Quantcast
Британският вариант на коронавируса вече е в 15 области | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Британският вариант на коронавируса вече е в 15 области

Изследването на 413 проби не установи наличие на бразилски, нигерийски и южноафрикански мутации в България
533
 ЕПА/БГНЕС

Британският вариант на COVID-19 вече заема 73.37% от пробите в страната, като честотата му се увеличава. По-заразният вариант на коронавируса е доказан в 15 области - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. Все още обаче нямаме доказано присъствие на мутации от южноафрикански вариант, бразилски, нигерийски и др.

Това съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. Резултатите идват от секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 у нас и в Германия, като от центъра не съобщават дали извадката е само от съмнителни за новите варианти хора - пътували до дестинации с висок дял на тези вариации, или средностатистическа за страната. Миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов обясняваше, че тези проби са съмнителни за британския вариант. Това е първата по-голяма извадка, която се изследва за различни вариации на коронавируса. От анализираните 413 проби британският вариант на вируса е потвърден при 303.

В няколко области честотата на британския вариант се увеличава особено бързо - София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Сливен. Кюстендил остава най-тежко засегнатата област у нас. Вчера оттам отправиха призив за спешно отпускане на 10 000 ваксини. Заболеваемостта е над 500 на 100 000, като се смята, че това основно се дължи на циркулирането на британския вариант, който е в областта от края на миналата година.

Ключови думи:

COVID.19, британски вариант

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1256
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

559
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

222