facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България затваря границите си за чужденци от 16 държави

МВнР препоръча да се пътува само при крайна нужда във Франция, Германия, Италия и Испания, а в Китай и Иран – в никакъв случай
Обновена
5 530
 Илияна Кирилова

Граждани от рискови държави няма да бъдат допускани да посещават територията на република България, обяви здравният министър Кирил Ананиев пред Би Ти Ви.

Малко по-късно той подписа съответната заповед за ограниченията. 

Заповедта гласи, че от 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Няма обяснение защо се спира достъпа на граждани от страни, в които няма сериозни огнища на коронавируса. В момента в цяла Индия има само 129 случая, в Шри Ланка - 28, в Малдивите - 13, а в Балгладеш - 8. В Непал има само един носител.  

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства. 

С друга своя заповед Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на няколко ГКПП: Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи.

По-рано шефът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще се разшири кръгът от лица, които подлежат на задължителна карантина и с тези, които се завръщат от Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия. Към момента карантината е задължителна за хора, които се връщат от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.

Междувременно от българското външно министерство разпространиха нова информация за нивата на риск в редица държави. Китай и Иран, където заразените от коронавируса са изключително мното, попадат в най-рисковото Ниво 5. Според класификацията на ЕС, която се ползва и от българската държава, това означава - преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

В Ниво 4 влизат редица европейски държави с големи български диаспори и посещавани редовно от български граждани - Германия, Франция, Италия, Испания. За тези страни препоръката е спиране на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост. В тази категория МВнР включва и редица неевропейски държави - Република Корея, Северна Корея (КНДР), Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка.

В групата на страните с повишено ниво на риск (Ниво 3), в които не бива да се пътува в определени райони, освен ако е наложително, влизат САЩ, Япония, Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия, Белгия, Австрия.

Съседките ни Сърбия, Румъния и Гърция се намират в Ниво 2, за което се изисква повишено внимание. Тук външно министерство включва още Малайзия, Катар, Австралия, Канада, Чехия, Финландия, Португалия, Сингапур, Словения, Естония, Исландия, Ирландия, Полша.

От МВнР отново напомнят, че е най-добре „българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина”. Още на 15 март ведомството констатира, че пътуванията към или от България с всякакви видове транспорт са практически невъзможни заради непрекъснато променящата се ситуация по границите навсякъде.

ЗА ПОМОЩ

На онези, които са в чужбина или, въпреки всичко, ще пътуват, МВнР отправя следните препоръки:

- Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на своя сайт в специална рубрика „Коронавирусът – какво да правим" https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736

- Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център" https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за" за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo 

- Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

- При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected].

Ключови думи:

МВнР, коронавирус
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дания извади България от списъка на страните с карантина

27.08.2020

707
МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

14.07.2020

1993 2
МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

26.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3889 10

Коментари

Каубой
снимка на Каубой

За от БАН в Германия, кво праим?

wreckage
снимка на wreckage

тва е ноо объркано. Треа да се търси симплификация.

 

Примерно Доналд Тръмп забрани ф Щатите да флизат лица од страни, фкоито Доналд Тръмп нема голф-игрища, и си реши проблема по напълно задоволителен од негова фледна точка начин..

kokaracho

Ако бяха прочели и предходната новина, нямаше да им личи, какви калинки са.

 

за герберските тролове: https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/aktivnite-sluchai-na-koronavirus-ispaniya-dogonvat-tezi-kitay

 

пп в Щатите предстои, според статистическите модели, които са общодостъпни. Да му мислят кавбоите.

АлСал

На някой да му трябва виза за щатите? 😁

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

А между другото с мигрантите ко праим? Или те поизгубиха интерес към Европата?

lalluger

Те и европейците губят интерес към Европата. Пък и не съм чел Сорос да каже "дайте да дадем на пострадалите"!

Baskerville
снимка на Baskerville

А чакалнята на еврозоната?

lalluger

Изолацията като превенция в личен план е като синоним на антиглобализация в международен. Смятате ли, че след този случай ще има крачка в тази посока или желанието за печалба ще надделее над всичко останало?

P.S. Слушах някакъв по радиото, който беше много загрижен, да не стане така, че Китай се е справил по-добре от Западът и да пострада имиджът на "Западния модел" като безалтернативен...

АлСал

Именно. В момента по cnbc тече рев, какво да става по-натам, след като "дау"е даун до към 20 000 (от 25 000). Няма такива информации (за падения) откъм изтока... 😊

 

А, и докато пиша, една се появи (Stacey Cunningham) и се изцепи " ние няма да позволим да се провали борсата". Много истерично говореше.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

А и с Шенгеня ко стана?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Умря.Всеки сам за себе си. Солидарност-само като се обезкостява Гърция от германците.

Недоверчив

Едно лято без тъпи татуирани бритове по морето ми звучи много добре...Почвайте да циврите че ще загубим "туристи"...

маргаритка2

Спешен масов скрининг на Перник, г-н Годжи!!!

 

Тия изкараха цяла зима без да се мият! 

 

Областната им фльорца е Доброволец в Александровска болница!!!

 

Иска да умори всички, които се къпят!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш