Quantcast
Асен Василев обяви провала на проекта си за кабинет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Асен Василев обяви провала на проекта си за кабинет

Кандидат-премиерът върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента
Обновена
11 444
Брифинг на „Продължаваме Промяната”

Брифинг на „Продължаваме Промяната”. Повече вижте тук: https://bit.ly/3ABluvW

Posted by Новините на NOVA on Friday, July 8, 2022

„Продължаваме промяната“ (ПП) не разполага с търсената подкрепа на 121 депутати в парламента и затова ще върне мандата за съставяне на правителство. Това обяви кандидатът за премиер на формацията Асен Василев на пресконференция в Народното събрание. Той отчете, че "Промяната" е успяла да привлече 117 парламентаристи зад неговия проектокабинет, и изрази надежда, че ще наваксат на следващите избори недостигащите им депутатски места.

Около час по-късно Василев върна неизпълнения мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Той беше придружен от премиера в оставка Кирил Петков, от водача на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и от бившия председател на парламента Никола Минчев.

"Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление", заяви президентът. Той съобщи, че следващата седмица ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС. И предупреди правителството в оставка, както и парламента, че очаква да оползотворят това време с работа - по-конкретно със законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

На пресконференцията си Асен Василев разказа, че още вчера е разбрал, че ПП няма да може да разчита на подкрепа на депутатите от ИТН. Това проличало от отказа им да участват в антикорупционната парламентарна комисия, от която се очакваше да работи по проектозакона за противодействие на корупцията и за избирането на вътрешния министър Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Като виновник за провала на досегашното управление кандидат-премиерът отново посочи водача на ИТН Слави Трифонов. А по отношение на евентуални бъдещи отношения с партията той цитира първо думите на Айнщайн, че да правиш едно и също нещо, и да очакваш различен резултат, е форма на лудост. "Българският народ го е казал малко по-цветно - само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти", допълни Василев. Така недвусмислено показа, че ИТН е окончателно изключена от кръга на евентуалните бъдещи партньори на "Промяната".

Така първият опит да се сформира кабинет в рамките на действащия парламент се провали. Същото ще се случи и с втория – от ГЕРБ-СДС, чиито ред е да получат мандат от президента Румен Радев, вече обявиха, че ще го върнат веднага. Амбиции за третия мандат заяви „Демократична България“ (ДБ).

 

ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОБРЕЧЕНИ

Няколко часа по-рано премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че очаква мандатът да бъде върнат. Той сподели това пред журналисти в Гърция, където беше по повод официалното завършване на газовата връзка с южната ни съседка. "Няма 121 души, които да не ги е страх", заяви Петков.

Премиерът в оставка разказа, че депутатите от "Промяната" постоянно са търсели колегите си от ИТН, на които се разчиташе да подкрепят Асен Василев. Това обаче не е дало резултат. Петков изрази разочарованието си, че при евентуални предсрочни избори страната ще изгуби ценно историческо време, през което иначе би могла да извърши реформи. Той прехвърли върху политическата криза и отговорността за потенциален недостиг на природен газ през следващите месеци - по думите му, нашите енергийни партньори изчаквали да видят какво ще бъде развитието в страната ни.

По отношение на третия мандат за съставяне на правителство, който вероятно скоро Румен Радев ще трябва да връчи, Петков коментира само, че ПП няма да подкрепи разговори за управление, в които участват политици като Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

 

В НОВА ПОСОКА

В ДБ също съвсем се бяха обезсърчили, че правителство може да бъде съставено с мандата на ПП, и започнаха сериозно да планират какво да предприемат за третия мандат. Десните смятат, че е възможно да бъдат избрани от президента за мандатоносители, и днес поискаха неговото съдействие, за да успеят да го реализират.

Всичко това стана ясно на специален брифинг в парламента, който преди обед дадоха тримата лидери на ДБ – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Иванов посочи, че е в интерес на страната да има редовно правителство, и десните все още очакват „Промяната“ да го направи. В същото време обаче, той съобщи, че партиите в ДБ са провели разговори помежду си за възможността евентуално да им бъде връчен третият мандат. Идеята, до която са достигнали, е, че ако това се случи, ще очакват от президента да проведе нов кръг от политически консултации. Както е известно, разговорите, които Радев организира за първия мандат, се провалиха, тъй като ПП и БСП отказаха да се явят. Водачите на ДБ обаче отидоха.

„ДБ е готова, ако й бъде даден третият мандат, отговорно и диалогично, с поглед върху националните приоритети, да направи възможното за съставяне на правителство“, заяви Иванов. По думите му, десните са доказали, че могат да водят диалог, и ще се придържат към този подход и занапред, за да не бъде хвърлена страната в криза.

Съдействието на Радев изглежда е ключово за десните, защото и Атанас Атанасов наблегна, че ДБ очаква нови консултации. Той изтъкна, че така държавният глава ще „може да установи коя е тази политическа сила, която има способността чрез диалог да намери мнозинство за съставяне на правителство“.

Десните увериха, че разполагат с „идея за формула“ по какъв начин да бъде реализиран третият мандат. А разговорите смятат да започнат със същия кръг от партньори както досега – с ПП и БСП. Депутатът Ивайло Мирчен допусна, че могат да включат и ИТН, въпреки разрива с хората на Слави Трифонов. Той описа и профила на потенциалния десен премиер: "диалогичен човек, човек на разума, който може да обединява и да потушава конфликти, и да върши работа като премиер".

 

В ГОТОВНОСТ

От ИТН, които влязоха в тежка конфронтация с партньорите си от бившата четворна коалиция, сега демонстрират готовност да работят с тях за третия мандат. „Която и партия да получи третия мандат, няма да подходи по глупавия начин на ПП и ще отправи покани към бившите си коалиционни партньори“, обяви сутринта зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пред журналисти в парламентарните кулоари.

Той изтъкна, че партията му няма проблем с формацията ПП, а само известни различия, което било нормално за различни политически сили. „Проблемите се казват Асен Василев и Кирил Петков. Заради едноличните решения, които взимаха, и нарушаването на коалиционното споразумение от тяхна страна, те развалиха коалицията. Аз не разбирам защо казват, че ние сме я развалили“, коментира Йорданов. По думите му, "сега нещата са зачистени и теоретично на третия мандат могат да се водят формални разговори" - но без Петков и Василев като бъдещи министри.

Не е ясно дали ГЕРБ няма да подкрепи чужда инициатива за третия мандат. Днес зам.-председателят на формацията Даниел Митов каза, че утре лидерът й Бойко Борисов ще съобщи в Бургас какви са плановете му. 

Още

Шефът на агенцията по храните бил уволнен заради... мудност

05.12.2022

Обновена

5838
ДБ: Държавата да поеме кормилото на „Лукойл Нефтохим“ за 12 месеца

05.12.2022

1339
Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

10460