарване на времето, и курорт, предлагащ развлечения и усамотение, понеже е малко посещаван. Най-ценното на Вършец обаче е романтиката. Тя се усеща в атмосферата на старите сгради, приютявали интелектуалния и политически елит на България през 30-те години на миналия век. Но най-вече се усеща под чинарите, разположени по централната градска алея - два километра, които през лятото изминавате под зелен тунел, а есента - върху килим от листа. Вие и вашата половинка се разхождате под 100-годишни дървета, без глъч и простотия наоколо - не е ли безценно?!

Непосредствено до Вършец има една много приятна местност - Иванчова поляна, с пейки, мостчета и малък водопад. И изключително чист въздух, разбира се. В района -  селца, превръщащи се в античност. 

 

Възрожденски уют и троянска сливова

Краят на годината е време за празници - може да ги прекарате абсолютно навсякъде. И все пак, възрожденският архитектурен резерват Старо Стефаново, разположен между Ловеч и Троян, предлага рядко съчетание между троянска сливова, гъсто вино и тънки мезета. Плюс едва 5 километра до главния път Варна - София, които осигуряват бързо спасение от снежния капан, наставащ по тия места. Спасява ви и от многото консумиране, разбира се, понеже един умерен пътешественик не бива да прекалява!

Още

Дъждовните бури донесоха смърт

26.06.2021

Обновена

5075
Евакуираха част от Котел заради порой

16.05.2021

2430
Билка цъфти върху барута