Quantcast
Божков: Купих на черния пазар антика, иззета от прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Божков: Купих на черния пазар антика, иззета от прокуратурата

20 568
 Фейсбук

Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков показа бронзова хидрия, за която твърди, че е иззета от прокуратурата като част от колекцията му, но после я е откупил от черния пазар и е успял да я върне у нас. Той направи това по време на виртуална пресконференция с журналисти, намиращи се в България, която беше излъчвана във Фейсбук.

"Това е предмет на около 2300-2400 години. Не помня кога и откъде съм го купил, но беше отдавна. Знам, че беше в тежко състояние, реставрирахме го. Хидрията е участвала във всички изложби, включително и в тази в Брюксел по повод присъединяването на България към европейската общност", разказа Божков и добави: "Пред вас стои един артефакт, който има паспорт, участвал е в много изложби. Беше иззет от прокуратурата и сега незнайно как се намира пред вас", каза той. 

По думите му хидрията - античен бронзов съд, наподобяващ амфора - се е появила на черния пазар в Европа. "Като голям колекционер съм търсен и ми се предлага всичко, което се появи на пазара. Така стигнах до предмета, откупих го, донесоха го в България и мога да го покажа на всички вас", обясни пътя на артефакта Божков.

Той твърди, че човекът, от когото е купил антиката, я е донесъл в България без самият Божков да е присъствал на сделката и да е бил в Европа.

 

Колекционерът не пожела да каже на каква стойност е бил предлаган артефактът, както и колко е платил за него с обяснението, че това няма значение и тези предмети нямат цена.

"Между другото хората са ми подарявали много артефакти, без да ги плащам, защото ми имат доверие. Купил съм хидрията след проверка на състояние и автентичност на предмета. Той беше без документи на черния пазар. За мен не е проблем да получа който и да е артефакт от който и да е продавач на артефакти. Документите са пред вас", разказа Божков.

По-рано тази седмица бизнесменът обяви в интервю пред Веселин Дремджиев, че е откупил на свободния пазар даже не един, а няколко предмета от колекцията си антики, които прокуратурата иззе в България през есента на 2019 г.  В интервюто Божков уточни и че не е успял да откупи повторно ритона, който влезе в заглавията миналото лято. 

Неколкократно прокуратурата описва и иззема хиляди артефакти (общо над 6700) от дома и офиса на Божков, като беше заявено намерението да бъдат привлечени дори експерти от Германия и Италия, за да установят културно-историческата и финансовата стойност на колекцията. В края на 2020 г. в съобщение от прокуратурата показаха снимки и видео на иззети предмети от офиса на Божков, които се съхраняват в Националния исторически музей, но въпросният ритон не бе сред тях.

Още

Пише се закон за санкциите "Магнитски"

14.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2276
Година след акцията срещу Васил Божков - много репресия, малко право
ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

31.08.2021

Обновена

6124