Медия без
политическа реклама

5000 лв. глоба и безплатен труд за автоинспектора, поискал 20 евро подкуп (видео)

21 Февр. 2019
архив

На 2 години безвъзмезден труд в полза на обществото бе осъден бившият инспектор от отдел „Автомобилна администрация“ - Хасково Петър Василев , който беше признат за виновен, че е поискал и взел подкуп, съобщи БНР.

Пробационните мерки включват задължителна регистрация по настоящ адрес, срещи с пробационен служител, обществено полезен труд от 100 часа годишно и глоба от 5000 лв.

През 2015 година Василев беше заснет от турски шофьор как иска и взима от кабината на камиона 20 евро. Ден по-късно водачът публикува видеоклип. Присъдата на Хасковския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.

 

"Сега" припомня:

През юни 2015 г. Петър Василев - служител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ) иска подкуп в евро от турски шофьор на ТИР - всичко това се вижда и чува ясно на клип, заснет от самия водач. Записът бе качен в интернет от потребител с име Дуран Джейхан на 31 май.

Клипът е направен благодарение на регистрираща камера, поставена на предното стъкло. На него първо се вижда как корумпираният служител на ДАИ се приближава към спряния за проверка камион. По-късно, вече до кабината и без да се виждат двамата, те започват да разговарят.

На записа се чува как инспекторът иска на развален турски пари в евро, а не в турски лири, с каквито разполага водачът.

"Какво да дам, пари ли", пита турчинът. "А ти кво искаш, контрол ли да ти прая", отговаря българският инспектор.

Той конкретизира, че иска "маави пара" (какъвто е цветът на банкнотите от по 20 евро), а не "кърмъзи" (каквито са тези от 10 евро).

 

Ключови думи:

инспектор, подкуп, ДАИ

Още по темата