Quantcast
България поиска помощ от Русия за взривовете и изгони неин дипломат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България поиска помощ от Русия за взривовете и изгони неин дипломат

Ако получим съответното запитване, руските компетентни органи ще го разгледат, отговориха от Москва
Обновена
6 260
 Илияна Кирилова
Външният министър Екатерина Захариева

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, съобщават от МВнР в прессъобщение. Информацията дойде след среща на вицепремиера Екатерина Захариева с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

"България поиска правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд", съобщават от външното министерство.

В съобщението се казва още, че министър Захариева е обърнала внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни. "Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза тя пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-късно посланик Митрофанова разкри пред ТАСС, че изгоненият дипломат е помощникът на военния аташе в руското посолство, който е пристигнал на работа едва преди три месеца.

"Днес руското посолство получи дипломатическа нота за обявяване на един от нашите дипломати - помощника на военния аташе, който пристигна в София на работа само пради 3 месеца, за персона нон грата. Той трябва да напусне България до 5 май", е цитирана Митрофанова.

"За съжаление бях принудена по време на разговора (със Захариева) да заявя, че общата атмосфера в отношенията между нашите страни, политическото напрежение, не създават благоприятни условия за пълноценно сътрудничество, наред с други неща, в областта на туризма. Но едновременно с това изразих надежда и за преодоляване на проблемите в доверието между нашите страни", допълва руският посланик в София.

В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Русия няма да остави без отговор "неоснователните и провокативни обвинения от Чехия и България". "Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и бездоказателствени обвинения срещу Русия няма да останат без реакция", каза говорителят на Кремъл. Той не уточни какви точно ответни мерки ще бъдат предприети. "Не искам да конкретизирам, не виждам смисъл в това. При всички случаи всякакви действия на Русия ще бъдат извършени в наши собствени интереси“, добави Песков.

Малко по-късно, на брифинг, говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че "недоказаните обвинения по адрес на Русия от страна на Чехия и България, са част от широкомащабна кампания, разгърната от Запада срещу Москва". 

"При постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка", добави Захарова.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов похвали руския посланик у нас, като изтъкна, че "в дружбата, православието, църквата – във всичко това са наши приятели" „За радост Руската федерация има много сериозен посланик в България. Нашият стокообмен с тях расте и това е прекрасно! Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват, срещу транзитни такси, газ", каза министър-председателят в оставка. Той все пак предупреди Русия "да не шпионства в България". "Там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други ние сме работили. Партньорските служби знаят откога работим!, добави Борисов.

 

 

Още

Как ще преговаряме с терористи?
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2829
Русия се предлага за посредник на Турция

24.11.2022

2966