facebook
twitter

България

България най-сетне ще купи два медицински хеликоптера

684

България ще закупи два хеликоптера за медицински цели, като за целта са осигурени 20 млн. лв. Средствата ще бъдат предоставени по оперативна програма "Региони в растеж", като ще стигнат както за закупуване на машините, така и за изграждане на съпътстваща инфраструктура, съобщи в парламента зам.министърът на регионалното развитие Деница Николова. 

Конкурсната процедура за доставка на хелипотрените линейки ще бъде обявена до месец, но е трудно да се прогнозира кога реално ще бъдат сключени договорите. По информация на планинската спасителна служба подобни процедури отнемат около година и половина, но новината е добра. „Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче страшно много работа в много аспекти, включително и организационни“, коментира шефът на спасителната служба Емил Нешев. Преди време пред БГНЕС от спасителната служба се оплакаха, че не е нормално да се разчита само на военните хеликоптери. „Военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Това обаче не е официалното лице на хеликоптерното спасяване. По света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни", коментира тогава Нешев. Парите за закупуване на медицинските хеликоптери се закупуват по линия на наличното по оперативната програма финансиране за реформа в спешната помощ, уточниха от МРРБ. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Армията все пак ще празнува на 6 май

01.05.2020

762 1
Горанов: Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме едни пари ли?

22.04.2020

Обновена

13595 58
Издирването под Ботев продължава с дронове и при свирепо време

08.02.2020

Обновена

1384 15

Коментари

Hasta la vista

Добре де, сетиха се, че имамне въпияща нужда от такива вертолети и това стана ясно едва когато за късмет на пострадалия, наблизо е имало чужд такъв, Само да попитам, преди или след като се сдобием с нов правителствен самолет, от когото нямаМЕ никаква нужда, за цели 55 милиона? Пък и за такива пари пак ще си купим/купят някое изтерзано Фалконче и може да се наложи да го сменят пак...

mi6osp.

Ще дежурят на смени, в Банкя.

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Дано не вземат руски тралясници! Службата ми мина на един такъв вертолет, точното име трябваше да бъде вибролет - такива вибрации и шум са несъвместими с живота! Добре че бяхме млади момчета, та още нямахме пломби по зъбите и камъни в бъреците.

Sad_But_True

хелипотрените линейки

???

Moby-Dick

„Военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Това обаче не е официалното лице на хеликоптерното спасяване. По света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни"

Глупости! Да похарчим 20 милиона, та да имаме "официално лице на хеликоптерното спасяване"!

 

Едно от приложенията на военните "Кугари" е медицинска евакуация, MEDEVAC! Екипажите им в Крумово могат да се приучат на действия в планински терен, а медицинско и реанимационно оборудване за Кугарите може да се закупи за много по-малко пари, ако няма такова! Никакъв проблем не е 2 "Кугъра" да дават 24-часово дежурство за нуждите на планинското спасяване! Хем ще си уплътняват времето военните и ще трупат опит, нещо отгоре на мизерния нальот, който правят. Командирът на разбилия се преди две години хеликоптер за 24 години служба като пилот беше натрупал всичко на всичко 600 часа, като за последната година - 17 часа. И при първата критична ситуация - катастрофа! На военните им е жизнено необходимо да летят повече, иначе са опасни. А така е и според изискванията в НАТО, трябва да правят поне по 180 часа. Е, могат да вършат нещо полезно, вместо само да загряват атмосферата с безсмислени тренировъчни полети! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×